De beste acts op Tomorrowland door de jaren heen

Photo: Ben Houdijk

Tomorrowland is een van de grootste festivals ter wereld. Veel acts die hier hebben gespeeld verdienen ongetwijfeld een plaatsje in de Festival Acts Top 100. Wij nemen er een paar met je door.

Dj’s mogen natuurlijk niet ontbreken in de FAT100. Festivals kunnen tegenwoordig niet meer zonder een dance line-up. De line-up van Tomorrowland bestaat bijna volledig uit dj’s. De keuzemogelijkheden zijn eindeloos. We proberen het jou daarom wat makkelijker te maken. Dit zijn een paar van de beste acts van het Belgische festival door de jaren heen.

Eric Prydz

Je kent hem waarschijnlijk vooral van zijn gigahit ‘Call On Me’, met die opmerkelijke videoclip. Maar Eric Prydz is veel meer dan dat. Hij is vooral een pionier als het gaat om 3D-lichtshows. Daarnaast is hij muzikaal ook ijzersterk. Met name zijn track ‘Opus’ zorgt tijdens iedere set voor een ongekende climax. In 2016 draaide de dj ook nog een legendarische b2b set met Deadmau5. Daarom mag Prydz in deze lijst zeker niet ontbreken. En ook niet in de FAT100.

Armin van Buuren

Armin van Buuren hoort ondertussen bij het meubilair van Tomorrowland. En terecht natuurlijk. Hij werd maar liefst vijf keer uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Van Buuren produceerde ook wereldhits zoals ‘This Is What It Feels Like’ en ‘Sunny Days’. Daarnaast heeft hij sinds 2001 ook zijn eigen radioshow ‘A State Of Trance’. Deze is te beluisteren op 21 verschillende radiostations. Armin heeft voor zijn bijdrage aan de dancescene een koninklijke onderscheiding gekregen. Daarom mocht hij in 2019 het 15-jarige jubileum van Tomorrowland extra glans geven. En dat deed hij. Deze lijst zou niet compleet zijn zonder hem.

Charlotte de Witte

Techno is goed vertegenwoordigd op Tomorrowland. Vlaamse technokonigin Charlotte de Witte is hier mede verantwoordelijk voor. Met haar keiharde kicks en pompende baslijnen krijgt ze iedereen aan het dansen. Ze gaf een aantal legendarische shows op de mainstage en ze hostte haar eigen KNTXT-stage. Dit jaar won de dj de Alternative DJ Mag Top 100. Een goede reden om haar ook mee te nemen in jouw FAT100.

Avicii

Avicii heeft enorm veel betekend voor de EDM-scene. Met zijn hit ‘Levels’ zorgde hij er eigenhandig voor dat EDM de top 40 binnendrong. Bijna iedere single die de Zweed uitbracht kwam op nummer 1 terecht. Hij heeft op Tomorrowland ook flink wat memorabele sets gedraaid. We kunnen hem helaas niet meer live zien. Maar dat betekent niet dat we niet op hem kunnen stemmen voor de FAT100.

Martin Garrix

De Nederlandse dj stond drie keer bovenaan in de DJ Mag Top 100. Hij trad ook al vele keren op de mainstage van Tomorrowland op. En dat op 24-jarige leeftijd! Zijn sets zitten altijd bomvol hits, vaak door hemzelf geproduceerd. Dat in combinatie met het vele vuurwerk, confetti en rookmachines maken Garrix’ shows altijd iets om naar uit te kijken.

Swedish House Mafia

De Zweden Axwell, Sebastian Ingrosso en Steve Angello vormden jarenlang het legendarische trio Swedish House Maffia. Hiermee maakten zij wereldhits zoals ‘One’ en ‘Save The World’. In 2014 hielden de maffiabazen er helaas ermee op. Ze hadden toen al meerdere nummer 1-hits op zak. Deze tracks hoor je nog ieder jaar in vele dj-sets voorbijkomen. Hitkanonnen pur sang dus. En een goede liveshow geven kunnen de heren ook. In 2019 keerden de dj’s eindelijk terug op de festivals. Zijn ze binnenkort ook weer op Tomorrowland te zien? Wij hopen van wel.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).