Wat is erger dan je favoriete band die je favoriete festival overslaat in hun tour? Juist, dat die artiest moet afzeggen voor dat festival. Je ziet dat optreden dan écht door je vingers glippen. Geen festival blijft gespaard van afzeggingen, ook Pinkpop niet. Daarom hier een greep uit de teleurstellingen van de afgelopen vijftig jaar.

1970: afsluiter Yes laat verstek gaan

Het begon slecht voor Pinkpop. Het optreden van Yes, de afsluiter van de eerste editie van het festival, werd geschrapt. Er was geen vervanger voorzien. Drie jaar later slaat de pech opnieuw toe, want Electric Light Orchestra moet dan haar show afzeggen. Wishbone Ash vervangt.

1987: Lou Reed vervangt The Smiths

Grote teleurstelling bij fans van The Smiths als de band plots afzegt voor Pinkpop. Om het helemaal af te maken werd enkele weken later het einde van de band bekend gemaakt. Voor de festivalgangers is er gelukkig Lou Reed om het verlies op te vangen. Dat jaar was er overigens nog een afzegging: The Mission werd vervangen door Lone Justice.

2007: geen Amy Winehouse, wel Krezip

Amy Winehouse brak in 2006 potten met Back To Black, maar heeft haar show helaas niet in Landgraaf kunnen brengen. Gelukkig was er Krezip om de zieke zangeres te vervangen. Zij hielpen Jan Smeets nog eens uit de brand toen Depeche Mode twee jaar later afzegde. In 2007 was er achter de schermen nog een annulering: Pearl Jam had al bevestigd, maar moest door geboortes toch verstek laten gaan.

2015: het drama van Foo Fighters

Dé afzegging waar de meeste onder jullie aan zullen denken bij dit onderwerp. Twee dagen voor het optreden op Pinkpop brak Dave Grohl zijn been. Pharrell Williams schuift door, Triggerfinger komt erbij. Vorig jaar maakte Grohl het gemiste optreden weer goed. We zouden bijna vergeten dat er in 2015 nog een afzegging was: Sam Smith had stemproblemen en werd vervangen door Placebo.

2016: geen Ghost, wel twee keer De Staat

De Zweden van Ghost moesten heel erg last minute afzeggen. Jan Smeets hoefde gelukkig niet al te ver zoeken naar een oplossing, want De Staat had wel zin in een tweede ronde na hun optreden op de eerste festivaldag. Zij speelden zo twee dagen achter elkaar.

Pinkpop 2019

Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2017)

De jubileumeditie van Pinkpop vindt traditiegetrouw weer in het Pinksterweekend plaats op 8, 9 en 10 juni 2019. Bevestigde namen zijn tot nu toe onder andere Fleetwood Mac, Krezip, Mumford & Sons en Tenacious D. Er gingen geruchten dat Jan Smeets voor de 50ste editie een vierde festivaldag in het leven zou roepen, maar dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

De ticketverkoop voor het festival gaat van start op zaterdag 16 maart 2019 om 10u. Voor meer informatie over de tickets kun je terecht op de officiële website.

Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws?

Abonneer je dan op onze Festival Nieuwsbrief! Elke week ontvang je de belangrijkste updates in één handig overzicht in je mailbox. Daarnaast ontvang je als abonnee speciale festivaltips en kun je meespelen met exclusieve winacties voor te gekke festivalprijzen.