15 maart 2011: Verrassingsoptreden Foo Fighters op South By Southwest

Foo Fighters

Eens per jaar staat muziekstad Austin een week in het teken van het showcasefestival South by Southwest. Al moest het festival vanwege het Coronavirus dit jaar helaas worden afgelast. Toch kijken we vandaag even terug de geschiedenis is. Want precies negen jaar geleden stond op datzelfde festival een hele grote verrassing: Foo Fighters speelden een bijzondere gig.

Op 15 maart 2011 stond SXSW voor een grote verrassing, Foo Fighters stond onaangekondigd op het podium van barbecue restaurant Stubb’s. Terwijl Dave Grohl eigenlijk helemaal niet zo is te spreken over het festival, waar naar zijn mening te weinig headbangers te vinden zijn. Het optreden werd aangekondigd als closing party voor festivalgangers met een speciale accreditatie. Er kwamen zóveel mensen op het evenement af, dat de organisatie een chaos maar net kon voorkomen.

Het werd snel duidelijk waarom Foo Fighters het festival toch aandeed. Het optreden zou de premiere betekenen van de documentaire ‘Back And Forth’, tevens kon het publiek voor het eerst genieten van het later dat jaar te verschijnen nieuwe album Wasting Light. Na 90 minuten rocken sprak Grohl de woorden: “You guys done yet? No? But there are so many other hot new acts to go see tonight.” Het publiek was eensgezind: “NO!”

SXSW 2020

Ieder jaar moet je voor nieuwe acts op het South By Southwest festival in Austin, Amerika zijn. Het is een showcasefestival waar kleine bandjes en artiesten zich in de kijker van platenbazen en boekers spelen. Het festival is vergelijkbaar met Eurosonic/Noorderslag in Groningen. Elk jaar staan naast nieuwe acts ook oudgedienden op het podium. Het is dan ook ieder jaar weer onderwerp van gesprek: komt Kanye West? Daft Punk? Misschien wel Oasis? Voor dit jaar zullen we het helaas nooit weten. Het Coronavirus claimde het festival als een van zijn slachtoffers.