Delain’s Festival CV: “Optreden in een spijkerbroek werkt voor geen meter”

Delain band
Photo: Sandra Ludewig

Martijn Westerholt heeft samen met zijn band Delain op veel verschillende festivals gespeeld afgelopen zomer. In deze nieuwe editie van het Festival CV bespreken we zijn festivalcarrière en gaan we dieper in op alles wat Westerholt in de loop van de jaren mee heeft gemaakt. Wat is bijvoorbeeld zijn beste festivalervaring op Nederlandse bodem? Wat gebeurde er backstage in 1998? En wat is het meest onmisbare item op zijn festival paklijst? 

Wie is Martijn Westerholt?

  • Geboren in Waddinxveen op 30 maart 1979
  • Je kunt Westerholt kennen als voormalig bandlid van Within Temptation en mede-oprichter van Delain
  • Delain’s grootste hits tot nu toe zijn ‘Stardust’ en ‘Here Come The Vultures’
  • De band heeft deze zomer onder andere op Download Festival, Graspop Metal Meeting, Tuska Festival, Masters of Rock, Area 53 Festival, Wacken Open Air en Leyendas Del Rock gespeeld
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Eerste Festival

“Mijn eerste festival ooit was Dynamo (Open Air red.) in 1997 met Within Temptation. Dynamo was toen hét grote Metal festival van Nederland en het werd georganiseerd in Eindhoven. Het is er nu helaas niet meer, maar het was echt gigantisch. Ik weet nog dat ik 17 jaar oud was en echt in mijn broek scheet van de zenuwen. Uiteindelijk was dat nergens voor nodig, want het was echt een fan-tas-tische ervaring!” 

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Bucketlist

“Dit klinkt misschien arrogant, maar ik heb op al mijn bucketlist festivals gespeeld! Het festival waar ik vroeger altijd op wilde treden heet ‘70000 Tons of Metal’. Dat festival is eigenlijk een cruiseschip dat richting de Carribean vaart, waar tegelijkertijd een festival op plaats vindt. Er staan altijd geweldige bands, het weer is heerlijk en het eten is altijd top. Een nadeel is alleen dat het erg duur is om die hele reis te maken, maar ik vond het echt geweldig. We hebben er tot nu toe twee keer gespeeld, maar we komen er graag nog een keer terug.” 

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Shows van collega’s

“Als ik denk aan iets recents, denk ik gelijk aan Rammstein. Ik heb ze volgens mij drie jaar geleden gezien en het was echt fantastisch. Echt een geweldig optreden, waar ik heel erg van heb genoten. Een band als Sabaton weet ook altijd hoe ze een goede show moeten geven. Het zijn ook nog eens hele fijne mensen. We hebben samen met ze getoerd. Zij hebben ook een speciale plek in onze harten veroverd.” 

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Dé festivalact van 2019

“Voor mij kan dat geen andere act zijn dan Slayer. Veel mensen zullen zeggen: ‘Ja hoor, ik heb Slayer al zó vaak gezien’, maar zij vergeten dat dit waarschijnlijk de laatste kans is die je krijgt om de band nog te zien! Tenzij ze over tien jaar ineens besluiten om toch nog eens het podium te betreden, dat weet je natuurlijk nooit. Maar ik zou zeggen: Slayer. Aangezien dit de – wellicht voorlopig – laatste kans is dat je ze kan zien.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Paklijst

“Ik moet echt altijd mijn in-ears (monitoring red.) meenemen. Als ik die niet bij me heb, kan ik niet spelen. Ik speel ook keyboard, dus die moet ook altijd mee als ik naar een optreden ga. Ook heb ik nog speciale kleding die ik alleen draag als ik op het podium sta, dus die moet ook mee. Die kleren ben ik wel eens vergeten en toen moest ik optreden in een spijkerbroek. Dat werkt voor geen meter!” 

https://www.instagram.com/p/B0uHuSNHdCi/?utm_source=ig_web_copy_link
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Beste festivalervaring

“Qua festivals zou ik zeggen dat ik op Fortarock (Gofferpark, Nijmegen red.) mijn beste ervaringen heb gehad in Nederland. Ik ken ook de mensen die dat festival organiseren en hun hart klopt echt voor Metalmuziek. Altijd als we daar spelen – of langskomen – zijn er ontzettend veel mensen die we kennen en daar ontmoeten. Het is altijd een feestje en we zijn daar echt om van de muziek te genieten en alle mensen te ontmoeten. Fortarock heeft echt een speciaal plekje in ons hart veroverd. Ook omdat ze risico’s nemen met het boeken van de artiesten. Ze boeken soms artiesten die niet per se tickets gaan verkopen, maar die wel interessant zijn. Uiteindelijk groeien die bands soms uit tot grote artiesten, die mede dankzij die boeking op Fortarock groot zijn geworden. Dat vind ik juist zo cool aan dat festival.” 

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Backstage

“Ik weet nog heel goed dat ik in 1998 iets geweldigs meemaakte. Ik luisterde dat jaar veel naar Dream Theatre en kwam de band dat jaar backstage tegen. Ik vroeg zanger James LaBrie om een handtekening waar ik zelfs speciale boekjes voor had meegenomen! Toen ik de boekjes aan LaBrie overhandigde, vergat ik alleen even dat ik ook een drankje vast had. Ik hield het glas scheef en alles wat er in zat viel op mij en de grond. Ik schaamde me echt heel erg en voelde me zo’n grote fanboy, maar achteraf gezien was het wel grappig. Al met al vond ik het gewoon heel erg leuk om die gasten te kunnen ontmoeten.” 

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Dilemma’s

Bier of wijn

“Wijn. Ik drink zelfs een goed glas witte wijn tijdens dit gesprek haha!”

Binnen- of buitenpodium

“Nou, als het regent kies ik wel voor een binnenpodium. Als het zonnetje schijnt kies ik dan weer voor een buitenpodium. We hebben twee keer eerder op Wacken gespeeld en dat was altijd op een buitenpodium. De eerste keer dat we daar speelden was het geweldig weer. De zon scheen lekker en het was een geweldig feest met fantastisch publiek. Toen we echter de tweede keer speelden begon het vanaf het begin van de middag ineens te regenen. Daardoor viel ons optreden voor mijn gevoel ook wat tegen. Het weer is dus echt een grote factor voor een goede festivalshow.”

Headlinen op een klein podium, of openen op een groot podium

“Dat hangt een beetje af van waar het festival wordt georganiseerd. Sommige shows van ons waren beter toen we nog als voorprogramma speelden, terwijl andere shows weer beter waren toen we ergens mochten afsluiten. Als je een klein festival mag afsluiten geeft dat wel echt een enorme kick. Maar aan de andere kant kan dat ook gebeuren terwijl je ‘gewoon’ als voorprogramma speelt. We hebben bijvoorbeeld geweldig gespeeld als voorprogramma van Nightwish in Amerika. We hadden daar een geweldige ervaring, terwijl we niet eens als headliner op het affiche stonden. Je kan dus waar je dan ook op de poster staat altijd een goede show geven. Zolang de ‘magie’ maar in de lucht hangt terwijl je speelt.”

Ga iedere avond naar bed om 23.00, of blijf het hele weekend wakker

“Nou, we spelen dit weekend op Wacken en ik rijd dan ‘s avonds gewoon naar huis. Het is ongeveer vijf uur rijden om weer in Nederland te komen en ik moet nadat ik heb geslapen gelijk weer door rijden naar Spanje. Dus ik ga straks direct naar bed als ik thuis kom, maar als ik op een festival de tijd heb ga ik wel altijd even wat drinken om wat van de sfeer te kunnen proeven.”