Van de festivalradar: waar is Owl City gebleven?

owl city

Veel artiesten nemen af en toe een tijdje rust om bij te komen van het drukke artiestenleven. Maar sommigen verdwijnen bijna helemaal en laten nauwelijks iets van zich horen. Eén van de acts waar je weinig over hoort de laatste jaren: Owl City. Was deze Firefly dan toch een eendagsvlieg, of gaat het succes ons volledig voorbij?

Het soloproject van Adam Young wordt in maart 2008 voor het eerst aan de wereld gepresenteerd. Onder de naam Owl City brengt de destijds 21 jarige artiest zijn eerste studioalbum uit, genaamd Maybe I’m Dreaming. Het moet echter nog twee jaar duren voordat Young’s succes serieuze vormen begint aan te nemen. In 2009 verschijnt namelijk de monsterhit ‘Fireflies’ (en het album Ocean Eyes). In rap tempo volgt de ene na de andere hitnotering, waaronder de #1-positie in de top 40 voor een totaal van 9 (!) weken. Het is dan ook vanaf dit moment dat de artiest begint met touren en hier naast concertzalen, ook festivals bij meepakt. Deze extase houdt stand tot eind 2010, waarna het aantal optredens aanzienlijk afneemt. Betekent dit, dat met het vergaan van de hype, ook de artiest verdwijnt?

Still going strong

Nope, zeker niet. Owl City is nog altijd even actief als voorheen. Sterker nog, na zijn doorbraak voegt Adam simpelweg nog meer nummers en prestaties aan het repertoire toe. For starters: in 2013 is hij dé stem achter Dreamworks’ titelsong voor de animatiefilm The Croods. Daarnaast keert de beste man tweemaal terug in de hitlijsten, waarvan één keer met het nummer ‘Good Times’, featuring Carly Rae Jepsen. De tweede comeback naar de absolute top is wellicht de meest millennial-manier ooit, namelijk via een meme. Door de interactie tussen fans en Adam Young op Twitter keert de nostalgische hype terug, wat opnieuw het momentum creëert waarin het nummer ooit zo groot is geworden.

owl city
Foto: Pamela Littky

Inmiddels heeft Owl City zeven albums op zijn naam staan, met enkele noemenswaardige nummers als ‘Verge’, ‘Thunderstruck’ en ‘Lucid Dreams’. Deze laatste track komt van het meest recente album, wat in juni 2018 uitkwam. De langspeler kenmerkt zich doordat het de eerste plaat is waarin Adam Young over zijn eigen leven zingt. Hierbij wordt flink gespeeld met de grenzen tussen abstract en overdreven. Om een voorbeeld te geven: het nummer ‘The 5th of July’ is het letterlijk vertelde verhaal over de geboorte van Adam uit het perspectief van zijn ouders. Hoewel Owl City het afgelopen jaar weer is begonnen met touren, is het helaas toch nog afwachten of hij ooit terugkeert naar de festivalweide.

Owl City

owl city
Foto: Abbey Olmsted

Het muziekproject Owl City is in 2007 in het leven geroepen door Adam Young. Hij startte dit project aan het einde van zijn tienerjaren als nevenactiviteit, waarnaast hij full time in de loodsen van Coca Cola werkte. In 2009 bracht de artiest achter door met zijn hit ‘Fireflies’, wat in razend tempo de wereld veroverde. Inmiddels heeft de artiest zeven studioalbums op zijn naam staan en meerdere samenwerkingen voor onder meer films en kleinschalige muziekproducties.