De Sjaak-afhakers van 50 edities Pinkpop

7983
Foto: Bart Heemskerk (Pinkpop 2018)

Normaal gesproken zouden we nu vandaag wakker worden op Pinkpop, maar dit jaar mag dat niet zo zijn. Om je toch nog een beetje het gevoel te geven dat je in Limburg bent, blikken we dit weekend terug op de afgelopen 50 edities van het festival. Vandaag checken we de meest opvallende Sjaak afhakers van de afgelopen vijftig jaar!

1970: afsluiter Yes laat verstek gaan

Pinkpop 1970

Het begon slecht voor Pinkpop. Het optreden van Yes, de afsluiter van de eerste editie van het festival, werd geschrapt. Er was geen vervanger voorzien. Drie jaar later slaat de pech opnieuw toe, want Electric Light Orchestra moet dan haar show afzeggen. Wishbone Ash vervangt.

1987: Lou Reed vervangt The Smiths

Grote teleurstelling bij fans van The Smiths als de band plots afzegt voor Pinkpop. Om het helemaal af te maken werd enkele weken later het einde van de band bekend gemaakt. Voor de festivalgangers is er gelukkig Lou Reed om het verlies op te vangen. Dat jaar was er overigens nog een afzegging: The Mission werd vervangen door Lone Justice.

2007: geen Amy Winehouse, wel Krezip

Amy Winehouse brak in 2006 potten met Back To Black, maar heeft haar show helaas niet in Landgraaf kunnen brengen. Gelukkig was er Krezip om de zieke zangeres te vervangen. Zij hielpen Jan Smeets nog eens uit de brand toen Depeche Mode twee jaar later afzegde. In 2007 was er achter de schermen nog een annulering: Pearl Jam had al bevestigd, maar moest door geboortes toch verstek laten gaan.

2015: het drama van Foo Fighters

Foo Fighters

Dé afzegging waar de meeste onder jullie aan zullen denken bij dit onderwerp. Twee dagen voor het optreden op Pinkpop brak Dave Grohl zijn been. Pharrell Williams schuift door, Triggerfinger komt erbij. Vorig jaar maakte Grohl het gemiste optreden weer goed. We zouden bijna vergeten dat er in 2015 nog een afzegging was: Sam Smith had stemproblemen en werd vervangen door Placebo.

2016: geen Ghost, wel twee keer De Staat

De Zweden van Ghost moesten heel erg last minute afzeggen. Jan Smeets hoefde gelukkig niet al te ver zoeken naar een oplossing, want De Staat had wel zin in een tweede ronde na hun optreden op de eerste festivaldag. Zij speelden zo twee dagen achter elkaar.

Ga mee op een onvergetelijke busreis naar twee bucketlist-festivals in Oost-Europa

Festileaks Festivalvakantie 2022

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Sinds de eerste keer Rock Werchter in 2015 elk jaar wel op wat festivals te vinden. Staat standaard op de eerste rij weg te kwijlen bij Bazart, maar geniet evengoed van Rammstein en alles wat daar tussen zit. Als Brabantse blijft het enige dat boven festivals gaat wel toch altijd carnaval.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.