Advertisement

Een dagje achter de schermen van De Feestfabriek: “Als je een goed idee hebt, ga het maar maken”

Tante Rikie / De Feestfabriek
Photo: Ruben den Boer

Festivals bezoeken is misschien wel het leukste wat er is. Lekkere drankjes drinken met de zon op je kop en je favoriete band om van te genieten. Maar dat festival organiseert zichzelf niet. Om erachter te komen of het organiseren van een festival net zo leuk is als er een bezoeken, liep Festileaks een dagje mee met de Feestfabriek, de organisatie van Zwarte Cross en Mañana Mañana.  

De dag begint een stuk eerder dan de gemiddelde festivaldag. Terwijl de mist nog in de lucht hangt, rijden we door het vredige Achterhoekse landschap richting Hengelo. Bij aankomst veeg ik mijn voeten op een mat met een opdruk van de Achterhoekse vlag. Het voelt bijna oneerbiedig in een gebouw wat zo straalt van de regionale trots. De muren zijn beplakt met oude Zwarte Cross posters, oud Hollandsche wijsheden, nostalgische foto’s en Tante Rikie. Heel veel Tante Rikie. 

Entree De Feestfabriek
Photo: Ruben den Boer

Brainstormen in de kroeg

De mensen die Zwarte Cross en Mañana Mañana mogelijk maken druppelen binnen. De grafisch vormgevers, programma & sfeer medewerkers, mensen van de commerciële afdeling en VVOP figuren (Veiligheid, Verkeer, Overheid en Productie)bewegen zich na een vriendelijke “Goedemorgen!” elk naar hun bureau. Een select groepje maakt al snel haar weg naar de bruine kroeg voor een social media brainstormsessie. De Nozem blijft nog even op de barplanken staan en in plaats daarvan wordt er een kopje koffie ingeschonken. 

“Wat staat er allemaal op de agenda? Het is bijna Sinterklaas”, begint Carmen, die verantwoordelijk is voor alle online kanalen van de Feestfabriek. “Wat kunnen we daarmee?” Al snel vliegen de hersenspinsels over en weer: “Kunnen we Rikie’s spullen niet op Marktplaats zetten?” roept de een, “Ja! Draagstoel: tegen elk aannemelijk bod!” roept de ander. De gekke ideeën die je om drie uur ’s nachts voor je tentje krijgt, worden hier hartstikke serieus genomen. Ook ik krijg direct taken op m’n bord, of ik even een Instagram-story kan maken voor vandaag. Daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. “En oh ja, ik ga niks aanpassen, dus leef je uit”, voegt Carmen er aan toe. 

Bruine Kroeg / Kantine De Feestfabriek
Photo: Ruben den Boer

Nog voordat ik aan de slag kan met onze story staat de volgende brainstormsessie op het programma, uiteraard weer in de kroeg. Ditmaal schuif ik aan bij het creatieve team, waar net zulke wilde ideeën over en weer worden gegooid. Van praktische zaken zoals het mobiele bereik tot ludieke activiteiten tijdens Zwarte Cross: ik mag direct overal over meedenken. 

Werken in de festivalsfeer van De Feestfabriek

Vervolgens moet ik toch echt aan de slag. Er moeten social media posts gemaakt, belletjes gepleegd en blogs geschreven worden. Als je dacht dat een festivalorganisatie het alleen in de zomer druk heeft, heb je het mis. Er wordt het hele jaar door hard gewerkt om de festivalgangers het beste feest ooit te geven. Niet alleen tijdens het festival, maar ook in de aanloop- en nageniet-fase. 

De radio gaat aan en de alternatieve hits knallen meteen door het vrolijk versierde kantoor: van Nick Cave en The National tot Big Thief en Tame Impala. Even doen we onze ogen dicht, leunen we achteruit in onze bureaustoel en wanen we ons weer op de festivalweides. 

Decoratie De Feestfabriek
Photo: Ruben den Boer

Food line-up 

Een goed festival kan niet zonder goed eten, dat weet de Feestfabriek maar al te goed. Tijdens de lunch staat er dan ook een heerlijke food line-up voor ons klaar. Er worden broodjes gezond gemaakt, boterhammen met eiersalade gesmeerd en tosti’s gebouwd. Snel wordt de kroeg gevuld met een gezellige drukte en we vangen gesprekken op die over van alles en niets gaan: “Zwarte Cross was gisteren nog op tv, in die show van Brit Dekker”, “Ga je vanavond nog voetbal kijken?”, en ergens in de verte: “Ja, ik hoorde dat ze zwanger was.” De echt sterke verhalen – zoals die over een pizzapunt op een festivalterrein worden gedeeld – blijven voorlopig uit.

Onder het genot van een broodje eiersalade raak ik in gesprek met Eliane. “Ik werk op de afdeling programma en sfeer. Wij werken met een soort jaarcyclus, die begint vlak na de festivals. Dan ga we evalueren en kijken we wat er beter kan. In september maken we de plannen voor volgend jaar en nu, rond november, beginnen we met de eerste boekingen.” Eliane houdt zich echter niet alleen bezig met de muzikale acts: “Bij programma en sfeer proberen we ook altijd andere leuke dingen te verzinnen, zoals de darmwedstrijd van vorig jaar.”

“Mijn hoofddoel is de complete theaterprogrammering van Zwarte Cross en Mañana Mañana rondkrijgen,” vertelt de theaterprogrammeur van De Feestfabriek, Remco. “Zwarte cross zit echt in mijn hart. Ik kwam er al jaren als bezoeker, dus dat ik de kans kreeg om hier aan de slag te gaan was echt een win-win situatie.”

Sinterklaasje kom maar binnen

“We hebben eigenlijk nog wat blogs nodig voor de site van Mañana Mañana”, zegt Lotte Post, verantwoordelijk voor alle communicatie met de pers en media vanuit de Feestfabriek. Of ik dat wil oppakken? Geen probleem! Op het ene moment ben ik nog Instagram stories aan het bouwen voor Zwarte Cross en het volgende moment geef ik Mañana Mañana-gangers tips over de beste campingplekken op het festival in Vorden. Het gaat vandaag alle kanten op. 

Photo: Ruben den Boer

Net als op een festivalterrein weet je op het kantoor van De Feestfabriek nooit wat er gaat gebeuren. Dat blijkt wel wanneer Johan met een grote zak de afdeling op komt gelopen. “Deze lag nog op zolder”, zegt hij, terwijl hij een stinkende, ooit witte baard uit de zak trekt. “Als jij deze nou even aantrekt, dan zetten we je voor een green screen en moet je even doen alsof je Sinterklaas bent die Zwarte Cross kaarten probeert te scoren.” Gelukkig heeft hij het niet tegen mij, want er wordt geen moment getwijfeld. Nog geen 30 minuten later is er een nieuwe social post gecreëerd. “ik ben heel erg van het principe ‘Als je een goed idee hebt, ga het maar maken’.” Het lijkt in ieder geval de leukste ideeën op te leveren.

Elke dag festival in De Feestfabriek

De dag lijkt voorbij gevlogen. Terwijl ik de zon onder zie gaan over het pittoreske industrieterrein van Hengelo kijk ik nog eens terug op de dag. Een festival organiseren blijkt hard werken, het hele jaar door. Deze week stond ik het teken van de feestdagen en de aankomende kaartverkoop, maar straks beginnen de eerste namen binnen te druppelen en voor je het weet zijn we al weer aan het aftellen tot aan de festivalzomer. Zo is elke dag anders. Maar, met de juiste mensen om je heen, een knallende food line-up, goede muziek uit de speakers en de vrijheid om al je ideeën op tafel te gooien, is het bij de Feestfabriek elke dag een beetje festival. 

Photo: Ruben den Boer

Kun jij ook geen genoeg krijgen van festivals en wil jij jouw talenten gebruiken voor het organiseren van een paar van de tofste festivals van Nederland? Houd dan de vacature- en stagepagina van de Feestfabriek in de gaten. Met een nieuw jaar voor de boeg zijn ze weer op zoek naar verse festivalfanaten. 

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2024

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 18-21 juli 2024
Line-up
The Darkness
Joost
Status Quo
Tickets Kopen