Advertisement

Parel op de Poster van Graspop 2022: maak kennis met Amenra

Amenra
Foto: Stephan van Fleteran

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met een wellicht niet eerste keus in je planning. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van opvallende festivalacts. Vandaag onder de loep: Amenra op Graspop 2022!

Snoeihard, introspectief, intens en een tandje spiritueel. De Belgische post-metalaars van Amenra staan er wereldwijd om bekend. Vergezeld door indrukwekkende visuele kunstexpressie en een duidelijke visie brengt Amenra hun slepende, intense muzikale ervaring aan de man.

Waar velen naast een dergelijk concept grijpen, creëren de Belgen van Amenra een eigen space en brengen het levensecht over. Nergens wordt een doekje omheen gewonden, het is gewoon recht in je smoel. Het vijftal rondom oprichters voorman Colin H. van Eeckhout en gitarist Mathieu Vandekerckhove timmert sinds 1999 aan de weg. De komst van de nieuwe plaat De Doorn maakt het overduidelijk: ze zijn nog lang niet klaar.

  • Wie: Amenra
  • Wanneer: vrijdag 17 juni, 12:30
  • Waar: Marquee
  • Wat: introspectieve post-metal

Ieperfest

Amenra wordt opgericht na het uiteenvallen van de hardcoreband Spineless, waarmee ze in de jaren 90 actief zijn in de ‘H8000’ hardcorescene in West-Vlaanderen (8000 verwijst naar postcodes aldaar). Zanger Colin H. van Eeckhout, gitarist Mathieu Vandekerckhoven en bassist Krystof Mondy zochten echter naar een manier om muziek te creëren die beter hun emoties en spiritualiteit kon reflecteren en dat doen ze sinds 1999.

In 2003 verschijnt hun debuut-EP met de titel Mass I. Shows op hét hardcorefestival van de Lage Landen – Ieperfest – in 2004 en 2005 opent vervolgens de deur naar Europa. Op het festival is de band al te zien met hun karakteristieke liveprojecties en van Eeckhout die met zijn rug naar het publiek optreedt. De vocalist wil hiermee de aandacht van zichzelf afwenden en focussen op de gehele experience van de band.

Church of Ra

Amenra’s oeuvre – waaronder 2 EP’s en 4 albums – die de titel Mass dragen, weerspiegelen een keerpunt. Of het nu een bepaalde ervaring of fase in het leven van een van de leden is, deze stukken brengen zonder twijfel de evolutie van de band in kaart. Ze hebben gevormd wat Amenra vandaag is: een begrip in de metalwereld waarin muziek niet per sé centraal staat.

Om de grenzen om hun muziek heen verder te ontdekken, richt Amera in 2005 ‘Church of Ra’ op: een collectief van gelijkgestemde artiesten waar ze mee samenwerken. Andere bands, meerdere acts, zijprojecten, maar ook fotografen en visuele artiesten kunnen aan dit collectief worden gelinkt. Denk hierbij aan Kingdom, Syndrome, Oathbreaker, Hessian, The Black Heart Rebellion, Sembler Deah, CHVE, Harlowe, Caan, Darak en Wiegedood.

Amenra ontstijgt hiermee de stempel ‘metalband’. De manier waarop de Belgen thema’s als dood, verdriet en spiritualiteit naar het publiek brengen is ongekend. Iedere show voelt als een introspectieve Mass en Amenra’s rituelen zijn ook steeds bekender geworden. Maar ook berucht, gezien Colin ook wel eens zichzelf optakelt aan vleeshaken tijdens deze rituelen.

De Doorn

In 2021 stapt Amenra af van hun Mass concept en brengt De Doorn uit. Het Nederlandstalig superstuk benadrukt absoluut – ook al voelt het anders aan dan hun vorige releases – dat het weer een kneiterhard Amenra-album is. De Doorn laat horen dat de creatieve vrijheid van de band nieuwe hoogten heeft bereikt. De grenzen zijn nog verder dan voorheen opgerekt.

Het beluisteren van het album is al een cathartische ervaring op zich, maar hun live show creëert een sfeer die deze ervaring naar een ander niveau tilt. Het optreden van Amenra op Graspop 2022 bijwonen, is zeker een beslissing waar je geen spijt van zal krijgen. Dus grijp zeker je kans!

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2022

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 10-12 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.