Dit zijn de 7 leukste bevrijdingsfestivals

Aanstaande donderdag viert Nederland 77 jaar vrijheid. Voor het eerst sinds twee jaar mag dit weer samen in grote menigtes gevierd worden. Zoals vanouds zullen er door het hele land weer allerlei bevrijdingsfestivals georganiseerd worden. Wij hebben de 7 leukste voor je op een rijtje gezet!

Bevrijdingspop

We beginnen meteen met misschien wel de bekendste uit het rijtje: Bevrijdingspop in Haarlem. De eerste editie werd gehouden in 1980 en daarmee is het een van de oudste in het land. De line-up is daarnaast zeker niet verkeerd. Dit is het enige festival waar je een optreden van Krezip kan zien. Ook zijn er optredens van onder meer Froukje en Goldband. Dat belooft veel goeds!

Krezip

Bevrijdingsfestival Limburg

Heb je moeite met kiezen welke Ambassadeur van de Vrijheid je wilt zien? Dan kan je het beste naar Bevrijdingsfestival Limburg gaan. Fresku, Duncan Laurence, Donnie en Suzan & Freek zijn allemaal van de partij. Daarnaast wordt Bevrijdingsfestival Limburg dit jaar voor het eerst op een andere locatie georganiseerd. Het festival verhuist naar het ARLO-terrein in Roermond. De reden van de verhuizing is dat alle activiteiten dan op één locatie plaatsvinden. Perfect dus voor als je naast het festival nog even een markt wilt bezoeken!

Foto: Don Crusio/Festileaks

Bevrijdingsfestival Gelderland

Wageningen is de stad waar Bevrijdingsfestival Gelderland plaatsvindt. Door de hele stad worden er allerlei soorten activiteiten georganiseerd. Op het WICC-terrein kan je naar optredens van onder meer MEROL, Rondé en DOOL kijken. Ook zijn er tributebands van CHIC en Lionel Richie. Ben je meer geïnteresseerd in verhalen met en over veteranen? Dat is ook mogelijk: het Belmonte Alboretum fungeert van 12:00 tot 18:00 als ontmoetingsplek.

Merol

Bevrijdingsfestival Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen is de enige van de 14 officiële bevrijdingsfestivals waar je een ticket voor moet kopen. Een kaartje kost je €5,91, maar dan krijg je ook wel een line-up waar je u tegen zegt. Je kan dansen bij Joost van Bellen of St. Paul, maar ook fans van hiphop kunnen hier prima vertoeven met optredens van Frenna en Ares. Toch is de meest unieke naam van deze editie Go_A, de Oekraïense inzending van het Eurovisie Songfestival in 2021. De mannelijke leden van de groep mochten Oekraïne officieel niet verlaten vanwege de oorlog. Maar na een brief aan de overheid mocht het toch, omdat ze met hun muziek aandacht vragen voor de huidige situatie in hun thuisland.

Joost van Bellen

Bevrijdingsfestival Amsterdam

In Amsterdam zijn er in de hele stad meerdere Bevrijdingsfestivals. Op het Haarlemmerplein vind je bijvoorbeeld het festival Ontsnapte Klanken. Op dit festival vind je alleen maar artiesten die gevlucht zijn naar Nederland, die dus als geen ander weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op de Westermarkt wordt een festival georganiseerd ter ere van het 35-jarig bestaan van het Homomonument. In het Olympisch Stadion vindt Het Amsterdams Verbond plaats, waar je de hele dag kan dansen bij podia die gehost worden door Amsterdamse nachtclubs. Een kaartje voor die laatste kost je 59 euro, de rest van de genoemde festivals zijn gratis. Naast allerlei festivals zijn er ook heel veel andere activiteiten, zoals lezingen, Open Joodse Huizen en films.

Het Amsterdams Verbond

Dance4Liberation


Zwolle is dit jaar wederom de locatie waar je heen moet voor het grootste outdoor dancefestival op Bevrijdingsdag. Daar vindt namelijk Dance4Liberation plaats. Voor het bedrag van 26 euro kan je heel veel verschillende artiesten zien. Het festival is verdeeld over twee verschillende gedeeltes: de Main Area en de Hard Area. Bij de Main Area vind je onder meer Bizzey, Ronnie Flex en Antoon. Maar als je voor het echte harde werk wilt gaan, dan is de Hard Area the place to be. Op dit podium dreunt er de hele dag hardstyle uit de speakers.

Ronnie Flex

Bevrijdingsfestival Drenthe

Ook in Assen kan je terecht voor allerlei leuke gratis optredens om de vrijheid te vieren. Op Bevrijdingsfestival Drenthe vind je een aantal namen die je nergens anders in het land kan zien. Het festival wordt afgesloten door niemand minder dan de heren van Bökkers. Maar voordat ‘Annie Uut De Bochte’ uit de speakers van het hoofdpodium zal klinken, kan je nog kijken naar optredens van onder meer Van Dik Hout en Kraantje Pappie. Ook wanneer je van dansen houdt zit je op dit festival goed. Er is namelijk een speciaal Dance for Freedom-podium, met daarop dj-sets van onder andere The Partysquad en Frequencerz.

Bökkers