Van de radar: waar is Cake gebleven?

508

Denk jij ook wel eens terug aan een artiest van ‘vroeger’ met de vraag: “Wat is er eigenlijk met hem gebeurd?” Je bent niet de enige. Sommige artiesten – hoe succesvol ook – lijken soms opeens van de aardbodem te verdwijnen. Cake is een van de bands die in deze categorie valt, aangezien hun laatste album alweer van 2011 dateert. Waar is de band gebleven en gaan we nog van ze horen?

De alternatieve rock band Cake heeft in hun ruim 25 jarig bestaan vele podia gestaan, maar wat betreft nieuwe muziek is het de laatste jaren wel erg stil rondom de band. In de eerste jaren werden de albums in een hoog tempo achter elkaar de wereld in geslingerd, maar liefst vijf stuks in tien jaar. Maar in alle de jaren daarna kwam er slechts één uit. Hun touch zijn ze echter niet verloren, aangezien dit laatste album door veel recensenten wordt gezien als hun beste. Dit mede door het opvallende stemgeluid van leadsinger John McCrea, die op een vertellende, bijna poëtische manier, de band maakt tot wat het is.

Ook wordt het weer eens tijd dat de Amerikanen Nederland weer eens aandoen. De laatste keer dat de festivals hier werden aangedaan waren Pinkpop in 2005 en Bospop in 2007. Hierna waren ze nog wel Tivoli en Paradiso in 2011, maar dan houd het ook echt op. Genoeg redenen om weer eens te komen buurten vinden wij.

Studio’s bouwen en touren

Het meest recente album van de band dateert uit 2011, Showroom of Compassion. Tussen deze plaat en de vorige zat ook ruim 7 jaar. De reden dat de opname hiervan zo lang duurde was echter wel speciaal. De band koos er namelijk voor om hem niet professioneel te laten opnemen ergens anders. Cake bouwde in plaats daarvan zijn eigen, op zonnekracht draaiende studio om het album in op te nemen. Erg ecologisch verantwoord, maar met dat soort projecten duurt een nieuwe plaat natuurlijk wel even.

Maar dat het laatste album al weer even terug is betekend niet dat de groep alleen maar thuis zit. Zo is de band bijna elk jaar wel aan het touren geslagen. De groep is voornamelijk in Amerika op de podia te vinden, al waren ze eerder dit jaar nog in België voor een show. Met al dit bouwen en touren lijkt het maken van een nieuwe album er helemaal bij ingeschoten, of is er dan toch licht aan het einde van de tunnel…

Age of Aquarius

Gelukkig wel, want het nieuwe album komt eraan! Althans, dat zei de band in 2014. Nu, in 2019, wachten we nog steeds. In de tussentijd heeft de band wel twee singles uitgebracht in 2018. De een was alleen iets makkelijker de vinden dan de ander. Zo is de nummer ‘Age of Aquarius’ – een cover van The 5th Dimension – alleen te vinden via een specifieke link, en staat hij als verborgen gemarkeerd op Youtube. Met slechts 5.000 views in een jaar tijd, is dit nog steeds een goed bewaard geheim. De op Spotify te vinden single, ‘Sinking Ship’, is in vergelijking dan een stuk bereikbaarder. De band maakt dus stappen in de goede richting, maar er zijn voorlopig nog geen verdere aankondigingen. Wellicht een album in 2020 met als kers op de taart een aansluitende tour!