Het Festival CV van SYML: ‘De festivalcultuur in Europa is veel beter’

SYML
Photo: Ben Houdijk

Een nieuw album betekent festivals voor SYML. De singer-songwriter speelt aanstaande zomer onder andere op Pinkpop en Rock Werchter. In zijn Festival CV vertelt hij over zijn ervaringen met het festivalleven. Wat was zijn eerste festival? En welk festival staat hem nog het meest bij?

Wie is SYML?

  • Zijn echte naam is Brian Fennell
  • Opgegroeid in Seattle, Verenigde Staten
  • Bekend van de hit ‘Where’s My Love’
  • Speelt aanstaande zomer op onder andere Pinkpop en Rock Werchter
< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Eerste Festival

“Het eerste festival waar ik heen ben geweest is een klein – maar stiekem toch wel groot – festival genaamd Bumbershoot. Het is een best raar festival uit Seattle, waar ik vandaan kom. Mensen zijn er een beetje hippie-achtig en houden van trippy dingen. Ik ben met Bumbershoot opgegroeid. De eerste keer dat ik erheen ben geweest kan ik me niet precies herinneren, maar ik heb toen vast The Smashing Pumpkins of iets dergelijks gezien.”

“Het eerste festival waar ik als artiest gespeeld heb is Summerfest in Milwaukee. Het is echt enorm. Volgens mij is het het grootste festival van de V.S. Dat was top. Het was 4 juli, wat onze Onafhankelijkheidsdag is. Ik kan me heel precies herinneren dat ik achterop een golfkarretje zat en ik naar het vuurwerk boven me keek. Ik speelde vroeg op de dag, waardoor ik de rest van de dag een beetje rond kon lopen en naar andere acts kon kijken.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Wildste Festivalervaring

“Ik zag The Flaming Lips een keer op een festival. Ik kan me alleen niet herinneren welk festival dat was. In de V.S. hebben we van die fair festivals die wekenlang duren, en dus niet slechts een weekend. In ieder geval: ik en wat vrienden wilden The Flaming Lips zien. Op een gegeven moment komt er een gek uitziende gast naar ons toe die ons vraagt of we met de Lips op het podium wilden dansen. We dachten van ‘ja hoor’. Dus, we gaan backstage en daar staan een hele hoop mooie dames gekleed als Dorothy uit The Wizard of Oz. Ik en drie andere mannen werden ook als personages uit die film verkleed. Ik was de leeuw. Eerst dacht ik dat ik maar voor één nummer op het podium zou dansen, maar uiteindelijk hebben we de hele show mee gedanst! Als ik dat van tevoren had geweten, had ik wel meer gezopen. Het was een hele gekke, memorabele ervaring.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Aankomende Tour

“Dit zijn de eerste optredens die ik met een hele live-band doe. Hiervoor was het mijn loop-pedal en ik. Dit keer zijn er drums, een bas en veel meer. Ik ben pas net begonnen met het spelen met de band samen, en ik kan niet stoppen met glimlachen. Constant heb ik zo’n holy shit-gevoel. Het is geweldig. Het geluid is groter en beter. Het past ook beter bij de muziek die ik voor het nieuwe album heb geschreven. De timing ervan is perfect. Het album is net uit en ik begin erna meteen met touren.”

“Een van mijn nieuwe nummers, ‘The Bird’, is erg leuk om live te spelen. Het is echt een goede vibe, met veel drums. Ook ‘Animal’ is echt leuk. Die doet me denken aan een liedje uit midden jaren ‘90. Heel ontspannen en chill.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Bucketlist

“Als bucketlistfestival had ik eerst Coachella gezegd, ofzo. Maar ik heb het gevoel dat dat te vaak gezegd wordt. Mensen daar worden ziek van de hoeveelheid stof in de lucht! Het is een festival waar je heengaat om gezien te worden; voor een Instagrammoment. De festivalcultuur in Europa is veel beter en gezonder. Nou ja, mentaal gezien dan, niet chemisch. Mensen gaan hier in Europa naar een festival om helemaal uit hun plaat te gaan, niet om een mooie foto te maken. Festivals zijn speciaal! Waar kun je anders in drie dagen allerlei legendarische acts op één plek zien?”

“Dus ja, een bucketlist festival.. Ik denk dan Burning Man? Al boeken ze daar mijn genre muziek niet echt.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Backstage

“Ik speel liever op festivals dan dat ik er als bezoeker heenga. Ik ben denk ik een beetje verwend geraakt. Een rustige, comfortabele plek hebben om je terug te trekken en een drankje te drinken, is me erg kostbaar geworden. Ja, ik ben echt verwend. Ik houd van het slapen in een bed.”

“Het beste aan backstage is dat je artiesten vanaf de zijkant van het podium kan bekijken. Vorig jaar was ik op Best Kept Secret en heb ik Vince Staples vanaf de zijkant kunnen bewonderen. Ik was helemaal in mijn eentje. Het was helemaal rokerig en mistig; episch! Ik keek er echt naar als een kind, zo enthousiast was ik.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Dilemma’s

Bier of wijn?

“Bier. Als je vijf wijn drinkt ben je al een soort van dronken. Als je vijf bier drinkt gaat het nog prima. En je raakt ondertussen een soort van gehydrateerd. Wel moet je meer plassen.”

Indoor of outdoor stage?

“Ik vind al die nieuwe type tenten op festivals top. Je kunt dan alle lichten binnen zien, maar er waait ondertussen wel een briesje. Het is niet goor en zweterig. Dus, dat is zeker mijn keuze: een fijne, flinke tent.”

Een optreden geven in de brandende zon of in de stromende regen?

“Ik haat allebei deze opties. Waarschijnlijk ga ik dan voor regen. Ik kom uit Seattle, dus ik kan me beter focussen met regen. Daar ben ik wel aan gewend. Liever dat dan hitte. Beide zijn echt klote, wel.”