Klomppop: al 40 jaar intiem festivallen in de Zeeuwse polder

Foto: Martijn Fincke

Twee jaar hebben we erop moeten wachten, maar dit weekend was het eindelijk zover: het 40-jarige jubileumfeestje van Klomppop. Voor deze feestelijke editie was Festileaks ook van de partij. Zo konden we voor onszelf eens uitzoeken wat dit festival nou zo bijzonder maakt. Is het de moeite waard om af te reizen naar de Zeeuwse boerengrond?

Eerst even een kleine samenvatting: wat is Klomppop?

Klomppop is het langstlopende festival van Zeeland. Het vindt zijn oorspong in het kleine Zeeuwse dorpje Ovezande. Wat ooit begon op Hemelvaartsdag als een eendaags festival in de plaatselijke sporthal, destijds met grootheden als Herman Brood, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig driedaags festival.

Het festival bereikte al een redelijke staat van dienst met het programmeren van toen nog opkomende artiesten als Douwe Bob, Di-rect, Rondé, Kensington en Band Of Skulls. Die laatste was in dat jaar alleen nog te zien op Coachella en Bilbao BBK Live.  

Festivalposters Klomppop 2013 – 2020

Kwaliteit boven kwantiteit

Klomppop focust zich dan ook niet zozeer op groter worden, en is blij met de vier tenten en 2.000 betalende trouwe bezoekers per editie. Het gaat om de kwaliteit, én om het bieden van een podium aan beginnende artiesten in de genres pop, rock, hiphop en elektro. Artiesten die de potentie hebben om het tot de grootste podia te schoppen.

Wij gaan op Klomppop altijd voor meerdere kleine headliners die potentie hebben om uit te groeien tot ‘mainstage headliners op grotere festivals’. Dit jaar is het weer aardig gelukt, met vijf acts die later dit jaar ook op Pinkpop staan.

medeorganisator Dennis Sommeijer

Doordat er wat meer tijd was om het concept te overdenken, is er dit jaar het kleine podium toegevoegd aan de foodlane. Hier krijgt plaatselijk talent ook dan ook een kans om van zich te laten horen. “Door de coronatijd hebben we dit idee kunnen uitwerken. Zonder deze extra tijd was dit podium er nooit gekomen,” vervolgt Sommeijer.

Maar wat kun je dan als bezoeker verwachten?

Met deze veelbelovende voorinformatie werd het tijd de proef op de som nemen. Het festival is lekker klein en compact. Dit maakt het ook een fijne ervaring. Wie intiem en in een kleine setting de nieuwste acts wil bekijken, wordt hier goed op zijn wenken bediend. Er wordt het hele weekend lang heerlijk geknald door acts als Ramkot, Son Mieux en Het Gezelschap. Maar ook WIES krijgt het publiek perfect mee als rustpunt midden op de zonnige zaterdag. Klapper Thomas Azier staat intiem te spelen voor een selecte groep mensen. Zo sluit hij op een magische manier de dag af.

Klomppop richt zich voornamelijk op het plaatselijke publiek, die Klomppop als een perfect moment ziet voor een reünie. Toch zijn het de tastbaarheid van de acts en het laagdrempelige karakter die dit festival kleur geven. Dus, bevind je je rond het laatste weekend van Mei nog eens in Zeeland: weet dat het bier koud staat in Ovezande.

Festivalposter editie 2022

Klomppop Logo

Klomppop 2023

Locatie
Nederland
Ovezande, Nederland
Datum 26-28 mei 2023
Line-up
Daredevils
Froukje
Blanks
Tickets Dagkaarten vanaf €5. Combitickets vanaf €45. Kopen