Advertisement

Geike’s Festival CV: “‘Zoutelande’ hoef je niet op mijn setlist te verwachten”

Na jaren inactiviteit verscheen onlangs Lost in time, het nieuwe solo album van Geike Arnaert. Nadat haar stem op ‘Zoutelande’ haar een razend succesvole herintrede in de muziekwereld bracht, staat ze er nu weer alleen voor. In haar Festival CV spreken we haar over haar voorbereidingsritueel, de afgelopen zomer en natuurlijk die ene hit.

Wie is Geike?

  • Geike Arnaerts is een Vlaamse singer-songwriter bekend als oud-zangeres van Hooverphonic, maar die nu als solo-artiest op de planken staat.
  • De bekendste liedjes van Geike zijn ‘Off Shore’ en ‘Middle Of The Night’, maar haar grootste hit scoorde ze als featuring artist op Bløfs ‘Zoutelande’. Vanaf vandaag ligt haar nieuwe album Lost in Time op de planken
  • In de zomer van 2019 was ze onder andere te zien op Rock Werchter, Gent Jazz en Folkfestival Dranouter.
< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Kleine festivals

“Eigenlijk stond mijn zomer grotendeels in het teken van mijn nieuwe plaat, dus ik heb slechts een paar kleine festivals gedaan. Zo heb ik een prachtige set mogen spelen in een kerk tijdens het Dranouter Folkfestival. Ik ben niet gelovig, maar ik ben natuurlijk wel vaak in een kerk geweest voor familiegebeurtenissen. Dat maakte het voor mij toch heel speciaal. Het is zo’n unieke locatie, het publiek was heel warm en mijn ingetogen muziek komt hier nog beter tot z’n recht dan op een festivalweide. Ik houd van de intimiteit en broeierigheid die zo’n kleine locatie kan geven.” 

“Ik stond ook op Rock Werchter. Dat was zeker één van mijn hoogtepunten. Het is fijn om met zo’n boeking een stukje bevestiging te krijgen. Het is altijd een hele eer om op zo’n groot festival in eigen land te staan en het voelde echt als een hart onder de riem. Heel warm. We speelden met een hele jonge band op Rock Werchter, die werden daar toch even in het diepe gegooid. Op de festivals die daarop volgden, merkte je dan hoe zo’n band groeit. Later stonden we bijvoorbeeld op M-idzomer festival in Leuven en dan merk je al dat we een stuk strakker spelen. Dat is mooi om te zien.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Voorbereidingsritueel

“Voor een goede show heb ik het vertrouwen van en in mijn band hard nodig; er moet echt goed contact zijn. Als dat ontbreekt kan dat vervelend zijn tijdens een show. Wanneer je het podium oploopt geef je je immers niet alleen over aan het publiek, maar ook aan je band. De uren voor een optreden kunnen dan ook een grote rol spelen in hoe ik op het podium sta. Ik moet me compleet kunnen afzonderen om in de juiste sfeer te geraken. De afgelopen tijd heb ik dan ook echt moeten zoeken naar een nieuw soort ritueel tijdens mijn voorbereiding.”

“Vroeger had ik echt veel contact met de band voordat ik het podium op ging en at ik gezellig mee. Maar ik merkte dat het dan al snel over koetjes en kalfjes kon gaan. Daarom doe ik dat nu minder. Ik moet mij echt kunnen focussen en in mijzelf kunnen keren. Dat is erg belangrijk in de aanloop naar een show toe. Het is dus altijd zoeken naar een goede balans daarin.

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Weg met het oude

“De oude Geike, daar pas ik niet meer in. Die heb ik dan ook volledig van mij afgeworpen. Op dit moment voelt dat heel goed, ik voel me vrijer. Ik kan meer mijzelf zijn nu, maar dat kan nog steeds onzeker aanvoelen. Soms voelt het alsof ik op zoek moet naar een nieuwe houding die mij een soort van beschermlaagje geeft. Als ik nu terugkijk naar sommige beelden van vroeger, dan trek ik mijn wenkbrauwen nog wel eens op. Ik kijk er niet met afschuw naar, ik ben trots op wat ik allemaal heb gemaakt, maar natuurlijk zou ik sommige dingen nu anders doen.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Zoutelande

“Met mijn samenwerking met Bløf heb ik natuurlijk veel publiek verworven, maar  ‘Zoutelande’ is nooit echt mijn nummer geweest. Het is leuk dat ik er een deel van uitmaak, maar het is echt van Bløf, het komt uit hun koker. Ik ben slechts een laagje bovenop de song. Het was vooral een heel mooi cadeau om hier aan mee te mogen doen, wat mij een mooie aanzet gaf om weer voor een groot publiek te staan. Er komt ook een breder publiek op mijn shows af dan vroeger, maar ‘Zoutelande’ hoef je niet op mijn setlist te verwachten. Ik kan dat simpelweg niet spelen zonder Bløf. Misschien dat dat ooit kan, maar nu zie ik niet hoe ik dat zou kunnen vertalen naar mijn show.”

< ?xpacket begin="" id="W5M0MpCehiHzreSzNTczkc9d"?> < ?xpacket end="w"?> Nieuwe plaat

“Met ‘Zoutelande’ ben ik weer terug in de muziekwereld geraakt. Het was al jaren geleden dat ik op het podium stond en ik ‘Lost in Time’. Ik ben heel blij dat ik het nu eindelijk aan de wereld kan tonen. Het is nog even afwachten – het blijft toch spannend – maar ik kijk er enorm naar uit om het live te kunnen spelen. We zijn bezig met een nieuwe lichtshow en we zijn de shows nu aan het vormgeven.”

“18 oktober is er de albumpresententatie in Hasselt en daarna gaan we heerlijk touren. Ook komend jaar staat volledig in de teken van deze plaat. Ik stort me weer volledig op m’n muziek, dus ik kan wel beloven dat het volgende album er sneller zal zijn dan deze.”