What could’ve been: Goldband op Dauwpop 2020

Photo: Presskit Goldband

Rutte zette een dikke streep door de festivalzomer van 2020 en dat doet nog steeds pijn. Ook voor Goldband. De Haagse popgroep ging hartstikke lekker en had een mooie festivalzomer voor de boeg met o.a. Dauwpop 2020 op de agenda. Om de pijn van de lege zomer toch nog een beetje te verzachten, vroegen we de Hagenezen hoe hun festivalshow eruit had gezien. Dit zou Dauwpop 2020 geweest zijn door de ogen van Goldband.

Het is Hemelvaartsdag en dat betekent maar één ding: Dauwpop is in volle gang. De buikjes zijn gevuld met goudgele rakkers en de zon gaat langzaam onder. Tijd om opkomende popsensatie Goldband aan het werk te zien. Iets waar de Haagse boyband – bestaande uit de drie zingende stukadoors Milo, Karel en Boaz – zelf erg naar uit heeft gekeken, vertelt Milo: ‘Toen we hoorden dat Dauwpop ons wilde boeken, waren we allemaal echt fucking enthousiast. Toen dachten we: ‘oké, dat is wel gewoon een belangrijk festival in Nederland. Daar gaan we echt knallen, want als je daar knalt, weet iedereen dat.’ All or nothing dus. ‘En dat gaat zeker ‘all‘ worden!’

Photo: Goldband. Van links naar rechts: Karel, Milo & Boaz.

Eerder die dag werden de mannen opgehaald door de geluidsman, die ook fungeert als chauffeur van het tourbusje. Dan begint het feest volgens Milo al: ‘Ja, dan is iedereen eigenlijk al fucking high. We drinken een hoop bier in dat busje en we pesten elkaar de hele tijd.’ Eenmaal aangekomen op het festival, worden de keeltjes gesmeerd voor de show. Boaz: ‘Dan drinken we lekker tequilaaa!’ ‘Ja, dan doen we wel nog rustig aan. Ef een vodka’tje, even soundchecken en even later is het showtime’, nuanceert Karel nog eventjes.

Even later staan de drie als een stel stuiterende kinderen bij het trappetje, klaar om het podium te bestormen. ‘Ja we gaan altijd helemaal springen, opdrukken, boos worden en elkaar intens pesten. Ik moet ook altijd drie keer kakken en vijf keer pissen’, vertelt Milo enthousiast. Droge bekken zijn vlak voor de show niet meer aan de orde. Vooral bij één van de bandleden, vertelt Karel: ‘Boaz is eigenlijk altijd veel te lam op dat moment, dus dan zeggen we weer: ‘Boaz, rustig aan doen!’.’ Maar niet alleen Boaz heeft diep in het glaasje gekeken, merkt de manager op. ‘Jongens, jullie moeten echt minder drinken’, roept hij ze toe.

De Goldband live-experience

Dan is het showtime. Een leeg podium wordt gevuld met rook. Ergens achterin verschijnt Jessy, ‘de cuteste dj van Nederland’, aldus Boaz. Hij start de eerste plaat in en dan gaat de knop om. Milo, Karel en Boaz bestormen de Dauwpop-stage. ‘In slow-motion wel’, vertelt Boaz. De show van Goldband begint dus al direct vrij mysterieus. Ook de rider van de popformatie is niet doorsnee. Die bestaat vooral uit flessen Grey Goose, maar ook uit attributen die ze live kunnen gebruiken. Boaz licht toe: ‘Een ladder bijvoorbeeld. Of een dwerggeitje, maar die hebben we nog nooit gekregen.’ ‘We verzinnen altijd ter plekke wel iets met wat we krijgen’, vult Milo aan.

https://www.instagram.com/p/BzWLRlSIyJ3/

Al vrij snel wordt dus duidelijk waar de Goldband live-experience voor staat en daar zijn de drie musketiers het ook allemaal over eens: ‘Energiek, geil, grappig, chaotisch, maar ook retestrak.’ ‘En verbazing’, vult Karel aan. Daarmee doelt hij op het feit dat de drie ook wel eens een hoge noot zingen. ‘We hebben wel een beetje een gesmeerd keeltje.’ Maar de grootste verbazing wordt gewekt in het midden van de set. Boaz: ‘Dan is het tijd voor een cover van Maan toch!’ ‘Ja, of we zetten die track van Gigi d’Agustino of Marco Borsato aan of zo’, zegt Milo. ‘Om het publiek lekker mee te krijgen.’

Dauwpop is in de avond van donderdag 21 mei in ieder geval een feestje rijker. Er zijn cirkelpits, een opblaaszwembad shinet op het podium en er wordt door Boaz gecrowdsurft vanaf een steiger. En Goldband zou Goldband niet zijn als het Dauwpop niet zou verlaten met een knaller. Daarom sluiten de mannen af met hun twee grootste hits: ‘Witte Was’ en ‘Mijn Stad’. Een hoogtepunt van de show, vertelt Karel: ‘Als het publiek dan gaat meezingen, heb ik echt wel kippenvel altijd. Dan besef je dat ze ook echt voor ons komen en onze nummers ook thuis luisteren.’

Eenmaal van het podium af, stappen de mannen het busje in naar huis. ‘Ja, dan zijn we helemaal hyped en gaan we terug naar de haven om verder te feesten. En dan doen we de volgende dag gewoon weer hetzelfde!’, besluit Milo.

Goldbands wijze raad

Wat je ook van Milo, Karel en Boaz vindt; je bent na de coronacrisis altijd welkom bij hun shows. Boaz: ‘Het is juist vet als mensen uit verschillende lagen elkaar ontmoeten bij onze shows. Dus dat je een skater ziet dansen met een travestiet of een oma bij een bodybuilder op de nek ziet. Maar het liefst heb ik toch wel vaders bij m’n shows.’ ‘Of Ronnie Flex’, vult Milo enthousiast aan. Of écht iedereen bij hun shows welkom is, trekt Karel nog even in twijfel: ‘Maar we hebben ook wel eens gehad dat mensen vooraan gingen vechten toch?’ ‘Ja, prima toch. Dat was juist één van de leukste shows!’, zegt Milo lachend. Kan je niet wachten om Goldband live te zien? Check dan vooral even hun live sessie in de Barth Kapel in thuisstad Den Haag.

Goldband

Photo: Presskit Goldband

Tot voor kort was Goldband enkel en alleen een stuc merk, maar daar brachten drie muzikale Hagenezen vorig jaar verandering in. In de zomer van 2019 gingen een stel bangers rond in festivalland, waaronder ‘Mijn Stad’, ‘Uber Uber’ en ‘Witte Was’. Uiteindelijk bleken die tracks afkomstig te zijn van drie zoons van stukadoors, Milo, Karel en Boaz, die samen Goldband vormen. Inmiddels heeft de opkomende popformatie twee EP’s uitgebracht en zijn ze klaar om met hun Haagse Markt house meets bouwmarkt pop de grootste festivals van Nederland te veroveren. Wat ze beloven? ’16 hits per vierkante meter’.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2024

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Tickets Kopen

Over de auteur ✍️

Thijs Jacobs

Festileaks-chef van alles wat niet met nieuws te maken heeft. Muziekjournalist. Broer van Ed Sheeran, Rupert Grint en alle andere Gingers die je kent. Draait met alle liefde plaatjes onder de naam Thissa. Houdt niet van arrogante mensen, wel van Kanye West.

Meer van Thijs