Roadburn Festival: van weblog tot undergroundleider

Roadburn Festival keert na twee jaar afwezigheid vanwege Covid-19 in 2022 terug naar Tilburg. De reis van het festival begon ooit met twee fanatiekelingen en een weblog, maar wordt vandaag de dag gezien als leider in de Europese undergroundscene voor zware muziek van alle soorten. In deze portretreeks maak je kennis met het festival dat in 2020 uitgeroepen werd tot beste festival van Nederland en dat Scott Kelly ”het beste festival ter wereld” noemt: Roadburn Festival.

In het eerste deel van het portret van Roadburn Festival keren we terug in de tijd en helemaal naar het begin van Roadburn. Hoe is de weblog van Walter Hoeijmakers (ook wel Mr. Roadburn genoemd) en Jurgen van den Brand uitgegroeid tot leider in Europa, welke acts stonden aan de basis en welke momenten zijn cruciaal voor het uiteindelijke succes?

Meltdown, Watt en Roadburn

Roadburn weblog

Roadburn Festival is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de undergroundscene over de hele wereld. Het festival is voor vele liefhebbers van zware muziek onmisbaar geworden. Het zaadje voor het festival, daarentegen, is gepland in de lucht. Namelijk in verschillende weblogs waar Artistic Director Walter Hoeijmakers en partner Jurgen van den Brand artikelen voor schreven. Walter vertelt tijdens een interview aan Vice: ”Ik en Jurgen schreven al veel over stonerrock en doom voor Meltdown en later Watt, totdat Watt ophield te bestaan. Er lagen nog veel mooie artikelen op de plank waar niets mee zou gebeuren. Totdat een vriend van ons, Peter, een website bouwde om de artikelen te kunnen publiceren. Dat werd Roadburn.”

Festival? Nee, enkel een website. Op de weblog Roadburn schreven Walter en Jurgen voornamelijk over de stonerrockscene in de latere jaren 90. Een bruisende scene met grootheden als Kyuss, Fu Manchu en Monster Magnet. Centraal bij Roadburn stond het creëren van een community, gevuld met artwork dat de scene in beeld bracht en verhalen geschreven over en door bands. De websitebeschrijving luidde dan ook: ”Hello friends, and welcome to the ‘burn. There is a certain kind of shared experience here that makes Roadburn more than just a website, and makes you more than just a visitor. Roadburn is an online community joined together by the love of tube-driven distortion and crackling electric guitars. It is a community of friends who know the rebellious release of rock and roll, people outside “respectable” society who are more comfortable being a misfit in a misfit family”.

Er was in deze tijd geen enkele sprake van het organiseren van een festival. Over de jaren heen heeft de ‘e-zine’ verhalen voortgebracht van onder andere Kyuss (Josh Homme, John Garcia en Brant Björk), Electric Wizard (Justin Oborn), Cathedral (Lee Dorrian) en andere bands. Hoeijmakers legt uit hoe dit aspect van de weblog mee heeft geholpen aan het latere succes van het festival:”(…) Roadburn werd een soort verzamelplek waar alle muzikanten uit de stonerscene een beetje schreven over waar ze mee bezig waren. Dus iedereen wou op een gegeven moment voor Roadburn schrijven (…) en zo kregen Jurgen en ik eigenlijk heel veel contacten. En door die bands, die kwamen dan ook weer spelen op het festival, en zo is de bal eigenlijk gaan rollen”.

Roadburn Festival 1999 en 2001

Roadburn 1999

Totdat er opeens een kans om de hoek kwam loeren. Walter legt uit aan Evil Greed: ”(…) Een vriend van ons had een klein boekingsbureau. Hij benaderde ons en zei: ”We hebben Cathedral, Orange Goblin en Terra Firma op tour. Zullen we er twee of drie Nederlandse bands aan toevoegen en er een Roadburn-festival van maken?”. Wij [Roadburn website] hadden zoiets van, we kunnen Beaver, 35007 en Celestial Season toevoegen (…)”. Hoe het eruit zou moeten zien en voelen? Roadburn had geen idee. Eén ambitie was echter kraakhelder; de look en feel van de website overbrengen naar het podium.

Hiermee ontbloeide in 1999 de eerste editie van Roadburn Festival, als uitbreiding van de website. Verdeeld over drie dagen (11, 12 en 13 februari 1999) brachten headliner Cathedral, Orange Goblin, Terra Firma, Celestial Season, Beaver en 35007 hemelse stonerrock naar de Melkweg in Amsterdam, 013 in Tilburg en Bolwerk te Sneek. Een jaar later keerde Roadburn terug met Spirit Caravan, 35007 en Beaver, ditmaal in Doornroosje Nijmegen. Speciaal aan deze editie is dat het met beeld en geluid live gestreamd werd op de Roadburn website. Voorafgaand aan het evenement werden beelden van de 1999-editie getoond, aangezien de livestream in 1999 niet succesvol was.

In 2001 keerde het festival terug naar de huidige thuisbasis 013. Boven aan het affiche stond Masters of Reality, een collectief rondom producer en muzikant Chris Goss. Juist die programmering gooide hoge ogen, aangezien Josh Homme en Nick Oliveri in die periode onderdeel waren van het collectief en daarmee ook op het podium van Roadburn Festival 2001 te vinden waren. Homme en Oliveri stonden in deze periode namelijk bekend als onderdeel van Queen of the Stone Age. Fun fact: Chris Goss produceerde voor Homme in zijn carrière onder andere Blues for the Red Sun en Welcome to Sky Valley van Kyuss, maar ook Rated R en Era Vulgaris voor Queens of The Stone Age.

Roadburn Festival 2005 en 2007

Volgens mede-oprichter Jurgen van den Brand is Roadburn pas vanaf 2003 echt een festival te noemen. Voorheen waren het meer losse editie’s. Hoeijmakers voegt daaraan toe dat die edities van 2003 en 2004 in de Effenaar in Eindhoven de basis hebben gelegd van wat Roadburn vandaag de dag is. Mede dankzij de live-uitzendingen van Roadburn heeft het festival haar internationale wortels kunnen leggen. Waardoor op 9 april 2005, officeel bestempeld als de 10e editie van het festival, de terugkeer naar 013 plaatsvond en voor het eerst drie zalen en 15 bands geprogrameerd stonden.

Vanaf de tiende editie in 2005 begint Roadburn Festival echt te groeien naar een meerderdaags festival dat internationaal aandacht trekt. En daar heeft de programmering in de kleine zaal 013 álles mee te maken. Nog nooit eerder speelden Sunn O))), High on Fire en Electric Wizard op dezelfde dag, op hetzelfde podium, tijdens hetzelfde festival. Deze bands waren in die tijd zo hot dat er festivalgangers vanuit het buitenland naar Tilburg afreisden om het mee te maken. Een effect dat het festival vandaag nog teweegbrengt.

In 2007 explodeerde Roadburn Festival doordat het festival met Neurosis, The Melvins en Blue Cheer drie gedroomde headliners op het affiche plaatste. Daarnaast vond het festival voor het eerst twee dagen plaats en werd er door de internationale belangstelling Safaripark Beekse Bergen omgetoverd tot camping. Voornamelijk de komst van Neurosis werd onderstreept door de media. De band uit Californië kwam namelijk over voor een exclusieve Europese show naar Tilburg, terwijl shows van de band in de VS schaars waren. Hiermee begon Roadburn Festival ook de grenzen van hun eigen heavyness te verleggen.

Waar Roadburn voor staat werd dankzij hun internationale netwerk overgebracht naar de band en de reden waarom de Amerikanen in 2007 het festival aandeden. Zanger-gitarist Steven von Till blikt terug op de editie: ”What I remember about 2007 … is that Roadburn immediately felt different from any other festival we had been invited to. It felt just like where we were coming from: more DIY, more underground appreciation… Not only that, but more intimate too. It wasn’t trying to be some giant thing in a grassy field. It was in a proper club, with good rooms, amazing gear, friendly and very professional staff, and a great collection of really well-curated bands. So many bands that I wanted to see were also playing, and I think every other band felt the same. 

Roadburn Festival 2022

Roadburn is de Europese leider in de undergroundfestivalscene voor zware muziek. Jaarlijks trekt het zo’n 4.500 muziekfanaten van over de hele wereld naar de Brabantse stad Tilburg. Het festival wordt georganiseerd over meerdere podia met Poppodium 013 als hart.

Het festival laat zich niet binden door genres en is voor zowel gevestigde artiesten als nieuwkomers een hoogtepunt op de tourschema’s. Roadburn is een festival dat grenzen wil verleggen, artiesten een podium wil bieden om zichzelf uit te dagen en samen te werken met andere artiesten.

In 2020 werd het festival tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen uitgeroepen tot het beste festival van Nederland.

Locatie: Tilburg, Nederland

Datum: 21 t/m 24 april 2022

Tickets: gekochte tickets van 2020 zijn geldig, een klein aantal tickets zijn nu in de verkoop.

meer informatie vind je op de website.

Roadburn Festival Logo

Roadburn Festival 2023

Locatie
Nederland
Tilburg, Nederland
Datum 20-23 april 2023
Tickets Kopen