De 7 dikste hiphopfestivals van Europa

A$AP Rocky
Foto: Kamiel Scholten

Iedere zomer trekken de grootste hiphopartiesten weer massaal door Europa. Om bekende festivals als Rock Werchter, Glastonbury en Sziget aan te doen, maar ook om feestjes te bouwen op de dikste hiphopfestivals. Nederlandse hiphopliefhebbers kunnen hun geluk niet op met bijvoorbeeld WOO HAH! en Appelsap, maar wat heeft Europa nog meer te bieden? We zetten er zeven voor je op een rijtje!

Wireless Festival

 • Waar? Finsbury Park, Londen, Groot-Brittanië
 • Wanneer? 2 t/m 4 juli 2021
 • Ticketprijs? Nog niet bekend
 • Overnachten? Op eigen houtje

Wie Londen zegt, zegt UK Grime. Maar Wireless heeft veel meer te bieden dan dat. Het festival staat erom bekend de grootste namen naar het Finsbury Park te trekken. JAY Z, Kanye West, Drake, Rihanna, OutKast, Kendrick Lamar, The Weeknd, J. Cole en Travis Scott. Iedere hiphopheadliner die je je kunt bedenken, stond er wel eens. Op Wireless staat de muziek dan ook centraal. De grootste gathering van hiphopliefhebbers van Groot-Brittanië en met recht een van de dikste hiphopfestivals van Europa. Geen bullshit, maar alléén maar dikke shows!

Fresh Island Festival

 • Waar? Zrce Beach, Island of Pag, Kroatië
 • Wanneer? 3 t/m 10 juli 2021
 • Ticketprijs? Nog niet bekend
 • Overnachten? Hostel, hotel, glamping of appartement

Voor meer dan alleen shows moet je op Fresh Island in Kroatië zijn. Daar kun je dansen in de dikste clubs met grote hiphopartiesten, maar ook op boatparty’s en poolparty’s. Het hiphopfestival bevindt zich op het Zrce strand, waar een hoopje van de dikste clubs van de Kroatische eilanden gevestigd zijn. Zij bieden dan ook ieder – geheel in clubstijl – hun eigen podium aan. Een dikke strandvakantie en een hiphopfestival in één dus; twee vliegen in één klap!

Couleur Café

 • Waar? Ossegempark, Brussel, België
 • Wanneer? 25 t/m 27 juni 2021
 • Ticketprijs? €95
 • Overnachten? Camping

Hiphop maakt ook in België al jaren z’n opmars. En het Couleur Café is een van de vaandeldragers. Het festival herbergt niet alleen hiphop, maar eigenlijk alles wat te maken heeft met Afrikaanse en Caraïbische cultuur. Couleur Café combineert jaarlijks de grootste namen van de Benelux met een aantal internationale sterren als Sean Paul, Young Thug en Flatbush Zombies. Het Belgische event is een kleurrijk feestje voor de echte levensgenieter, met heerlijk eten en een degelijk randprogramma. Kijk en geniet!

Splash! Festival

 • Waar? Ferropolis, Gräfenhainichen, Duitsland
 • Wanneer? 8 t/m 10 juli & 15 t/m 17 juli 2021
 • Ticketprijs? €139,95
 • Overnachten? Camping inbegrepen

Splash! Festival heeft misschien wel de meest bijzondere locatie uit dit lijstje: de stad van ijzer. Aan het meer in het Duitse plaatsje Gräfenhainichen liggen namelijk grote, slapende, industriële graafmachines. En precies daar vindt niet één maar twee weekenden in juli een keihard hiphopfestival plaats: Splash!. Het festival maakt met haar locatie, maar ook aankleding een duchtig hiphop-walhalla. Tel daar artiesten als A$AP Rocky, A$AP Ferg, Migos, Megan Thee Stallion, Playboy Carti en Skepta bij op. Bucketlistje? Wij zeggen ja!

Lovebox Festival

 • Waar? Gunnersbury Park, Londen, Groot-Brittannië
 • Wanneer? Nog niet bekend
 • Ticketprijs? €166,29 in 2020
 • Overnachten? Op eigen houtje

Londen mag zich gerust de hoofdstad van het hiphopfestivalland noemen. Naast Wireless kent de Britse hoofdstad namelijk nog een handvol andere dikke events, waaronder Lovebox. Het hiphopfestival werd ooit opgericht door house-duo Groove Armada en is uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt voor Britse hiphopliefhebbers.

In tegenstelling tot Wireless draait het bij Lovebox om meer dan alleen de muziek. Dikke stages, een vermakelijk randprogramma en een hoopje kermisattracties vullen jaarlijks in juni het Gunnersbury Park in Londen. Maar verkijk je daar niet op, want ook op Lovebox komen genoeg vette acts langs. De afgelopen jaren stonden bijvoorbeeld Childish Gambino, Frank Ocean, Snoop Dogg, M.I.A en Chance The Rapper op het festival. Een van de dikste hiphopfestivals die we kennen? Absoluut!

Openair Frauenfeld

 • Waar? Frauenfeld, Zwitserland
 • Wanneer? 7 t/m 10 juli
 • Ticketprijs? €235,51
 • Overnachten? Camping

Openair Frauenfeld is een van de allergrootste jongens van het Europese hiphopland. Het festival strikt jaarlijks de allergrootsten der aarde: onder andere JAY Z, Eminem, Wu-Tang Clan, Kanye West, Drake, Run DMC, Kendrick Lamar en Travis Scott. Het festival kenmerkt zich daarnaast om haar prachtige uitstraling; als je op Openair rondloopt, waan je je even in downtown New York. In 2021 maken Tyler, The Creator, A$AP Rocky, Kendrick Lamar en Migos hun opwachting. Het is wel prijzig, maar met zo’n line-up is het wel één van de dikste hiphopfestivals ter wereld!

Rolling Loud Portugal

 • Waar? Praia Da Rocha Beach, Portimão, Portugal
 • Wanneer? 6 t/m 8 juli en 9 t/m 10 juli 2021
 • Ticketprijs? €380,07 voor vijf dagen
 • Overnachten? Op eigen houtje

Over Rolling Loud Portugal kunnen we nog niet heel veel zeggen. Het dubbelfestival viert in 2021 namelijk pas haar eerste editie. Maar Rolling Loud is geen vreemde in hiphopland. Het is namelijk (met edities in Miami en New York) een van de grootste (hiphop)festivals van de Verenigde Staten. Een gigantische gathering van iedereen en alles wat met hiphop te maken heeft. Als dat is wat we kunnen verwachten van de Europese edities, is Rolling Loud er zeker één voor de bucketlist! Met op het eerste affiche onder meer Cardi B, Stormzy, Travis Scott, A$AP Rocky, Future en Wiz Khalifa zit het qua programma in ieder geval wel goed.

Meer dan alleen hiphop?

Heb je die hiphopfestivals wel gezien en wil je eens naar iets anders? Er zijn genoeg toffe festivals te vinden in Europa die ook over een degelijk hiphop programma beschikken. Denk aan Lowlands (Nederland), Primavera Sound (Spanje), Reading & Leeds (Groot-Brittannië) Pukkelpop en Dour (beiden België). Zo geniet je van de hardste hiphop, maar kan je af en toe ook loeren bij een rockband, dance-act of singer-songwriter.