Van de radar: waar is Empire of the Sun gebleven?

1079

Denk jij ook wel eens terug aan een artiest van ‘vroeger’ met de vraag: “Wat is er eigenlijk met hem gebeurd?” Je bent niet de enige. Sommige artiesten – hoe succesvol ook – lijken soms opeens van de aardbodem te verdwijnen. In 2016 werd het stiller rondom Empire of the Suntoen de band voor het laatst een album uitbracht. Waar is de band gebleven en gaan we nog van ze horen?

Al in het jaar 2000 werden Luke Steele en Nick Littlemore aan elkaar geïntroduceerd, en het klikte meteen. Vanaf dat moment hielpen ze elkaar regelmatig met muzikale projecten en andere artistieke uitingen. Dit verliep zo goed dat ze in 2007 besloten de samenwerking officieel te maken, Empire of the Sun was geboren. Nog geen jaar later was het succes al gevonden, dankzij hun debuutalbum Walking on a Dream. Singles als ‘Walking On A Dream’ en ‘We Are The People’ waren instant klassiekers. Festivals gaan de Aussies ook met alle plezier af, en ze waren eerder al te vinden op Rock Werchter en Lowlands. In de afgelopen jaren hebben vooral op plaat van ze moeten genieten, aangezien de live-optredens schaars waren, zeker in Europa.

Teken van leven

Sinds de laatste plaat van het duo, Two Vines uit 2016, was er zo nu en dan een teken van leven. Die tekenen van leven uiten zich in een paar zeldzame concerten, en zeker niet de minste. De live-shows van Empire of the Sun zijn niet je alledaagse show, er wordt maximaal uitgepakt. Extravagante pakken, dansers en een overvloed aan lichten en rook om dit compleet te maken. Zo was het duo, met de nodige aanhang, te vinden in het Sidney Opera House in 2017 om een van deze shows neer te zetten, te zien in de video hieronder. Vorig jaar waren de mannen zelfs te vinden op festivals in Europa, Roskilde en Mad Cool werden bezocht. Het lijkt er dus op dat ze langzaamaan weer op gang beginnen te komen.

Toekomstplannen

Maar wanneer gaan we weer van ze horen, of ze zelfs zien? Via het opgenomen medium misschien al verrassend snel, als we Luke Steele mogen geloven. In een interview met Billboard zegt hij dat hij in Japan de perfecte plek heeft gevonden om aan een nieuwe album te gaan werken. Zijn liefde voor Japanse muziek geeft hij hiervoor als grootse reden, dus dat wordt ongetwijfeld weer een interessant album.
Of we ze in de nabije toekomst ook op het podium gaan zien is een tweede vraag, en dat gaat afwachten worden. Tot dusver staan er nog geen concerten op de planning volgens de website van de band, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Een terugkeer naar Lowlands of een debut maken op een ander festival in de buurt?