What could’ve been: Gotu Jim op Paaspop 2020

Photo: Bart Heemskerk

Wat doet het pijn; dit weekend zouden we met tienduizenden feestvierders het festivalseizoen aftrappen. Vandaag stonden onder andere Kensington, Dermot Kennedy, Davina Michelle en … Gotu Jim op het programma. Om de Paaspop-pijn toch nog een beetje te verzachten, vroegen we die laatste hoe zijn show eruit had gezien. Dit zou Paaspop 2020 geweest zijn door de ogen van Gotu Jim.

De laatste dag van Paaspop is aangebroken. Na het nodige billen schudden bij onder andere Sean Paul en Bizzey, is het nu tijd voor Gotu Jim. De student die ineens rapper werd. De man van de befaamde lyric: ‘Ik word wakker, heb weer kankerveel geblowd’. Of hij er zin in heeft? “Ja zeker. Heel erg eigenlijk, want het is echt het eerste festival van het seizoen. Het is ook het eerste festival waar we onze nieuwe show gaan neerzetten. Dat is dezelfde show als tijdens mijn clubtour en dat werkte toen heel goed.”

Gotu Jim zelf zorgt altijd dat hij op tijd is: “Vorig jaar kwamen we wel vaker heel vroeg, zodat we die hele backstage leeg konden drinken.” Voornamelijk voor het bier dus, maar ook voor de experience. “Als je zo op tijd bent, werk je ook echt naar zo’n optreden toe. Je bent eigenlijk de hele dag aan het wachten op je show en aan het denken: ‘duurt lang…’.” Ondertussen zijn de plannetjes voor gastoptredens al gesmeden. “Je komt wat vrienden tegen en dan komen zulke dingen wel ter sprake. Dan is het zo van: “Oh, laten we dit gaan doen!” Dat spreken we allemaal best spontaan af.”

De Gotu Jim live-experience

Maar dan is het uur van de waarheid aangebroken: zijn eerste show op Paaspop. “Je loopt dan op een gegeven moment alvast lekker naar die tent en dan voel je al een beetje die lekkere warmte. Je weet dat je eindelijk mag beginnen en dat geeft wel een heel chill gevoel.”

Wat de Paaspopper vervolgens meegemaakt had? Dat legt Gotu Jim je uit. “Héél veel energie! We houden ervan als er lekker gesprongen wordt. Er moet een goede vibe zijn. Daarom hebben we ook altijd veel interactie met ons publiek.” En dat creëert bijzondere momenten. Zo ook bij de track ‘Mathijs de Ligt’, een van Jims favoriete nummers om live te doen. “Ja, ik vind het altijd leuk om die te doen. Ik creëer dan altijd een gigantische moshpit of wall of death in het publiek. En dan ga ik er zelf natuurlijk middenin staan.” Hij was van plan om op Paaspop nog een schepje er bovenop te doen. “Het is het eerste festival, dus ik wilde echt vol gas geven. Ik denk dat dat het vooral ook zo leuk gemaakt had. We hadden die tent los laten gaan!”

Ook muzikaal gezien was Gotu Jim helemaal klaar voor de festivalzomer. “Ik ben tegenwoordig live een auto-tune koning. Ik heb bijna nooit meer dat ik niet de goede noten raak.” Halverwege zijn show zou het tevens tijd zijn geweest voor het nummer ‘Swapfiets’. “Dat is een beetje het rustmoment van de show. Bij die track sta ik ook te zingen met een statief. Dan voel ik me net zo’n ballad zanger of een soort volkszanger of zo, haha.”

Als de show eenmaal voorbij is, maakt Gotu Jim zich klaar om zelf het terrein op te gaan. “Ja sowieso! Ik probeer altijd wel langer te blijven als ik geen andere show heb.” Dat is ook meteen iets wat hij gaat missen de komende tijd. “Rondlopen over dat terrein, een beetje herrie schoppen en lol maken met je vrienden. Dronken worden en ’s nachts een keer besluiten of je blijft slapen of toch maar naar huis gaat. Die vrijheid man. En het optreden zelf natuurlijk. Die hele festival-experience dus eigenlijk.”

Gotu Jims wijze raad

Twijfel je nog steeds of je Gotu Jim na de coronacrisis moet gaan checken? Dan heeft de rapper zelf een wijze raad voor je. “Als je van alternatieve hiphop houdt moet je sowieso de volgende keer komen. Maar ook als je gewoon open staat voor nieuwe dingen, gaat het zeker leuk zijn.” Wie absoluut niet naar z’n show moet komen? “Als ouders – waarvan de kinderen jonger dan zestien zijn – dit lezen: ik zou je kind lekker bij de tent laten en gewoon zelf komen kijken. Jonge kinderen misschien liever niet dus, maar als ze dan toch willen komen, vind ik dat eigenlijk ook wel grappig. Dan doen ze iets wat echt niet mag, haha.”

https://www.instagram.com/p/B-hSLx6HuQA/

Gotu Jim

Jim Lageveen was een doornormale Amsterdamse student toen hij transformeerde in Gotu Jim, vertaald uit het sranang ‘Gouden Jim’. De white boy maakt hiphop over het studentenleven: tweede klas reizen, weinig geld hebben en veel bier drinken. Een gat in de markt blijkt, want de rapper wordt met de dag populairder. In drie jaar tijd bracht hij een album uit (Generation K), tekende hij bij het label Burning Fik van Faberyayo en stond hij op onder andere Best Kept Secret en Woo Hah!. Dit jaar staat Gotu Jim nog op onder meer Lowlands. Leuk weetje: zijn beats komen uit de muzikale vingers van IJsbrand van Eerdenbrug, het zoontje van Lowlands-directeur Eric.

Paaspop Logo

Paaspop 2024

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen