Zo kijken Nederlandse festivalorganisatoren naar het coronavirus

BKS 2018
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Het aantal coronabesmettingen in Nederland loopt op. Wat houdt dit in voor festivals? Festivalorganisatoren leggen uit hoe zij tegenover de situatie staan.

In de Festivalpodcast vroeg Festileaks verschillende festivalorganisatoren hoe zij tegenover de situatie met het virus stonden. “We hebben het er nog niet concreet over gehad in termen van maatregelen, maar volgen het zeker op de voet,” aldus een woordvoerder van Friendly Fire (organisator Best Kept Secret).

Mojo, dat Lowlands en Down The Rabbit Hole organiseert, gaf een vergelijkbaar antwoord: “Op dit moment speelt er niets concreets. Wij volgen de berichtgeving ook en hebben contact met de overheid en betrokken instanties.”

Ook De Feestfabriek (Zwarte Cross) kijkt het voorlopig nog even aan. “Het was nog geen hot topic op onze agenda. Dat gaat het misschien wel worden nu het dichterbij komt. Voor nu is het eigenlijk niet iets waar ik al mensen over heb gehoord.”

Over enkele weken gaat Paaspop van start. Hoe staat deze organisatie ertegenover, als een van de eerste grote festivals die op de agenda staan? ”Natuurlijk houden we het heel sterk in de gaten, maar het is nu nog te vroeg om beslissingen te nemen,” aldus woordvoerder Ron van Hal. ”We hopen dat de schade beperkt blijft. Het RIVM en de GGD zijn de partijen waar wij naar kijken.” Paaspop lijkt tot nu toe weinig last van het coronavirus te hebben. ”Sterker nog: onze kaartverkoop is beter dan ooit,” laat Paaspop aan 3voor12 weten.

Het RIVM geeft zelf aan dat beslissingen om evenementen af te zeggen vanwege het virus tot nu toe nog bij de lokale GGD-diensten liggen. Het is mogelijk dat dit verandert en er landelijke adviezen komen om evenementen af te gelasten, zoals het Eurovisie Songfestival. Echter is niet te voorspellen of en wanneer dit gebeurt. “We bekijken de situatie zoals die op dit moment is. We gaan niet koffiedik kijken,” aldus het RIVM. ”In die landelijke waarschuwingsfase zitten we nog lang niet.”

Er worden tot nu toe dus nog weinig concrete maatregelen genomen, omdat het moeilijk te voorspellen is hoe de situatie zich ontwikkelt. Echter kunnen er dus wel degelijk consequenties zijn naarmate het festivalseizoen dichterbij komt.

Beluister hieronder de Festivalpodcast, waarin de invloed van het coronavirus op het festivalseizoen wordt uitgelicht.