HammerFalls Festival CV: ”We praten nog steeds over onze eerste festivalshow”

Photo: Athanasios Kouklas / Festileaks

HammerFall tourt deze zomer door heel Europa, waarbij veel (heavy) metal festivals worden aangedaan. In het Festival CV bespreekt gitarist en oprichter Oscar Dronjak onder andere zijn eerste festivalherinneringen en zijn meest bijzondere backstage-ervaringen. Welke festivals staan nog op zijn bucketlist?

Wie is Oscar Dronjak?

  • Geboren in Gothenburg, Zweden
  • Is oprichter en gitarist van powermetal band HammerFall since 1993
  • HammerFall’s bekendste nummers zijn ‘Last Man Standing’,’Hearts On Fire’ en ‘Any Means Necessary’
  • Deze zomer stond HammerFall op onder andere Wacken Open Air, Summer Breeze, Graspop en Sweden Rock Festival
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Eerste festival

“Mijn eerste festival was waarschijnlijk Wacken Open Air in 1997, de eerste keer dat HammerFall daar speelde. Ik denk niet dat ik daarvoor ooit met de band naar een festival ben geweest. Het was ook de eerste keer ooit dat HammerFall buiten Zweden speelde, dus het was een belangrijk moment. Daarvoor speelden we voor zo’n 200 mensen, nu stonden we ineens voor 10.000 man. Dat is een enorm verschil als je er niet aan gewend bent, dus het was een geweldige show en iets wat we ons altijd zullen herinneren. We praten er nog steeds over.”

“Mijn hele familie was er om de show te zien. Mijn broers vlogen erheen en mijn moeder was er al. Ze kwamen dus allemaal naar het festival, waar we samen wat tijd doorbrachten. Dit was heel memorabel. Iedereen was zo gelukkig.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Backstage

“Mijn meest bijzondere backstagemoment was in Italië in 2005 ongeveer. We speelden daar op een festival waar Mötley Crüe de headliner was. Het was Midzomeravond, een feestdag en een enorm drankfestijn in Zweden. Onze set was redelijk vroeg. We speelden tussen twee en drie uur in de middag. We begonnen wat te drinken. Tegen de tijd dat Mötley Crüe zou beginnen, waren we stomdronken. Ze hadden circusartiesten bij zich, dus er waren veel mensen die tegelijk het podium betraden. Op een gegeven moment vertelde de band ons om aan de kant te gaan, omdat ‘de headliners eraan kwamen’.”

“Dit voelde heel disrespectvol; een van de mannen pakte zelfs de arm van onze voormalig drummer Anders Johannson. Als er iets is waar hij een hekel aan heeft, is het fysiek contact. Hij was woedend, dus hij ging naar het dichtstbijzijnde toilet en brak daar alle hendels van de kranen. Het water sproeide overal. Op hetzelfde moment kwam Vince Neil uit het toilet en liep richting het podium. Toen iemand van het festival kwam en vroeg wat er aan de hand was, vertelden we hem dat Vince Neil het had gedaan. Natuurlijk gebeurde hierna niets, zij kregen nergens de schuld van. Ik denk dat de bottom line is: wees aardig tegen mensen.”

Photo: Athanasios Kouklas / Festileaks
Photo: Athanasios Kouklas / Festileaks
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Bucketlist

“We hebben gespeeld op de heftigste festivals die ik ken, zoals Graspop en Hellfest. Maar het zou leuk zijn om een keer op een groot metalfestival in de Verenigde Staten te spelen. Dat hebben we nog nooit gedaan. Ik zou graag willen weten hoe het er daar aan toe gaat. We hebben ook een keer Rock am Ring/ Rock im Park gedaan, waar ik erg van heb genoten. Ik heb daar een erg leuke tijd gehad en het zou leuk zijn er nog eens terug te gaan en het over te doen.”

“In Canada hebben we twee keer op een heavy metalfestival gestaan. Eén daarvan was Heavy Montreal. We vlogen op en neer voor vier dagen en speelden maar twintig minuten. We moesten onze set inkorten vanwege technische problemen. Het was gitarist Pontus Norgrens eerste gig met HammerFall, dus dat was een gekke situatie. Maar de mensen die er die twintig minuten stonden, vonden het geweldig.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Dilemma’s

Bier of wijn?

“Meestal bier. Alhoewel ik ook houd van een lekkere spritzer. Dat is mijn favoriete drankje na een show. Het is misschien 50/50, zolang het maar geen rode wijn is. Ik houd echt niet van rode wijn.”

Vroeg spelen op een groot podium, of een kleinere headlinen?

“Ik houd van grote podia. Vooral omdat het de ruimte geeft om jezelf te bewegen. Ik ben vrij energiek op het podium en houd ervan om rond te rennen en interactie te hebben met de mensen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Paklijst

“Ik moet altijd even opwarmen voor de show. Daarvoor heb ik altijd een kleine gitaar bij me. Hij is op reisformaat en past in mijn koffer. Op een festival staan al onze spullen op het podium en dat kan ver weg zijn. Op deze manier hoef ik niet afhankelijk te zijn van onze gitaartech om hem voor me te halen. Ik heb altijd een gitaar bij me, dat is erg handig.”