FAT 100: 5 Elektronische artiesten die knallen op festivals!

© Carlos Alvarez Montero

DISCLAIMER: Het lezen van dit artikel is op geheel eigen risico in deze tijd. Want als we denken aan elektronische artiesten, dan denken we aan fantastische festivalnachten. Dansen, zwieren en beuken op beats. Niet voor niets dat de volgende elektronische sloopkogels hun plek in de FAT100 glansrijk verdienen. Nu hopen dat we ze daar, met jullie stemmen, ook gaan terugzien.

The Prodigy

Een van de succesvolste danceacts uit de jaren`90. De wereld lag aan hun voeten, met hits als ‘Firestarter’ en ‘Smack My Bitch Up’. Nu nog steeds ware festival anthems. Liam Hawlett wordt gezien als de grote architect van de groep, maar de helaas veel te vroeg overleden frontman Keith Flint, blijft de grootste troef van het stel.

Het gonsde in de zomer van 2011 in Granada. Talloze taalstudenten reisden spontaan af naar Creamfields Andalusië vanwege deze rebellen. Alle ingrediënten voor een perfect concert waren aanwezig. Ze hadden net een boeiend album uitgebracht, het was mooi weer en iedereen verdrong zich al bij de ingang voor een top plek tijdens hun concert. En gaaf werd het! Lasers werden op ons afgevuurd als virologen aan talkshowtafels. Badend in het zweet gaven wij ons gewillig over aan de genadeloze beats. Naast een fenomenale lichtshow was er die immer opzwepende bass, hierdoor kon je zelfs achter op het festivalveld niet schuilen. Kortom ultieme publieksparticipatie! Met een ander intro voor ‘Out of Space’ brachten ze ons definitief in een andere wereld. Knallen zonder stil te staan!

Moderat

Oftewel onze Berlijnse vrienden Apparat & Modeselektor. Godzijdank besloten ze om samen hun krachten te bundelen. Dit collectief heeft het afgelopen decennia een heuse live reputatie opgebouwd en het is niet moeilijk om te zien waarom.

4 juli 2014 in Amsterdam. Pitch Festival was in volle gang toen een grote groep mensen besloot om na Little Dragon naar de Gashouder te rennen. Wisten zij veel dat deze zaal al tot de nok toe gevuld bleek te zijn. Iedereen stond schouder aan schouder in het pikkedonker, omdat Moderat het graag zo wilt. Het was onaangenaam warm, echter voor geen goud dat we dit gingen missen! Eenmaal de goddelijke synths van ‘A New Error’ over ons neerdaalden waren wij allen zielsgelukkig. De drop daarna was nog harder dan de persconferenties van het kabinet. Tevens knap dat de mannen er van begin af aan gelijk op los knallen. Daarnaast staan ze garant voor een gevarieerde set. Zo is het ook heerlijk wegdromen bij het tien minuten durende ‘Milk’.

The Chemical Brothers

Terug naar Engeland met een Britse dansformatie die bestaat uit Tom Rowlands en Ed Simons. De Koningen van de Big beat worden ze ook wel genoemd. Een muziekstijl waarbij veel zware breakbeats en synthesizer geluiden gebruikt worden. De mannen braken in de jaren`90 door bij het grote publiek. Wie weet nou niet van het bestaan van ‘Hey Boy, Hey Girl’?

In 2016 zag ik deze mannen op NOS Alive, een festival in Portugal. Wat hadden ze er veel zin in die avond. Zelfs de ongeschoren oksels van mijn buurman, die liefkozend mijn gezicht aanraakte nam ik voor lief. Een karrenvracht aan hits en psychedelische bewerkingen van hun nummers brachten iedereen in vervoering.”Don’t Hold Back” zingen ze in ‘Galvanize’. Kennen jullie een beter nummer voor een climax dan dit? Nou dan, GAAN!

LCD Soundsystem

Deze Amerikaanse band staat onder leiding van alleskunner James Murphy. Ze maken elektronische muziek met veel invloeden uit de punk en disco. Groot werden ze in de zero`s en live staan ze als een huis.

In 2016 zag ik ze voor het eerst op Lowlands. En wat pakten ze uit die dag. Mr. Murphy is een man met een verhaal. Op grappige wijze werden zijn angsten, onzekerheden en ergernissen aangestipt. Laat de lange nummers en soms rustige opbouw je niet misleiden. Er is geen tijd om een biertje te halen, want dan mis je juist dát moment waarop hij vanuit het niets schakelt naar de hoogste versnelling. Imponerend hoe deze band ieder feest laat ontsporen; iedereen in ravage achterlatend! Wij waren niet de enige die deze mening deelden: 3voor12.

Underworld

Wederom een gevierde, Britse band, bestaande uit Karl Hyde en Rick Smith. Ze begonnen al in de jaren`80, maar doorbreken deden ze pas in de jaren`90. Al snel werden ze de ongekroonde Koningen van house en techno. Hun bekendste nummer is zonder meer ‘Born Slippy’ een nummer dat op standje burenruzie moet.

Op 23 november 2019 genoot ik voor het laatst van deze band in een uitverkocht Ziggo Dome. En dat is geen propaganda, want deze mannen spelen al jaren festival weides aan gort. Zo ook die nacht in Amsterdam. Bij gebrek aan dansruimte werden zelfs trappen in grote getale bezet. Dit leidde tot dolle taferelen waarbij vele mensen elkaar noodgedwongen in de armen vielen na een onfortuinlijke misstap. De sfeer was echter geweldig, want iedereen had zin om te knallen. Kortom geniaal, deze band met zijn harde, strakke beats en poeslieve melodieën.

Festivalacts Top 100 Aller Tijden

Normaal organiseert Festileaks jaarlijks de competitie Festivalacts Top 100: de lijst met de beste festivalacts van de afgelopen zomer. Omdat er afgelopen jaar zo weinig te festivallen viel, trakteren we op een extra grote editie van de FAT 100. Festileaks countert die festivaldip met de Festivalacts Top 100 Aller Tijden.

De stemperiode liep van maandag 18 tot en met woensdag 27 januari. Op vrijdag 29 januari wordt de winnaar bekend. Een dag later, op zaterdag 30 januari tussen 15:00 en 18:00, delen we tijdens een speciale Festivalacts Top 100 uitzending op KINK Indie de rest van de lijst.

Eerdere winnaars van de FAT100 zijn Arcade Fire (2014), Muse (2015), De Staat (2016), Radiohead (2017), Pearl Jam (2018) en The National (2019).

Over de auteur ✍️

Marco Derksen

Mijn eerste festival was in 2011; Creamfields Andalusië. Tussen alle prettig gestoorde Spanjaarden ontwaakte er zich een vuur in mij voor festivals die nooit meer is gaan liggen. Dans graag tot in de vroege uurtjes door en heb veel passie voor beats, synths, David Bowie en Arcade Fire. Voor karaoke mag je mij `s nachts wakker maken!

Meer van Marco