Skunk Anansie’s Festival CV: “Ik ging echt he-le-maal los tegen het publiek”

Skunk Anansie
Foto: Bart Heemskerk

Skunk Anansie is een band die door de jaren heen op alle grote internationale festivals ter wereld heeft gespeeld. In 2019 was de band te zien op onder andere TW Classic, Bospop, Rock In Roma en Parkpop. Voor deze nieuwe editie van het Festival CV vertelt zangeres Skin ons hoe je festivals het best kunt overleven, wat het beste festival anthem ooit gemaakt is en nog veel meer.

Wie is Skin?

  • Geboren als Deborah Anne Dyer in Brixton, Groot Brittanie op 3 augustus 1967
  • Is bekend als de leadzangeres van Engelse rockband Skunk Anansie, maar heeft ook solowerk
  • Skunk Anansies grootste hits zijn ‘Weak’, ‘Hedonism’ en ‘Secretly’
  • Als Skin bracht Dyer twee albums uit, genaamd ‘Fleshwounds’ en ‘Fake Chemical State’
  • Deze zomer is Skunk Anansie nog te vinden op onder andere Beautiful Days Festival, Camper Calling Festival, Villar de Mouros Festival en het Belgische Crammerock
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Beste Festival

“Ik vind het moeilijk om ‘het beste festival ter wereld’ te moeten kiezen. Ik hou altijd van festivals vanwege verschillende redenen en is er niet echt één die er voor mij bovenuit springt. Als ik echter een moment zou moeten kiezen, dan moet dat wel het optreden zijn wat we als Skunk Anansie deden op Glastonbury 1999. We stonden dat jaar op de Pyramid stage (Glastonbury’s hoofdpodium, red.) en omdat wij Brits zijn was dat heel erg speciaal. Als Britse band op het hoofdpodium van Glastonbury optreden is het hoogtepunt van je carrière, dus het feit dat die show ook nog eens heel goed ging was erg fijn.”

“We zijn in Engeland opgegroeid, dus we hoorden altijd over Glastonbury. Het is het festival waar iedereen altijd het meest enthousiast van wordt en waar iedereen in Engeland naartoe wil. Voor ons als band betekende het dat we het écht hadden gemaakt toen we op Glastonbury speelden. We waren bovendien de laatste band die er het hoofdpodium afsloot in het vorige millennium. Dat maakte het ook ergens nog wel extra speciaal.”

https://www.youtube.com/watch?v=6koiUsORgHk
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Ervaringen

“We hebben als band denk ik wel zo’n duizend festivals gespeeld, maar er zijn zeker wel wat ervaringen die me sterk bij zijn gebleven. Ik weet nog dat we met de band een keer in Rusland speelden. We werden letterlijk met helikopters naar binnen en buiten gevlogen, wat op zichzelf al een hele ervaring was. Ik weet nog dat het ook een heel vreemd festival was, want er speelde een of andere aparte boyband voor ons waar ik nog nooit van had gehoord. Ze hadden ook een geweldige backstage met ongelofelijk lekker eten; de mensen backstage waren ook heel vriendelijk. Maar vooral het feit dat wij met helikopters naar binnen en buiten werden gevlogen was voor ons erg raar. Maar wel heel bijzonder!”

“Er is ook een festival in Rome waar ik heel goede herinneringen aan heb. Dat was in de periode dat ik nog solo optrad. Iemand vertelde me daar dat het festival op tv werd uitgezonden en dat er maar liefst 750.000 mensen op het festival zelf af waren gekomen. Ik ga nooit meer vergeten hoe bizar het was om zoveel mensen bij elkaar te zien.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Collega’s

“Als ik eerlijk ben is het beste aan festivals misschien wel het feit dat je al je bevriende collega’s weer eens ziet die je over de loop van de jaren hebt leren kennen. Daarom kijk ik ook altijd even de line-up of poster van een festival als ik onderweg ben, om uit te zoeken welke artiesten die ik ken er allemaal staan. Er is namelijk altijd wel een artiest die ik nog nooit heb zien optreden, of een artiest die ik echt niet wil missen. Dat is eigenlijk altijd wel mijn vibe tijdens een festival. Ik wil toch nieuwe dingen blijven ontdekken.”

“Zo hebben we dit jaar bijvoorbeeld optredens gezien van onder andere Living Colour, Bon Jovi en Nile Rodgers. Het toffe van dat soort optredens is dat het shows zijn waar we normaal niet naartoe zouden gaan. Ik zou echt niet als eerste in de rij staan voor een concert van Bon Jovi. Maar het was heel interessant om te zien hoe zo’n grote band een show opbouwt. We hebben zelfs een paar kleine elementen van Bon Jovi gestolen voor onze eigen show, zo goed vonden we hem!”

“Ik vind het ook leuk om wat lokale bandjes te checken als ik naar een festival ga. Er zijn echt een aantal geweldige lokale bands en ik vind het heel tof om die te ontdekken als ik gewoon rondloop over het festivalterrein.”

(c) Koen Keppens
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Het Publiek Overtuigen

“Ik kan me herinneren dat we met Skunk Anansie een keer op een techno festival waren geboekt. Dat was op zichzelf natuurlijk al erg vreemd, want wij zijn als band helemaal niet aan technomuziek verwant. We werden geboekt als headliners en vanaf het moment dat we aankwamen merkten we dat er een hele onvriendelijke sfeer hing. Het publiek was niet heel vriendelijk ten aanzien van ons en we merkten dat ze eigenlijk liever niet wilden dat wij daar kwamen spelen.”

“Toen onze crew onze backline op ging bouwen begon het publiek zelfs met flesjes naar ze te gooien. Je kunt je dus voorstellen dat ik van binnen aan het koken was toen wij eenmaal het podium op mochten. Terwijl wij begonnen te spelen begon het publiek direct boe te roepen en toen besloot ik dat het wel genoeg geweest was. Ik greep de microfoon vast en ging compleet door het lint tegen het publiek. Vanaf dat moment werd het publiek rustiger en gingen ze ons meer respecteren. Uiteindelijk deden we daar zelfs drie keer een toegift, omdat het publiek ons maar bleef toejuichen! We hadden het publiek compleet voor ons gewonnen dankzij dat moment en dat is iets wat ik nooit meer ga vergeten. Ik weet nog dat ze daar ook een goede backstage ruimte hadden, want we klommen direct na de show het zwembad in!”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festival Anthems

”Het beste festival anthem ooit gemaakt? Tja, er is eigenlijk maar één antwoord wat ik kan geven op deze vraag, toch? Het begint volgens mij op deze manier: “Dummm, da da da da dummm, dummm. Dummm, da da da da dummm, dummm”.”


“Seven Nation Army van The White Stripes heeft het gewoon allemaal, vind je niet? Het is zo ongelofelijk catchy en makkelijk te onthouden dat iedereen het wel mee kan brullen als ze het horen. Daarom vind ik dat écht het beste festival anthem ooit.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Favoriete Festivalact

“Ik vind persoonlijk dat er niet echt één act bovenuit springt als dé festival act van 2019. De aard van festivals is naar mijn mening steeds meer aan het veranderen. Ik vind namelijk dat er tegenwoordig steeds meer pop-festivals zijn en meer pop-artiesten die festivals headlinen. Ik vind het ook moeilijk om te zien dat die pop-artiesten vervolgens niet altijd hun eigen instrumenten bespelen. Je ziet tegenwoordig steeds vaker wat gasten op een podium die aan het zingen zijn over een ingestarte backing track. Het publiek vindt dat vervolgens helemaal fantastisch en dat vind ik moeilijk om te begrijpen. Want als er vervolgens een ‘gewone’ band speelt, sta ik tussen het publiek weer helemaal te genieten. Ik denk dan: “Dit is zóveel beter dan wat ik net zag!”

“Maar even voor de goede orde, ik vind die popfestivals en popartiesten niet per sé slecht hoor. Ik vind het zelf gewoon niks. Ik vind het geweldig dat jongeren tegenwoordig hun eigen muziekstijl hebben. Het is volgens mij gewoon een ‘generatieding’ wat ervoor zorgt dat ik het niks vind.”

“Aan de andere kant vind ik technomuziek ook heel tof. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook wel een aantal techno-dj’s die hun muziek live spelen, met behulp van instrumenten. Dus het is mogelijk om elektronische muziek te maken en dat live te vertolken met behulp van instrumenten. Dat maakt voor mij de muziekstijl nog interessanter dan het al is. Al met al vind ik dat er tegenwoordig veel te veel van hetzelfde optreedt op de podia.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Festivals Overleven

“De kunst van het overleven van een festival is dat je ervoor moet zorgen dat je mensen om je heen hebt die voor je kunnen zorgen. Festivals zijn plekken waar je geweldig veel lol kan hebben, maar er kan aan de andere kant ook zoveel mis gaan dat je het niet eens kan bevatten. Dus de beste tip die ik aan de festival-newbie’s kan geven, is dat je jezelf moet inlaten met mensen die je vertrouwt. Er zijn zoveel nieuwe dingen op een festival die heel leuk zijn, maar ook mis kunnen gaan. Je moet altijd goed voor jezelf blijven zorgen.”