FAT 100: 5 Elektronische artiesten die knallen op festivals!

© Carlos Alvarez Montero

DISCLAIMER: Het lezen van dit artikel is op geheel eigen risico in deze tijd. Want als we denken aan elektronische artiesten, dan denken we aan fantastische festivalnachten. Dansen, zwieren en beuken op beats. Niet voor niets dat de volgende elektronische sloopkogels hun plek in de FAT100 glansrijk verdienen. Nu hopen dat we ze daar, met jullie stemmen, ook gaan terugzien.

The Prodigy

Een van de succesvolste danceacts uit de jaren`90. De wereld lag aan hun voeten, met hits als ‘Firestarter’ en ‘Smack My Bitch Up’. Nu nog steeds ware festival anthems. Liam Hawlett wordt gezien als de grote architect van de groep, maar de helaas veel te vroeg overleden frontman Keith Flint, blijft de grootste troef van het stel.

Het gonsde in de zomer van 2011 in Granada. Talloze taalstudenten reisden spontaan af naar Creamfields Andalusië vanwege deze rebellen. Alle ingrediënten voor een perfect concert waren aanwezig. Ze hadden net een boeiend album uitgebracht, het was mooi weer en iedereen verdrong zich al bij de ingang voor een top plek tijdens hun concert. En gaaf werd het! Lasers werden op ons afgevuurd als virologen aan talkshowtafels. Badend in het zweet gaven wij ons gewillig over aan de genadeloze beats. Naast een fenomenale lichtshow was er die immer opzwepende bass, hierdoor kon je zelfs achter op het festivalveld niet schuilen. Kortom ultieme publieksparticipatie! Met een ander intro voor ‘Out of Space’ brachten ze ons definitief in een andere wereld. Knallen zonder stil te staan!

Moderat

Oftewel onze Berlijnse vrienden Apparat & Modeselektor. Godzijdank besloten ze om samen hun krachten te bundelen. Dit collectief heeft het afgelopen decennia een heuse live reputatie opgebouwd en het is niet moeilijk om te zien waarom.

4 juli 2014 in Amsterdam. Pitch Festival was in volle gang toen een grote groep mensen besloot om na Little Dragon naar de Gashouder te rennen. Wisten zij veel dat deze zaal al tot de nok toe gevuld bleek te zijn. Iedereen stond schouder aan schouder in het pikkedonker, omdat Moderat het graag zo wilt. Het was onaangenaam warm, echter voor geen goud dat we dit gingen missen! Eenmaal de goddelijke synths van ‘A New Error’ over ons neerdaalden waren wij allen zielsgelukkig. De drop daarna was nog harder dan de persconferenties van het kabinet. Tevens knap dat de mannen er van begin af aan gelijk op los knallen. Daarnaast staan ze garant voor een gevarieerde set. Zo is het ook heerlijk wegdromen bij het tien minuten durende ‘Milk’.

The Chemical Brothers

Terug naar Engeland met een Britse dansformatie die bestaat uit Tom Rowlands en Ed Simons. De Koningen van de Big beat worden ze ook wel genoemd. Een muziekstijl waarbij veel zware breakbeats en synthesizer geluiden gebruikt worden. De mannen braken in de jaren`90 door bij het grote publiek. Wie weet nou niet van het bestaan van ‘Hey Boy, Hey Girl’?

In 2016 zag ik deze mannen op NOS Alive, een festival in Portugal. Wat hadden ze er veel zin in die avond. Zelfs de ongeschoren oksels van mijn buurman, die liefkozend mijn gezicht aanraakte nam ik voor lief. Een karrenvracht aan hits en psychedelische bewerkingen van hun nummers brachten iedereen in vervoering.”Don’t Hold Back” zingen ze in ‘Galvanize’. Kennen jullie een beter nummer voor een climax dan dit? Nou dan, GAAN!

LCD Soundsystem

Deze Amerikaanse band staat onder leiding van alleskunner James Murphy. Ze maken elektronische muziek met veel invloeden uit de punk en disco. Groot werden ze in de zero`s en live staan ze als een huis.

In 2016 zag ik ze voor het eerst op Lowlands. En wat pakten ze uit die dag. Mr. Murphy is een man met een verhaal. Op grappige wijze werden zijn angsten, onzekerheden en ergernissen aangestipt. Laat de lange nummers en soms rustige opbouw je niet misleiden. Er is geen tijd om een biertje te halen, want dan mis je juist dát moment waarop hij vanuit het niets schakelt naar de hoogste versnelling. Imponerend hoe deze band ieder feest laat ontsporen; iedereen in ravage achterlatend! Wij waren niet de enige die deze mening deelden: 3voor12.

Underworld

Wederom een gevierde, Britse band, bestaande uit Karl Hyde en Rick Smith. Ze begonnen al in de jaren`80, maar doorbreken deden ze pas in de jaren`90. Al snel werden ze de ongekroonde Koningen van house en techno. Hun bekendste nummer is zonder meer ‘Born Slippy’ een nummer dat op standje burenruzie moet.

Op 23 november 2019 genoot ik voor het laatst van deze band in een uitverkocht Ziggo Dome. En dat is geen propaganda, want deze mannen spelen al jaren festival weides aan gort. Zo ook die nacht in Amsterdam. Bij gebrek aan dansruimte werden zelfs trappen in grote getale bezet. Dit leidde tot dolle taferelen waarbij vele mensen elkaar noodgedwongen in de armen vielen na een onfortuinlijke misstap. De sfeer was echter geweldig, want iedereen had zin om te knallen. Kortom geniaal, deze band met zijn harde, strakke beats en poeslieve melodieën.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Parcels

Photo: Kamiel Scholten/Festileaks

Waar Parcels de neiging heeft om alle woorden aan elkaar te schrijven, gaan wij dat hier niet doen. Dan is het namelijk onmogelijk om dit stuk te lezen en gaat Parcels de Festivalacts top 100 niet halen. En met een reden willen we dat niet. Want de funky riffs van nummers zoals Tieduprightnow en Overnight doen elk festivalbezoeker alle zorgen vergeten. En met Somethinggreater (Een moderne festivalanthem?) hebben ze een perfecte closer van hun set. Jammer dat ze deze juist op Rock Werchter niet konden spelen

Altin Gün

Exotisch Nederlands trots! De Turkse band Altin Gün, uit Amsterdam, heeft deze zomer niet stilgezeten. Onder andere festivalkrakers Rock Werchter, Primavera Sound, Lowlands en Best Kept Secret stonden op hun uitgebreide programma. Het zou dus zonde zijn als deze prominente naam op de internationale festivalaffiches de Festivalacts top 100 niet haalt. De twijfel is hoorbaar; was het dan niet goed genoeg? Bekijk hierboven twee nummers, met Süpürgesi Yoncadan terug en die twijfels zijn meer dan weggenomen.

The Chats

Wij weten het eigenlijk wel zeker. Het gaat The Chats helemaal niks boeien of zij in de lijst komen. Deze Australische, wij hebben schijt aan alles, punkbank is bekend geworden met hun (internet)hit Smoko. En is op die voet stug door gegaan de laatste jaren. Geef The Chats een biertje, drie akkoorden en een bullshit onderwerp om over te zingen en niks blijft meer veilig.

Noisia

Noisia
Photo: Frederiek Bosch

Noisia sluit af, voor goed. Nog één laatste album en nog één optreden op Lowlands. Het was een afscheidsfeestje om nooit te vergeten. Noisia is een legendarische naam in de internationale drum and bass wereld, maar is aan de andere kant de bescheiden Groningse act gebleven. En dat maakte dit laatste optreden emotioneel indrukwekkend. Aan de één kant stond de grote naam Skrillex tijdens dit concert naast hun op het podium. En aan de andere kant riep Noisia de medewerkers van Simplon, de Groningse concertzaal wat 22 jaar Noisia’s huis is geweest, het podium op. Eigenlijk verdienen ze door deze waardige carrière afsluiter al een plek in de lijst, Maar wat ging het ook nog eens gruwelijk los op de Lowlands zondagnacht.

Over de auteur ✍️

Marco Derksen

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!

Meer van Marco