Van de festivalradar: waar is Mika gebleven?

Veel artiesten nemen af en toe een tijdje rust om bij te komen van het drukke artiestenleven. Maar sommigen verdwijnen bijna helemaal en laten bijna niets meer van zich horen. Zo ook Mika. Na een paar grote hits in het begin van het millennium is het op muzikaal vlak stil rond deze popartiest. Waar is hij nu?

Na de grote successen in het eerste decennium van deze eeuw met nummers als ‘Grace Kelly’ en ‘Relax, Take It Easy’ was Mika niet meer weg te denken in de popcultuur. Toch besloot de zanger in 2012 dat zijn derde album The Origin Of Love anders moest worden dan zijn voorgaande succesvolle albums. De wat ingetogenere en abstractere sound werd doorgezet in zijn voorlopig laatste langspeler No Place In Heaven uit 2015. Beide albums deden het wel oké, maar leverden ondanks de samenwerkingen met diverse popsterren geen grote hits op.

Van muzikant naar tv-persoonlijkheid

Mika dacht waarschijnlijk dat het tijd werd om ook wat andere dingen te gaan doen en richtte zich vanaf 2015 meer op tv. Zo werd de Libanees-Britse artiest een jurylid bij de Franse versie van The Voice, waar hij erg populair is. Toch was dat nog niet genoeg en viel zijn oog op Italië. Daar deed hij mee aan meerdere tv programma’s en maakt hij nu deel uit van ‘La Compagnia del Cigno’. De show volgt enkele conservatoriumstudenten uit Milaan in hun dagelijkse bezigheden. Mika maakte voor de show het nummer ‘Sound Of An Orchestra’, dat op 4 januari uitkwam.

Mika
Foto: Eric Mercier (Radio Italia, 2018)

Op dat ene nummer na zijn er geen aanwijzingen dat er in de nabije toekomst een album aan zit te komen. Waarschijnlijk bevalt de jurystoel van The Voice goed, want komend jaar is hij weer op de Franse tv te zien. De popster doet af en toe nog wel eens optredens. Die zijn nog net zo extravagant als vroeger, maar erg schaars. De beste kans die wij voorlopig hebben om Mika te zien shinen is door met een schotelantenne naar de Franse en Italiaanse tv te kijken.

Mika

Mika
Foto: Peter Lindbergh

De Libanees-Britse zanger Mika brak in 2007 door met de single ‘Grace Kelly’. Sindsdien is de man niet meer weg te denken en volgen hits als ‘Relax, Take It Easy’ en ‘Big Girl (You Are Beautiful)’. Er volgden nog drie albums die het allemaal wel redelijk goed doen. Na het vierde album No Place In Heaven werd het op muzikaal vlak wat stil rond de flamboyante zanger. Hij ging aan meerdere tv-shows werken en werd onder andere jurylid bij The Voice in Italië en Frankrijk.