Dua Lipa geëmotioneerd tijdens grootste festivalshow ooit op Primavera Sound 2022

Photo credit: Christian Bertand / Primavera Sound 2022

Ruim 60 shows had Dua Lipa er al opzitten met haar Future Nostalgia zegetour: een collectie van de grootste arena’s overal ter wereld. Het Spaanse Primavera Sound markeerde donderdag het vervolg van die tour: de festivals. De productie mag dan inmiddels nog zo gelikt zijn, de mensenmassa overviel de 26-jarige superster tijdens haar grootste festivalshow tot nu toe.

Na een paar dagen rust is Primavera Sound terug voor het tweede weekend van de 20-jarige dubbele jubileumeditie. De eerste festivaldag heeft weliswaar shows van grote acts als Gorillaz en Tyler, the Creator, maar staat toch met name in het teken van Dua Lipa.

Future Nostalgia (2020) werd de soundtrack van de pandemie, en de bijbehorende show voelt nog altijd als het symbolische moment om die van je af te dansen. En dus is er zin. Veel zin. Haar tracks zijn de hele dag te horen op het terrein bij diverse food-uitbaters, in de dagen voorafgaand herken je festivalgangers in de stad doordat ze ze neuriën. Het terrein puilt dan ook uit z’n voegen wanneer om stipt 0:45 (hebben we het al gehad over die heerlijke settijden?) de introfilm wordt ingestart, waarin alle dansers inclusief catchy nicknames worden voorgesteld.

Photo: Christian Bertand (Primavera Sound 2022)

Geen beperkingen door festivals

Popacts laten festivals vaak links liggen en kiezen in plaats daarvan voor arena’s en stadions. Meestal omdat ze die beter helemaal naar eigen hand kunnen inrichten. Dua Lipa laat zich echter niet afschrikken door de beperkingen van festivals. Ze heeft Primavera Sound zover gekregen de main stage te laten ombouwen, dus gebruikt ze het podium waar ze al maandenlang mee rondreist. En dus was ‘ie daar ineens: een catwalk!

In eerste instantie leek het erop dat de setlist getrimd zou worden voor de festivals. Op zich gebruikelijk, maar het was een jammer vooruitzicht om niet de volledige anderhalf uur durende Future Nostalgia show te krijgen. Op de dag zelf verschijnt echter nog een geüpdatet blokkenschema met meer speeltijd. En inderdaad: ze speelt gewoon haar volledige set, identiek aan bijvoorbeeld die in de Ziggo Dome aan het begin van deze maand.

Zo doet de festivalshow van Dua Lipa eigenlijk nauwelijks onder voor de zaalshow. Dat is naast goed nieuws ook nog eens behoorlijk knap. Ze vliegt hier weliswaar niet in een karretje over het publiek tijdens ‘Levitating’, maar maakt dat weer goed door tientallen gigantische van kleur veranderende ballen het publiek in te gooien. Zelfs de gigantische opblaasbare kreeft tijdens ‘We’re Good’ is er gewoon bij.

Festivals bieden daarnaast ook kansen. Met veel collega-artiesten in de buurt is een featuring bijvoorbeeld binnen handbereik. En dus wordt het publiek op Primavera Sound getrakteerd op de komst van Angèle, die de gezamenlijke hit ‘Fever’ mee komt vertolken. Daarnaast werken de larger-than-life anthems waarmee de set van Dua Lipa gevuld is misschien wel beter op zo’n massale outdoorweide dan binnen vier muren.

Dua’s missie is daarmee duidelijk: aan showgehalte zal niet worden ingeleverd. Wie Future Nostalgia komt bekijken, zal hem in zijn volledige grootsheid en met zijn volledige spektakel zien. De beperkingen van festivals worden omgezet in kansen – en die mindset siert. Take notice, Harry? Chris? Taylor?

Photo: Christian Bertand (Primavera Sound 2022)

Geëmotioneerd

De show werd inmiddels al zo vaak gerepeteerd en opgevoerd dat het soms aanvoelt als een machine die over je heen walst. Des te bijzonder zijn de momenten waarbij het script even breekt. Zoals toen ze afgelopen week in Milaan gevloerd werd. Of positiever: wanneer ze hier op Primavera Sound het publiek toespreekt.

“Ik had niet verwacht dat…” Halverwege haar zin breekt ze, en lijkt ze tijdens een moment van bezinning het gewicht van haar aankomende zin te bevatten. Anders dan in de overzichtelijke indoor arena’s die ze tot nu toe gewend was, lachen en schreeuwen tienduizenden mensen in een niet eindigende zee vol lampjes haar hier tegemoet. Op de close-up op de schermen naast het podia zijn waterige ogen te zien. “Ik had niet verwacht dat we het zo ver zouden schoppen. Dit betekent heel veel voor me.”

En dan ook: door. Er zijn nog hits te spelen. Er zijn nog singalongs te houden. Er zijn nog confetti-kanonnen af te vuren. Dua Lipa beseft dat men hier is om te dansen en dat is precies wat ze hen geeft tijdens dit absolute hoogtepunt van deze festivaldag van Primavera Sound.

Photo: Christian Bertand (Primavera Sound 2022)

Miljoen bezoekers

Bijna een miljoen mensen zagen inmiddels de Future Nostalgia tour, berekende de zangeres deze week. Komende weken gaat die teller nog rap oplopen, met stops op enkele festivals waaronder Sziget 2022. Het zou ons niet verbazen als daar volgende festivalzomer nog eens de overtreffende trap overheen gaat, met headlinespots op de grote mainstream pop- en rockfestivals in Europa. Fingers crossed.

Primavera Sound Logo

Primavera Sound 2022

Locatie
Spanje
Barcelona, Spanje
Datum 1-12 juni 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.