Graspop 2022: De wederopstanding van Deftones

The Deftones op Graspop 2022. © Tim Vernimmen

Vijf jaren geleden hadden ze nog eens Groezrock afgesloten. Maar dat Deftones anno 2022 bij hun tweede passage op Graspop plots tot co-headliner gebombardeerd zouden worden, dat hadden we niet zien aankomen.

Het publiek opwarmen deed de band zelfs op Graspop met FPU’s ‘Crockett’s Theme’, een allesbehalve metalen nummer dat niettemin naadloos aansloot op de ambient synthesizers in de intro van opener ‘Genesis’. ‘Now watch how wild it gets’, riep zanger Chino Moreno toen de gitaren eindelijk losbarstten, en hij keek met een tevreden grijns toe hoe de pit voor het podium onmiddellijk tot uitbarsting kwam.

Op gitaar zagen we niet Stephen Carpenter tekeer gaan – die besloot om persoonlijke redenen niet mee op tour te gaan – maar wel invaller Lance Jackman. ‘Wij zijn Deftones uit Sacramento, California,’ zei Moreno, ‘maar deze versie van de band komt eigenlijk uit Berlijn’, vermoedelijk verwijzend naar de stad waar ze voor de eerste show van hun Europese tournee op Rock am Ring gerepeteerd hadden.

Het is een stad die eigenlijk wel past bij Deftones, die van donkere decadentie een handelsmerk hebben gemaakt. Waar andere bands in het altmetalgenre vooral in hun eigen ziel graven en worstelen met hun vaak eeuwig puberale gevoelens, zijn de teksten en muziek bij Deftones eerder sinister dan sentimenteel. Wie er vanuit de moshpit in slaagde op de visuals te letten, zag al eens een bevallige vrouw in afzonderlijke ledematen uit elkaar vallen, of een bloed kotsende kat.

Sfeer bij Deftones op Graspop 2022. © Tim Vernimmen

Laatste energie

Opvallend veel songs kwamen uit de plaat Around the Fur uit 1997, en slechts twee uit hun doorbraakplaat White Pony, die bij haar twintigjarige verjaardag in 2020 met veel tamtam heruitgebracht werd. Hit ‘Back to School (Mini Maggit)’ van die plaat, die in 2000 op aandringen van de platenfirma mee op de plaat werd gepropt, bleef geheel achterwege. Gelukkig kregen we wel de moordlustige klassiekers ‘Change (In the House of Flies)’ en ‘Digital Bath’ te horen, telkens goed voor een hoogtepunt.

De songs van Deftones moet het niet hebben van ijzersterke hooks, maar van een onheilspellende sfeer en een nerveuze intensiteit die op de weide met open armen onthaald werd. ‘This is our time, we devour the days ahead’, zong Moreno tijdens de titeltrack van de nieuwe plaat Ohms, terwijl de fans er op deze zondagavond alle energie uitpersten waaraan ze tijdens de komende werkweek gebrek zouden hebben. Dagenlange hangover, gelukzalige herinneringen – precies zoals het hoort.

Sfeer bij Deftones op Graspop 2022. © Tim Vernimmen
Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2022

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-19 juni 2022
Line-up
Sabaton
Within Temptation
Korn
Tickets Niet meer beschikbaar.