Rocken op Paaspop 2024, lukt dat?

Foto: Nikki Born (Paaspop 2023)

Het festivalseizoen is nu dan echt gestart. Paaspop is traditioneel de opener van de buitenfestivals. Op de eerste festivaldag gaan wij op zoek naar onze innerlijke rocker. Kunnen wij onze metalhorns op genoeg plekken in de lucht steken en zijn er voldoende moshpits? Wij zoeken uit of er op de Paaspop 2024 vrijdag genoeg te beleven valt als gitaarliefhebber.

Paaspop is een festival dat variatie omarmt. Er zijn talloze routes te verzinnen door het schema heen. Op het ene moment spelen Suzan & Freek hun Nederlandstalige pop en op het andere moment beukt Tiësto er op los. Wie naar het affiche kijkt, valt het echter ook op dat er weinig grote gitaarbands staan. Editors en Only The Poets spelen op zaterdag, maar de vrijdag en zondag moeten het vooral met pop- en dance-artiesten doen. Gelukkig is daar nog altijd het rockhoekje van Paaspop 2024.

Photo: Brian van Heijningen / Festileaks

The Jack

Al sinds jaar en dag staat aan de rand van het Paaspopterrein een rockhoek. Hiervoor ga je de street over en dan naar links. De tent waar alle gitaarbands spelen heet The Jack Daniels Stage, liefkozend ook The Jack genoemd. De inrichting is simpel: een podium, grote midden vloer met een kleine verhoging aan de zijkanten, een bar achterin en een balkon bovenop. Achter het podium is een grote banner waar ‘Make it count’ op staat, een verwijzing naar de sponsor. Voor de rest wordt ervoor gekozen de tent donker te houden.

Een snelle blik op het programma leert ons dat de rockers hier moeten zijn. Om klokslag 16:00 uur wordt het festival afgetrapt, te beginnen met Hiqpy. Deze nieuwe band heeft online nog geen muziek uitgebracht, maar de naam gonst al wel rond in het livecircuit. Op Paaspop 2024 blijkt waarom ze naam maken. De jonge band zet een show neer waar de potentie vanaf druipt. De liedjes zijn geen moment saai, er gebeurt continu van alles op het podium en met een rockende cover van Rihanna’s ‘Shut Up And Drive’ zit je natuurlijk gebakken. Een veelbelovend begin van deze rockvrijdag.

Photo: Brian van Heijningen / Festileaks

Thunderbolt

Er is nog meer ruimte voor rock op Paaspop. Naast The Jack staat er nog een andere ontmoetingsplek voor de gitaarliefhebber. Thunderbolt doet in alles denken aan een bikercafé. Zo is er veel metaal, vuur, harde muziek en bordjes met motorverwijzingen. Deze plek ademt ruigheid. Aan de ene kant staat een grote bar, waar je overigens gewoon overheen mag lopen. Aan de andere zijkant staat het podium. Tussen de optredens door draait de dj van dienst de rockclassics. Door de ligging vlakbij The Jack zie je vaak dat als een optreden klaar is in de ene tent, het publiek naar de andere tent loopt.

De optredens in de Thunderblot zijn hoofdzakelijk van cover- en tributebands. Artiesten als Johnny Cash,Deep Purple en Pearl Jam worden hier eer aangedaan. Aan het eind van de programmering staat Pene Corrida, een band die vrolijke metal crossovers maakt. Zo horen we ‘Rainbow In The Sky’, ‘Noodgeval’ en ‘Gangnam Style’ in een hele andere versie voorbij komen dan dat we ze tot nu toe kennen. Het publiek loopt hier warm voor: bij elk optreden staat de vloer helemaal vol.

Photo: Brian van Heijningen / Festileaks

Intens harde shows

Hoe anders is dat bij optredens in The Jack. De bands die daar spelen doen dat bijna continu voor een halfgevulde zaal. De harde show van August Burns Red slaat op deze manier helaas een klein beetje dood. Hoe hard de band ook probeert om het publiek los te trekken en hoe hard sommige mensen uit het publiek de moshpit proberen op gang te helpen, het komt niet tot een climax. Wij besluiten een handje mee te helpen in de circlepit, maar helaas baat het niet. Met maximaal tien mensen een rondje van 40 meter rennen is vermoeiender als je je niet kan afzetten aan degene voor je, of als je niet in je rug wordt geduwd.

Bij Amenra hadden we geen pit verwacht. Wel het nodige geheadbang, metalhorns en intense beleving. We werden niet teleurgesteld, niet in de band tenminste. Met een grote diaprojector wordt een indrukwekkend visueel plaatje neergezet. De band lijkt helemaal op te gaan in de muziek. De voorste rijen sluiten de ogen, ballen vuisten in de lucht en headbangen mensen alsof hun leven ervan afhangt. Maar achter deze voorste rijen wordt vooral gekletst. Zo blijkt de boeking toch een beetje een mismatch, ondanks het genot van een kleine honderdtal aanwezigen.

Photo: Brian van Heijningen / Festileaks

Rock op Paaspop 2024

Er is voor de gitaarliefhebber dus genoeg om van te genieten op Paaspop 2024. In de goed ingerichte rockhoek van het festival adem je de rock als het ware in. Deze sfeer draagt vooral in de Thunderbolt goed bij aan een beleving van de muziek. Bands en publiek hebben het in The Jack moeilijker. De tent voelt voor veel bands te groot aan. Ook Pissed Jeans en High Vis, die vrijdag hier speelden, kregen de tent niet vol en hadden last van bezoekers die niet met de show bezig waren. Als rockliefhebber naar Paaspop 2024 kan dus zeker, maar zorg dat je zelf de pit openbreekt.

Note: Ben jij een moshpitliefhebber op Paaspop? Bezoek dan vooral de grote stages. Bij het toevallig binnenlopen bij een Sophie Straat en Prins S. en de Geit werden er grotere moshpits aangetroffen dan in The Jack.

Paaspop Logo

Paaspop 2024

Locatie
Nederland
Schijndel, Nederland
Datum 29-31 maart 2024
Tickets Niet meer beschikbaar.