Het Festival CV van Indian Askin: “Ik miste ooit Blur op Rock Werchter”

Indian Askin - Best Kept Secret 2019
Photo: Ben Houdijk / Best Kept Secret Festival

Als toetsenist van Indian Askin heeft Bart van der Elst al heel wat meegemaakt. Komende zomer staat zijn band onder andere op Pinkpop, waar ze ook de Festileaks Instagram take-over zullen doen. In het Festival CV bespreken we de hoogtepunten van zijn festivalleven. Waar wil hij bijvoorbeeld absoluut nog een keer spelen? En wat is zijn mooiste festivalervaring?

Wie is Bart van der Elst?

  • Geboren in Voorschoten
  • Is toetsenist bij Indian Askin
  • Hun grootste hits zijn ‘Really Wanna Tell You’ en het recente ‘On and On’
  • Deze zomer zijn ze te zien op o.a. Best Kept Secret, Pinkpop en Zwarte Cross
< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Eerste festival

“Mijn allereerste festival was Rock Werchter. Dat is ook de enige keer dat ik daar ben geweest. Ik weet nog dat ik het best wel spannend vond, want tering wat is dat een groot festival: een megalomane happening. Ik was 16. Volgens mij was dat in 2013. Later heb ik de line-up nog een keer bekeken en ik kan mezelf wel voor m’n kop slaan om wat ik daar heb gemist. Ik kende toen nog veel minder goede muziek. Zo heb ik bijvoorbeeld Blur gemist. Daar baal ik nog steeds van. Frank Ocean en Nick Cave & The Bad Seeds heb ik ook gemist. In plaats daarvan heb ik maar een beetje staan hangen, I don’t know. Die kende ik gewoon nog niet. Ik weet nog wel dat Youth Lagoon toen net een tweede album uit had – een heel bijzonder dromerig album. Tame Impala heb ik daar gelukkig wel gezien. Rammstein ook, maar dat vond ik verschrikkelijk. Die stonden toen met een hele grote roze dildo op het podium.”

“Als bezoeker bleef ik volgens mij altijd wel in de Benelux. Maar we hebben op heel veel plekken gespeeld. Op een festival in Litouwen, dat was het verst weg. Toen stonden we op Devilstone, een prachtige locatie in het bos. Sowieso is dat hele land een en al mooi woest woud. We hebben ook wel eens in Boedapest gespeeld maar dat was niet op een festival.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

“We hebben al wel eens op Lowlands gespeeld, maar de Alpha staat nog wel op de bucketlist. Dat is toch het hoofdpodium van Lowlands. Als ik kijk naar de alternatieve festivals van Nederland is dat wel de ultieme goal.”

“Ik denk dat zeker in de toekomst het buitenland ook lonkt, maar dat komt wanneer het komt. We gaan nu gewoon een beetje mee met de flow. Nu is dat nog een Nederlandse clubtour.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Festivaldilemma’s

Bier of wijn?

“Bier. Op festivals heb je snel een slechte rode wijn en daar krijg ik hele erge koppijn van, dus bier. Ik drink op een festivaldag te veel bier. Zeker als de zon ook schijnt. Als band kiezen we onze momenten, want als je vaak optreedt, houd je het mentaal en fysiek niet vol om ook elke keer te feesten. We kiezen onze feestjes wel uit, maar gaan wel altijd pas na de gig aan de zuip.”

Club- of festivalshow?

“Indoor is intiemer. Het ultieme is wel een uitverkochte clubtour of een zieke clubshow, omdat mensen dan speciaal een kaartje voor je kopen. Er zijn ook een heleboel mensen die dat niet doen en die wel even komen kijken op een festival. Zo sta je voor massa’s mensen die jou anders nooit zouden zien. We hebben nu een tourtje achter de rug en nu heb ik heel veel zin in de festivals die gaan komen.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Festivalherinnering

“Ik denk toch wel dat onze gig op Lowlands de mooiste herinnering is. Daar lag zo’n druk op, we zaten toen eigenlijk middenin een hype want we hadden Noorderslag dat jaar gerockt. Lowlands is dan wel echt een festival waar men naar je kijkt. Dat was denk ik ook wel een van de beste gigs ooit: van mij persoonlijk, maar ook voor de rest van de band. Ik weet nog dat we toen iemand van ons label aan het huilen hebben gekregen van trots.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Backstage

“Waarschijnlijk dat ik stond te pinballen met de zanger van The Eagles of Death Metal. Die begon me uit te leggen dat het een hele bijzondere, zeldzame machine was. Hij vertelde hoe vet hij het vond dat die in de Lowlands backstage stond. Het was heel random, maar ook vet.”

< ?xpacket begin=”” id=”W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d”?> < ?xpacket end=”w”?> Festivalzomer 2019

Pinkpop

Indian Askin doet dit jaar de Pinkpop take-over: wat kunnen we verwachten?

“Ik denk dat jullie veel gekkigheid kunnen verwachten. Veel random shit. We willen denk ik niet alleen maar saaie momenten laten zien. Je gaat met een hele crew naar zo’n festival. Dan is er een soundcheck en moet je van alles voorbereiden. Het is gewoon veel wachten, dus je bent heel erg op elkaar aangewezen. Je moet er samen een leuke tijd van maken. Je gaat het wel zien denk ik. Misschien doen we nog wel iets speciaals voor de take-over.”

Indian Askin

Loose Ends

“Eentje waar ik heel erg naar uitkijk is Loose Ends op het NDSM terrein in Amsterdam. Dat is een eendaags festival met een super vette combi van vette Nederlandse bandjes en vette buitenlandse acts. Ik pak de line-up er even bij, dan zal ik een paar van mijn favorieten opnoemen. Personal Trainer, Mozes and the Firstborn, Charlie & the Lesbians – tof Nederlands punkbandje- maar ook Sleaford Mods en Iceage, buitenlandse acts. Dat wordt vet!”

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2019

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 31 mei - 2 juni 2019
Line-up
St. Paul
Bon Iver
Whispering Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Eva Wendt

Hi, I'm Eva, 19 years old and I want to work in the music/festival industry. I dont know yet what exactly, because there are many things I like about it. I used to organize my own festival for 6 years and studied IEMES (International Event Music & Entertrainment Studies). I quit this after around 8 months to start working at IFFR (Internional Film Festival Rotterdam). This February I started to write for Festileaks to gain experience in this as well!

Meer van Eva