Het Festival CV van Whispering Sons: “Dit wordt de eerste keer in 10 jaar dat ik niet naar Pukkelpop ga”

Photo: Geert Braekers

Als zangeres van Whispering Sons heeft Fenne Kuppens nog niet op heel veel festivals gespeeld. Maar komende zomer gaat daar verandering in komen met onder meer Best Kept Secret, Rock Werchter en Sziget op het programma. In het Festival CV bespreken we de hoogtepunten van haar festivalleven. Welk festival is haar favoriet en wat is het vreemdste wat ooit backstage gebeurde?

Wie is Fenne Kuppens?

  • Geboren in Zolder, België
  • Is sinds 2013 de zangeres van de postpunk band Whispering Sons
  • Hun grootste hits zijn ‘Alone’ en ‘Wall’ van het album Image
  • Deze zomer zijn ze te zien op o.a. Best Kept Secret, Rock Werchter, Dour en Sziget
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Eerste festival

“Pukkelpop 2009. Ik weet dat ik heel last minute ben gegaan en nog een papieren ticket ben gaan kopen bij een lokale platenzaak. Ik denk ook niet dat ik op de camping heb mogen slapen, want mijn ouders vonden mij te jong. Maar vraag me niet wie er speelden of welke bands ik daar heb gezien. Op dat moment ging ik nog niet echt voor de muziek maar meer voor de ervaring en de beleving van het festival. Ik ging toen gewoon met een aantal vriendinnen om eens te zien hoe zo’n festival nou is.”

“Ook omdat het eigenlijk vlakbij mijn ouderlijk huis is. Dus het is altijd traditie geweest om daar naartoe te gaan. Aankomend jaar is de eerste keer dat ik niet naar Pukkelpop ga in tien jaar tijd. Dat is heel jammer.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

“Deze zomer spelen we al op ongelooflijk veel festivals. En vooral alle Belgische festivals, waar we al graag eens wilden staan zoals Rock Werchter, Cactusfestival, Dour ook sowieso. Dat zijn van die dingen die al op onze bucketlist stonden en die we dus nu kunnen schrappen. Als ik misschien iets buiten de landgrenzen mag denken. Dan zou het heel mooi zijn als we ooit op Primavera Sound kunnen staan.”

Welke artiesten ga je zelf op Best Kept Secret checken?

Kurt Vile & The Violators, ongetwijfeld. Aldous Harding en Big Thief ook sowieso. En Yves Tumor. Een beetje van alles eigenlijk. De line-up is weer heel interessant op Best Kept Secret. Maar vooral dingen zoals Kurt Vile, dat is gewoon zo chill. Gewoon echt dé perfecte festivalact. Dus daar kijk ik wel heel erg naar uit.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festivallen

“We gaan wel vaak naar festivals met de band, omdat we oorspronkelijk een vriendengroep zijn. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld met z’n allen naar Best Kept Secret gegaan. Dat was heel tof. En ja, nu spelen we daar ineens! Maar we gaan ook gewoon de twee dagen ervoor op het festival rondhangen als bezoeker. Daarvoor hebben we twee jaar Down The Rabbit Hole gedaan. Dus we proberen dat elk jaar wel te doen. Verder heel veel spelen, dus helaas geen tijd om als bezoeker naar festivals te gaan.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Favoriete Tracks

“Ik denk dat ‘Waste’, ‘Got A Light’ en ‘Hollow’ mijn favorieten zijn om te spelen. Dat zijn de nummers waar vrij veel energie in zit en die ook vrij direct naar het publiek toe zijn. Daar kan ik het publiek meer mee aanspreken. Dat zijn wel de leukste nummers voor mij persoonlijk. Dat geldt voor de rest van de band ook; de nummers waar we het meeste woede en frustratie in kwijt kunnen zijn onze favorieten.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Festivaldilemma’s

Een show in de brandende zon of de stromende regen?

“Regen, sowieso. Het is in de zomer qua temperatuur meestal wel vrij aangenaam. Dus een beetje regen gaat niet meteen echt koud zijn. Dan kan het zelfs nog verfrissend zijn. Maar de brandende zon? Nee dat is niet te doen.”

Een festival- of clubshow?

“Moeilijke vraag. Ik denk eerder clubshow, omdat mensen de muziek dan ook wat beter kennen. Maar deze festivalzomer gaat voor ons wel heel interessant en leuk worden. Dus ja, misschien dat ik na de zomer van gedachten ben veranderd.”

Iedere dag om 23:00 naar bed of de hele nacht door?

“Oef, dat ligt eraan welk festival, hè? Ik heb wel echt mijn slaap nodig, dus ik denk dat ik mijn bed wat eerder ga inkruipen. Meestal wil ik de headliners toch niet zien. Dus dan ben ik de hele dag in de weer en kan ik wel om 11 uur gaan slapen. Dan ben ik de volgende dag tenminste uitgerust.”

Whispering Sons – ‘Hollow’

Wat is de beste festivalshow die je ooit op een festival hebt gezien?

“Er zijn zoveel mooie shows en zoveel verschillende artiesten. Slowdive vorig jaar op Best Kept Secret vond ik echt fantastisch. SOPHIE ook vorig jaar op Pukkelpop. Nog een heleboel meer, maar daar kan ik even niet op komen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Backstagegeheimen

Beste festival backstage?

“Ja, we hebben nog niet zo heel veel festivals gespeeld eigenlijk. Ik denk dat het deze zomer pas echt hard gaat gaan. Dus we hebben tot nu toe alleen de Pukkelpop backstage echt mogen ontdekken. Die was best goed. Goede catering!”

Vreemdste backstage-ervaring op een festival?

“De eerste keer dat we op Pukkelpop speelden, was ook het jaar was dat Rihanna speelde. Ik weet dat wij met een hele groep mensen op de weg van de backstage naar de Main Stage allemaal zo aan het kijken waren van ‘wanneer passeert ze’. Er stonden echt heel veel mensen te wachten. Uiteindelijk bleek dat Rihanna een andere route had genomen en dat we daar dus voor niks stonden. Dus dat was wel een fijn collectief momentje, maar ook een beetje belachelijk.”

Photo: Geert Braekers
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Aankomende Tour

“Het is voor ons ook heel spannend, omdat we op plekken komen waar we waarschijnlijk helemaal nog geen fans hebben zitten. En het wordt wel spannend om die mensen te kunnen overtuigen. Maar we gaan daar niks speciaals voor doen. We gaan proberen om de best mogelijke show neer te zetten met heel veel energie. En ja, dan kunnen we de mensen hopelijk overtuigen.”

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.