What could’ve been: WIES op Dauwpop 2020

Photo: Presskit WIES

Deze week was eigenlijk de week van Dauwpop én van het debuut van de Nederlandse popband WIES op dat festival. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten van bandleden Jeanne, Tobias en Jasper. Dat doet pijn. Voor de band, maar ook voor de festivalliefhebber. Om die pijn een klein beetje te verzachten, vroegen we het muzikale trio hoe hun festivalshow eruit had gezien. Dit zou Dauwpop 2020 geweest zijn door de ogen van WIES.

Er stonden maar weinig Nederlandse acts zo vaak op de lijstjes met ‘veelbelovende acts van 2020’ als WIES. Logisch dan ook dat de band mag aantreden op Dauwpop. Of ze er zin in hebben? ‘Ja, heel erg!’, roepen zangeres Jeanne, bassist Tobias en drummer Jasper enthousiast.

De dag begint zwaar voor de bandleden. Niemand minder dan Tobias is de reddende engel op Hemelvaartsdag. ‘Tobias is eigenlijk de bassist en tourmanager in één! Hij pikt ’s morgens altijd het busje op bij Pieter Smit en dan haalt hij ons op’, vertelt Jeanne. Dat ophalen is af en toe nog wél een uitdaging. ‘Onze festivaldag begint meestal door brak wakker te worden van de festivaldag ervoor. Tobias mag Jasper dan uit bed slepen’, vult Jeanne aan. Als dat eindelijk gelukt is, kan het trio op pad.

https://www.instagram.com/p/B-wM3aiJoHJ/

Na een korte opknapbeurt gaat WIES weer op stap, met af en toe een pauze. ‘Ja, dan gaat Tobias even een sigaretje roken’, vertelt Jeanne. ‘Ja, dan begin jij weer een beetje te stressen. En dan zeg ik weer: ‘No worries. Uiteindelijk komt alles weer goed!’, haakt Tobias in. Na een lange rit is WIES aangekomen op Dauwpop. Dan gaat de knop om, zegt Jeanne: ‘Dan hoor je in de verte al die doef-doef-doef van het festival. En dan is het even bijkomen, opbouwen en knallen!’

De WIES live-experience

Hoe een show van WIES begint? Dat is volgens Tobias heel simpel. ‘Er komen drie mensen het podium op en dan denkt iedereen: wow!’ Jasper vult aan: ‘Je wordt misleidt door een intro, die een soort singer-songwriter-zachtjes klinkt, en dan ineens: BAM! Is er een WIES met heel veel energie.’ Precies dat begin van de show is ook meteen het hoogtepunt. Jasper: ‘Als de hele band dan inkickt, dan is het begonnen. Dan is WIES in the house!’ Jeanne lacht: ‘Jasper is na dat eerste nummer soms al helemaal dood, maar dan moet hij nog een hele show.’

Jeanne, Tobias en Jasper staan weliswaar best voor een uitdaging. Ze moeten het festivalpubliek boeien met slechts twee singles op zak, maar dat is voor WIES geen enkel probleem. ‘We hebben heel veel werk. Alleen is er nog niet heel veel uitgebracht. Dat is ook wel leuk, want we hebben best wel een vaste fanbase. En die staan altijd de hele set mee te zingen, ondanks dat er nog bijna niets online staat.’

De ene na de andere WIES-track wordt geboren op Dauwpop. De setlist wordt aan elkaar geweven door wijsheden en hier en daar een grapje. ‘Dat is ook een stukje entertainment’, vertelt Jeanne. Ook de uitstraling is belangrijk. Jeanne: ‘Ja, de energie en dynamiek die wij op het podium hebben.’ Het is alsof drie vrienden het podium opgeklommen zijn om Dauwpop even weg te blazen. ‘Nou, vrienden zou ik het niet noemen. Goede buren’, grapt Jeanne. ‘Nee, we zijn gewoon drie besties. We gaan nergens heen zonder elkaar. En onze muziek is een soort van natuurlijk verlengstuk daarvan’, vult Jasper aan.

https://www.instagram.com/p/B7RQk6FJxTf/

De laatste WIES-noot is inmiddels gespeeld en Jeanne, Tobias en Jasper duiken de backstage weer in voor een welverdiend biertje … of vijf. En morgen? Dan staat WIES weer hetzelfde liedje te wachten. Jasper: ‘Als je op een festival staat en je bent brak, dan is de beste remedie een nieuw biertje. Dus als je de hele tijd festivals achter elkaar speelt, zit je op een gegeven moment in een soort eindeloze cyclus van alcohol en brak. Een soort hel, maar wel een leuke hel!’ Jeanne moet weer lachen: ‘Ja, Jasper is duidelijk de grootste rockster van ons drie.’

De wijze raad van Jeanne, Tobias en Jasper

Wie absoluut naar een show van WIES zou moeten komen? ‘Douwe Bob’, besluit Jasper al snel. Maar ook andere festivalgangers mogen naar de geboorte van WIES komen. ‘Vaak staan er van die kleine grietjes vooraan bij het podium te springen. Die hebben geen idee waar de teksten over gaan, maar gaan toch helemaal uit hun bol’, vertelt Jeanne lachend. ‘Maar toch denk ik dat jonge mensen zich herkennen in onze teksten. Dat ze nu meemaken waar ik over zing. En ouderen kunnen zich juist herkennen doordat ze het al hebben meegemaakt. Een stukje nostalgie’, legt Jeanne verder uit.

Iedereen is welkom bij WIES dus. Of toch niet? Tobias: ‘Sukkels mogen thuisblijven’. ‘En Douwe Bob ook’, zegt Jasper doodserieus. ‘Pas op hè. Misschien krijg je nu zo’n online ruzie. Dan kom je op RTL Boulevard’, reageert Tobias. Maar dan ziet hij er het positieve van in. ‘Ja, die beef met Douwe Bob. Dat wordt onze doorbraak. Lekker!’, besluit hij lachend.

WIES

Er is een WIES geboren. En sinds die geboorte veroverd het langzaam heel Nederland. De Nederlandstalige popband, bestaande uit Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Jasper Meurs, heeft in de afgelopen jaren meer prijzen in de wacht gesleept dan singles uitgebracht, waaronder de Grote Prijs van Nederland 2019. Dat de elektronische Nederpop van WIES wel in de smaak valt, bleek ook wel uit de populariteit van hun twee singles ‘Soms Is Het Te Laat’ en ‘Radiostilte’. Dit jaar had het drietal tevens een mooie festivalzomer voor de boeg: o.a. Best Kept Secret en Dauwpop.

Dauwpop Logo

Dauwpop 2024

Locatie
Nederland
Hellendoorn, Nederland
Datum 31 mei - 1 juni 2024
Tickets Kopen