5 redenen waarom Pohoda het meest relaxte festival ooit is

Pohoda Festival
Photo: Sam Kragtwijk / Festileaks

Elk festival probeert haar bezoekers de tijd van hun leven te geven, maar slechts bij een fractie voelt het alsof je er meer ontspannen weg komt dan toen je erheen ging. Pohoda heeft het geheime recept ontdekt en weet met een bijzondere combinatie van factoren het meest easy going festival van Europa neer te zetten. Dit zijn de vijf redenen waarom Pohoda het meest relaxte festival ooit is.

1. Een ‘homemade’ programma

Pohoda Festival
Pohoda Festival

Wie de poster van Pohoda naast andere festivals van Europa legt, is misschien niet per se onder de indruk. Met Liam Gallagher, Lykke Li en Skepta heeft het festival leuke headliners in huis, maar ook acts die tevens elders te zien zijn. Omdat het festival zijn eigen programmering doet is het lastig om de echte grote kleppers binnen te halen. Het festival compenseert dit weer door acts te boeken die vrijwel nergens anders spelen. Voor veel bezoekers is het gebrek aan grote namen alles behalve een probleem. Zo komt Milan (34) al 15 jaar op het festival maar kijkt hij nog amper naar het affiche. Sterker nog; hij vindt het juist wel lekker om niet meer van de ene act naar de andere te rennen. Ester (18) komt als groot fan The 1975 wel voor de artiesten. Hoewel deze net als de rest van haar lijstje op vrijdag spelen, gaat ze erna niet naar huis. “Mijn vrienden zijn hier nog en het is leuk om artiesten te ontdekken die ik niet ken.”

2. Randprogrammering als hoofdprogramma

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/Festileaks

Mede vanwege de minder grote artiesten is er een overvloed aan randactiviteiten. Zo is er een tafelvoetbaltent, reuzenrad, bierfiets en wordt er elke avond een hete luchtballon opgelaten. Maar naast entertainment is er ook ‘serieus’ vermaak, waaronder een poëziecafé, diverse kunstobjecten en een tent vol NGO’s uit de regio met vele interessante initiatieven. Voor organisator Michel Kaščák is dat een van zijn belangrijkste doelstellingen: “Ik vind het mooi om mensen mooie dingen te zien maken waar ze zich goed bij voelen. Dat kan kunst zijn, maar ook in wetenschap. Je ziet het beste in mensen naar boven komen en daar wil ik graag ruimte voor bieden.”

3. Ruimte!

Stel je voor: je staat met 30.000 mensen op een festival maar je hebt toch alle gelegenheid om te dansen, zitten of met een bierfiets rondjes te maken over terrein. Voor een uitverkocht Nederlands festival is dit slechts een verre fantasie, maar op Pohoda is het werkelijkheid. Geen opstoppingen in een bottleneck als je van de main stage naar een ander podium loopt. Dit geldt ook ook voor de gelegenheid om even een stil hoekje te zoeken om je eten op te eten, of elkaar beter te leren kennen. Als je op dag drie je voeten niet meer voelt, hoef je geen mensen weg te kijken van een bankje maar kan je gewoon een hangmat dibsen. Volgens Michel gaat dat ook niet veranderen, de grens van 30.000 is leidend en zal niet worden losgelaten om meer kaarten te kunnen verkopen.

4. De Slowaken zelf

Maar een festival wordt uiteindelijk gemaakt door de mensen die er komen. Het publiek van Pohoda bestaat voornamelijk uit Slowaken, die uit alle hoeken van het land naar Trenčín reizen. De Slovaakse cultuur en identiteit krijgt alle ruimte op het festival. Zo staan er op de eerste avond meerdere vedette’s uit de film- en muziekindustrie om Slovaakse klassiekers voor te dragen. Alsof Hazes gedraaid wordt in de Nederlandse kroeg zingt het publiek uitbundig mee, en als de Israëlische Lola Marsh het podium betreed om de klassieker ‘Cerešne’ voor te dragen wordt er hier en daar een traantje weggepinkt. De Slowaken zijn relaxte festivalgangers, die niet mopperen op een rij bij de kassa en met alle liefde na een kort gesprek een flesje rum of zelfstookte likeur rond laten gaan.

5. Een ontspannen mix van jong en oud

Toen het festival 23 jaar geleden begon, was alles nog onzeker. “We startten toen een vriend en ik stopten met professioneel musiceren. We vroegen wat bevriende muzikanten om te komen spelen in Trenčín. Het werd een succes en elk jaar groeiden we wat,” vertelt Michel. Haar bezoekers groeiden met het festival mee. Mede hierdoor werd de familie-camping geïntroduceerd en kreeg ook kindvriendelijkheid de aandacht. Dit betekent echter niet dat iedereen na Sesamstraat naar bed gaat. Voor de oudere kinderen is er nog genoeg te doen tot in de vroege uurtjes, zo kan papa na een avondje doorhalen meteen de kinderen uit bed halen.

Was jij aanwezig op Pohoda 2019?

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/ Festileaks

Was jij op Pohoda dit jaar? Wij willen graag weten wat je van het festival vindt. Je kunt hieronder punten geven aan het festival. In september concluderen we welke festivals het tofste waren tijdens de Festileaks Festival Awards. Deelname is vrijwillig en anoniem.

[awards poll=”festileaks-festival-awards-2019″ festival=”pohoda”]

Pohoda Festival 2019

Pohoda Festival
Sam Kragtwijk/Festileaks

Pohoda Festival Logo

Pohoda Festival 2019

Locatie
Slowakije
Trencín, Slowakije
Datum 11-13 juli 2019
Line-up
Death Grips
Vitalic
Viagra Boys
Tickets Niet meer beschikbaar.