Green Day-alter ego brengt na vijftien jaar afwezigheid nieuwe muziek uit

861
Foto: Frank Maddocks

Het is vijftien jaar lang stil geweest rondom The Network. Maar onlangs heeft dit niet zo geheime side project van Green Day eindelijk een gloednieuwe EP uitgebracht.

Eerder deze maand maakte de mysterieuze new wave-band zijn langverwachte comeback na vijftien jaar van afwezigheid. De leden van Green Day (die zeggen dat ze absoluut geen deel uit maken van the Network) reageerden hier verrast op. Zij houden als een soort running gag naar de fans nog steeds glashard vol dat ‘ze echt helemaal niets’ te maken hebben met de band. Ondanks dat hebben de heren afgelopen vrijdag de nieuwe EP Trans AM onthuld.

Frontman Fink, ook wel bekend als Billie Joe Armstrong, postte op Instagram het nieuws over de release van de EP. Ook veranderde Armstrong zijn biografie in de tekst: “The Network is het beste sinds 2003 wat in 2020 is gebeurd”. Subtiel is anders.

Money Money 2020 Part II

In 2003 bracht de band het top debuutalbum Money Money 2020 uit. De onverwachte opvolger van dit album Money Money 2020 Part II: Told Ya So! komt uit op 4 december. Voorlopig kunnen we dus alleen nog maar genieten van de vier nummers die op de net uitgebrachte EP staan.

De band deelde hierover het volgende bericht op social media:
“In 2003 waarschuwden wij, The Network, de mensheid voor het lot dat ze zouden ontmoeten in het jaar 2020. Het is dus geen verrassing dat 2020 voor de deur staat en het er precies zo uit ziet als onze profetie had voorspeld. Als een laatste waarschuwing zullen wij op 4 december 2020 Money Money 2002 P II: We Told Ya So! uitbrengen. Spring er nu in en stel je transistors in op de Trans AM EP, deze is nu overal verkrijgbaar“.

The Network

The Network is een side project van de leden van Green Day. De band bestaat uit zanger Fink (Billie Joe Armstrong), bassist Van Gough (Mike Dirnt), drummer Snoo (Tre cool), Captain Underpants and Z op keyboards en tweede gitarist Balducci. Ze claimen dat ze bijeengebracht zijn door een profetie. Die profetie voorspelde dat zij de bandleden de uitverkoren zijn die de mensheid een strenge waarschuwing moesten geven in de vorm van muziek. In 2003 maakte ze die voorspelling werkelijkheid met het debuutalbum Money Money 2020. Dit album moest de dwaasheden en ijdelheid van de mens laten zien. Sindsdien is het vijftien jaar lang stil geweest rond de band. Tot nu: in december komt de band met een langverwachte opvolger: Money Money 2020 PT II: We Told Ya So!.

Green Day

green day
Photo: Felisha Tolentino

Green Day, opgericht in 1986 in Berkeley, California, is een van ’s werelds best verkopende bands aller tijden, met meer dan 70 miljoen platen wereldwijd verkocht en 10 miljard cumulatieve audio- en videostreams. De groep, bestaande uit Billie Joe Amrstrong, Mike Dirnt en Tré Cool, brak door met album Dookie in 1994.

De band scoorde daarna nog veel hits, maar tien jaar na de doorbraak kende de band weer een enorm hoogtepunt: in 2004 bracht Green Day de rockopera American Idiot uit, die alleen al in de VS meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. Green Day mocht voor deze langspeler een heuse Grammy ontvangen voor Best Rock Album. 

Hun dertiende plaat Father of All… kwam in februari 2020 uit. Dit album zouden ze voor het eerst live ten gehore brengen tijdens de Hella Mega Tour. Hierbij zouden ze ook Weezer en Fall Out Boy meenemen. Helaas kon deze tour dit jaar geen doorgang vinden door het coronavirus, maar in 2021 wordt de tour alsnog ingehaald.