Het Festival CV van De Staat (Rocco): “Van Witch Doctor word ik nooit moe”

1436
Rocco De Staat
Photo: Marcel Krijgsman

Als toetsenist van De Staat heeft Rocco Hueting al heel wat meegemaakt. Komende zomer staan ze onder andere op Rock Werchter en Down The Rabbit Hole. In het Festival CV bespreken we de hoogtepunten van zijn festivalleven. Waar wil hij bijvoorbeeld absoluut nog een keer spelen? En wat is zijn mooiste festivalervaring?

Wie is Rocco Hueting?

  • Geboren in Nijmegen
  • Is sinds 2007 toetsenist en zanger bij De Staat en is tevens mede-oprichter
  • Hun grootste hits zijn ‘Witch Doctor’ en het recente ‘KITTY KITTY’
  • Deze zomer zijn ze te zien op o.a. Rock Werchter, Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> De eerste keer

“Mijn eerste festival was Lowlands in 2005. Man dat voelt al lang geleden. Ik had toen allemaal bakjes eten meegenomen, zo goed was ik voorbereid. Dat is nu wel anders. De vorige keer dat ik naar Lowlands ging had ik alleen een tent en een schone onderbroek bij me. Ik vond het toen al wel meteen een super vet festival. Mooie herinneringen gemaakt, haha.”

“Als band speelden we onze eerste festivalshow in Leuten, een dorp vlakbij Nijmegen. We hadden toen nog veel te leren. De show die we toen speelden was ook wel echt matig. Maar ons eerste, echt grote festival was De Affaire in 2008. Toen begon het voor ons net een beetje te lopen. Het eerste album was uit en we zaten net bij ons platenlabel. Een jaar later stonden we op Pinkpop. Het kan verkeren.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> En nu België

“Dit jaar staan we voor het eerst op Rock Werchter. Dat is super vet en daar kijken we erg naar uit. We proberen eigenlijk al sinds onze oprichting een voet tussen de deur te krijgen in België. In 2016 stonden we al op Pukkelpop en dan nu dus op Werchter, het grootste festival in België. Nu is dat niet per se onze prioriteit, maar het geeft wel een kick dat we deze nu kunnen afstrepen.”

“Het leukste eraan is dat het weer nieuw is. Zien hoe de backstage en het eten daar is. Ik ben altijd benieuwd naar dat soort kleine dingen. Daarnaast is Belgisch publiek altijd heel erg leuk. Wij vinden het er in ieder geval altijd heel erg leuk. Gister zag ik op instagram nog een trailer waar ons nummer onder zat, dus de liefde is wel wederzijds volgens mij.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festivaldilemma’s

Camping of Glamping?

- Oproep -

Geef je op om te werken op festivals

Achter de bar, tickets scannen of de kassa bedienen? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!

“Beetje een gewetensvraag. Ik heb altijd simpel gekampeerd en word dan vaak als laatste van het terrein geschopt. Glamping is een vreemd concept voor me. Ik zou het best willen proberen, maar ik ben ook opgegroeid met kamperen in Zuid-Frankrijk in de vakantie. Gewoon kamperen is dus wel een deel van mij. Ik zie de voordelen echter wel, zeker op een festival. Maar ach, als je ergens kan besparen is dat ook wel prettig. Dan is simpel ook goed.”

Indoor of outdoorpodium?

“Indoor. Dan kan je veel meer uitpakken met licht en heb je meer ‘controle’ zogezegd. Ook kan je op festivals hele toffe dingen doen als je in een tent speelt. Je hebt wat meer invloed over de omstandigheden. De weidse massa van een outdoorpodium is ook leuk, maar dat is ook afhankelijk van het weer.”

Beste backstage?

“Pinkpop is heel leuk. De hutjes zijn er heel sociaal neergezet, je komt mekaar daar echt tegen. Als je daar rondloopt heb je echt van: “Hé daar is die en die.” Dan maak je even een praatje. Daarnaast ben ik erg fan van de flipperkast en is het eten er goed. Die van Down The Rabbit Hole is dan weer wat idyllischer. Die van Lowlands is ook heel tof – eigenlijk hebben ze allemaal wel iets tofs. Het belangrijkste is dat je niet ver hoeft te lopen voor je biertje of naar je podium eigenlijk.”

Rocco De Staat
Photo: MARC DE FOTOGRAAF
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Meters Maken

“De langste afstand die we ooit hebben afgelegd, dat is een lastige. Waarschijnlijk was dat EXIT Festival. We hebben toen wel twintig uur moeten reizen. Toen we daar aankwamen was het echt alsof we in een totaal andere wereld waren beland. Sowieso voor mij, ik had namelijk ingepakt voor het weer in Nederland en geen rekening gehouden met het feit dat het daar (Servië, red.) ongeveer 40 graden was. Stond ik daar met een koffer vol truien.”

“Maar het festival zelf was heel vet. De opzet van het festival en het terrein zijn echt ongeëvenaard. We speelden er een hele lekkere set, ondanks dat ik wegsmolt op het podium. Afgezien van de lange reis zouden we daar nog graag eens heen gaan.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Favoriete Tracks

“Op dit moment is ‘Phoenix’ van ons nieuwe album wel mijn favoriet. Ten eerste omdat ik er lekker m’n ei in kwijt kan, maar vooral omdat het een fijne dynamiek heeft. Het is lekker om te luisteren naar wat de rest doet, dat maakt het fijn om te spelen. Het is niet dat één iemand de overhand heeft; we zijn daar echt een geheel. Eén bak herrie, haha.”

“Nummers als ‘Witch Doctor’ en ‘KITTY KITTY’ doen het vaak goed bij het publiek, maar zijn ook heel tof om te spelen. Van ‘Witch Doctor’ word ik nooit moe. Dat kan ik tot in m’n graf blijven spelen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Up’s and Downs

“We hebben een keer een optreden gedaan – dat vergeten we nooit meer – op Rocken Am Brocken, ergens in Duitsland. De omstandigheden waren in eerste instantie goed: lekker weer, we voelden ons goed. Dus we dachten lekker veel nieuwe nummers te gaan spelen. Helaas hadden we die niet goed geoefend. Het begon al slecht met een leeg veld omdat de band voor ons uitliep. En toen we begonnen te spelen stortte het kaartenhuis langzaam in.”

“Meestal als je (als muzikant, red.) een kutshow speelt, is er wel iemand die het opvangt. Maar toen speelden we allemaal kut. Alles ging fout. Overgangen gingen slecht, solo’s kwamen niet goed uit de verf. Noem maar op. Het publiek merkte dat ook wel. Je ziet zelf wel aan het publiek dat wat je doet niet overkomt. Ik denk dat dat wel onze minste show was.”

Foto: Kamiel Scholten/Festileaks
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Aankomende Tour

“We zijn de show voor deze zomer nog in elkaar aan het zetten. Vooral de setlist is lastig, want we zijn inmiddels al zo oud dat we heel veel platen hebben. Sommige nummers moeten we wel doen, maar misschien is het ook leuk om sommige dingen juist niet te doen. Misschien gaan we wat variëren, het wordt sowieso een spektakel met een flitsende show.”

“Hoe dat spektakel precies wordt weten wij ook nog niet. We gaan in ieder geval geen dingen met het publiek doen. Iedereen moet lekker zelf weten hoe hij/zij van de show geniet. We gaan niet zeggen: ‘doe dit’ of ‘doe dat’. Verder zijn we nog druk in overleg met onze lichtjongens. Tijdens onze show in Afas konden we lekker uitpakken, maar helaas kunnen we niet alles meenemen naar de festivals. Wat we toen deden is daar onmogelijk, maar we proberen er iets moois van te maken. We hebben hele toffe lichtjongens en die hebben ons nog nooit teleurgesteld.”

Op festivals voel ik me goed want muziek zit me in het bloed. Liefhebber van van alles en nog wat. O.a. Guns N'Roses, Fleetwood Mac, Passenger, Rammstein, Stanley Clarke, My Baby, Stevie Wonder etc.

Geld verdienen op festivals?

Achter de bar op Zwarte Cross, tickets scannen op Concert at Sea of de kassa bedienen op Down The Rabbit Hole? Schrijf je in via Festileaks en werk komende zomer op de leukste festivals van Nederland!