Festileaks Tipt: 6 geweldige biografieën om te lezen tijdens quarantaine

Ozzy Osbourne op z’n best – Foto: Focka

We zitten binnen. Vanwege het coronavirus lijkt de festivalzomer helaas in gevaar te komen. Een uitstekend moment om naast het thuiswerken in het leven van je favoriete artiesten te duiken. Deze 6 biografieën zijn zeker de moeite waard.

Een (auto)biografie is een fantastisch middel om het leven van een artiest te leren kennen. Het beschrijft leidende gebeurtenissen in het vormen van een band, het opbreken van een band en andere smeuïge verhalen. Let wel, de meeste (auto)biografieën zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen en hoeven hierdoor niet feitelijk waar te zijn. Maar maakt dat het minder leuk? Absoluut niet!

I am Ozzy – Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne is misschien een van ‘s werelds grootste rockfrontmannen ooit. De zanger uit Aston zette zichzelf op de kaart met pioniers Black Sabbath en veranderde het muzieklandschap in de jaren 70 voorgoed. Daarna ging hij de wereld solo over. In het boek verteld Ozzy over zijn armoedige achtergrond, zijn vroegere jobs en het leven van seks, drugs en rock ‘n roll. Bereid je voor om verbaasd te zijn, enorm te lachen en je mee te laten nemen in het warhoofd van de madman.

Miles: The autobiography – Miles Davis

Miles Davis, een jazzmuzikant van wereldniveau. De trompetist uit in zijn autobiografie zijn kritische blik op muziek en de wereld. Daarnaast vertelt Davis over zijn leven als muzikant, blikt er op terug en haalt er lessen uit. Verder illustreert Davis de jazz/bebop scene uit de jaren 50 haarfijn.

Life – Keith Richards

Het lijkt haast een ‘How to be a rockstar’-guide: de autobiografie van The Rolling Stones gitarist en oprichter Keith Richards. Open en eerlijk vertelt Richards over de oprichting van The Stones, het plat draaien van Chuck Berry en Muddy Waters en zijn beruchte drugsarrestaties. Altijd al riffs willen schrijven zoals die van The Rolling Stones? Keith vertelt je hoe.

White Line Fever – Lemmy Kilmister

Wie de woorden Jack Daniels en Marlboro linkt aan Lemmy Kilmister heeft het bij het kortste eind. De frontman van Motörhead staat voornamelijk bekend om zijn stevige alcohol gebruik, verslaving aan vrouwen en het gebruik van speed. Na zijn tijd bij Jimi Hendrix en Hawkwind richtte hij de speedrockband Motörhead op. De band heeft menige line-up verandering doorgemaakt maar Lemmy is altijd de ziel van de band gebleven.

Scar Tissue – Anthony Kiedis

Scar Tissue is de autobiografie van Red Hot Chili Peppers oprichter en zanger Anthony Kiedis. Het boek neemt je vanuit de jeugd van de zanger uit Michigan mee op een ongelofelijke reis door het leven Kiedis. Naast de geschiedenis van de Amerikaanse rockpunkband, met misschien een hintje naar de “Socks on Cocks” routine, en een drugsverleden schuilt er achter het boek een diepere betekenis: ”I realised that the whole point of writing that book wasn’t for me, but to show that somebody can go all the way down and come all the way back and have a productive, successful happy interesting life”.

Waging Heavy Peace: A Hippie Dream – Neil Young

Biografie

Naast muzikant is hij milieubeschermer, politiek activist en filantroop. Neil Young is een van de meest veelzijdige muzikanten. Zijn stijl is beïnvloed door rock ‘n roll, folk, country, blues en zelfs een vleugje techno. In zijn biografie vertelt de tweevoudige Rock ‘n Rock Hall of Fame muzikant over zijn carrière en over zijn The Bridge School, een organisatie die kinder met communicatieve en fysieke beperkingen ondersteunt.