Het verhaal achter het roze hoedje van Pinkpop

2585
Pinkpop Kalm Aan Laan
Pinkpop 2017 | Foto: Bart Heemskerk

Iedereen heeft, kent of herkent hem: het roze vissershoedje van Pinkpop. De hoedjes zijn het meest geziene accessoire op het festival en ieder jaar kleuren ze het terrein volledig roze. Maar dat is niet altijd zo geweest: ooit ging Pinkpop nog door het leven zonder het accessoire. Dit is het verhaal achter het iconische hoedje.

2000: Het hoedje ziet het daglicht

Bron: Pinkpop

Het voelt misschien alsof het Pinkpop hoedje al sinds jaar en dag bestaat, maar het werd pas in 2000 geïntroduceerd. In dat jaar kwam Norbert Mirani, marketeer van het tijdschrift Nieuwe Revu, met het idee voor het accessoire. De gedachte achter het project was om de samenhorigheid en festivalvreugde op Pinkpop een extra boost te geven. Het allereerste Pinkpop hoedje, dat verkocht werd tijdens de editie van 2000, was volledig roze en droeg de logo’s van de drie partners die het idee daadwerkelijk hebben uitgevoerd: Nieuwe Revu, Postbank en Amnesty International.

Het accessoire was meteen een enorm succes, en de opbrengst ervan ging naar het goede doel. Dat doel is Amnesty International, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Inmiddels zijn we een hele tijd verder, maar de opbrengst van de hoedjes gaat nog steeds, al 19 edities lang, naar deze organisatie.

2009: Voor het eerst in de voorverkoop

Jan Smeets Giel Beelen Pinkpop
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het hoedje werd na een aantal jaren al als symbool gezien voor Pinkpop en de verkoop liep dan ook storm. In 2009 was het tijd voor een nieuwe primeur: het vissershoedje ging voor het eerst in de voorverkoop. Behalve op het festivalterrein zelf, kon je vanaf dat jaar je hoedje dus al voor het begin van het festival online bestellen. Op deze manier had je jouw favoriete accessoire dus alvast voor het Pinkpop-weekend binnen, zodat je er vanaf de allereerste minuut van het festival mee kon blinken!

2016: Roze én zwarte hoedjes

Pinkpop
Foto: Bart Heemskerk

Jaren later en inmiddels 17 edities na de introductie van het accessoire, was hét iconische Pinkpop hoedje in 2016 niet meer weg te denken van het festival. Het was, en is nog steeds, het meest geziene accessoire op het Megaland terrein en verkocht dan ook enorm. Maar toch was het dat jaar tijd voor vernieuwing. Natuurlijk kon er niet afgeweken worden van het vertrouwde roze vissershoedje, maar wel werd er iets bedacht voor degenen onder ons die het wat minder op de Pinkpop-kleur hebben. Naast de originele roze versie van het hoedje, kwam er namelijk ook een zwarte versie. Hiermee konden alle stoere rockers hun hart ophalen, want met de komst van het zwarte hoedje kon je gewoon meedoen met dé Pinkpop trend, zonder risico te lopen op een geschaad ego.

Geen festivals? Festileagues sleept je de zomer door!

Festileaks organiseert dit jaar jouw festivalzomer met Festileagues. Tijdens Festileagues kun je jezelf en je vriendengroep verzekeren van het gouden festivalticket. Dat zijn kaarten voor onder andere Best Kept Secret, Zwarte Cross én Sziget. Ja, je leest het goed: niet of, maar én.

Winnen doe je door tijdens diverse opdrachten, challenges en live events zo veel mogelijk punten te verzamelen met jouw festival-squad. Is jouw vriendengroep deze zomer het beste, dan verzeker je jezelf van een geweldige festivalzomer volgend jaar.

Speelt alles van Moderat en St. Vincent, tot Spinvis en Brockhampton af op zijn aftandse platenspeler. Heeft aan het eind van zijn geld altijd een stukje festival over en is er heilig van overtuigd dat Kendrick Lamar de beste rapper ooit is.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.