Vestrock: grote headliners op een knus festival

Vestrock veld
Foto: Karin Driessens

In de Zeeuwse plaats Hulst draaide dit weekend alles om Vestrock. Een driedaags festival met een diverse line up: voor ieder wat wils. Wat dit relatief kleine festival zo bijzonder maakt zijn de gigantische headliners. Dit jaar Editors, Within Temptation en Martin Solveig.

Al voor de 11de keer wordt het stadje overspoeld met ongeveer 27.500 bezoekers (even een leuk feitje; in de thuisbasis van Vestrock, Hulst, wonen maar 10.985 mensen). Plaatselijk staat het festival bekend als een wat uit de hand gelopen reünie. Dit voelt als een dilemma voor de muziekliefhebber. Wil je hier echt de beleving meekrijgen van het optreden, dan is ver vooraan staan een pré. Achteraan staan mensen vaak met de rug naar het podium en wordt er weinig geluisterd. Als je vooraan staat, heb je de ultieme beleving en voelen de grote acts heel intiem aan. Daarnaast is er de innige Kapel die snel bomvol staat. Hier kan je nieuwere, alternatieve acts ontdekken. Met als ultieme hoogtepunt, The Howl & The Hum met een melancholische pop/punk sound.

Mainstage programmering

De eerste dag wordt afgesloten door Editors. Die ongeveer dezelfde set spelen als op Dauwpop. Door het gebruik van maar één visual voelt het decor wat simpel aan. Maar zodra Tom Smith het podium oploopt, is het podium gelijk gevuld door zijn aanwezigheid. Dit zorgt ervoor dat het optreden overeind blijft. De nieuwere nummers voelen wat minder toegankelijk en dit is te merken. Toch blijft iedereen tot het einde voor de gouwe ouwe-knallers zoals: ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ en ‘Munich.’ Al ging het dak er echt af bij hun grootste hit ‘Papillon.’

Foto: Mark Missoorten

De tweede avond voelt meer aan als een double bill door de programmering van Within Temptation en Martin Solveig. De eerstgenoemde wordt een handje geholpen door de natuur, die de lucht in vuur en vlam zet. Op de aankleding zijn kosten noch tijd gespaard en het ziet er visueel uit als een spektakel. Sharon den Adel klinkt weer loepzuiver en het publiek geniet vooral van de hitjes. Iets om naar te blijven luisteren, ook al ben je geen fan.

Waar Within Temptation geluk had, had Martin Solveig pech. Na de eerste drie nummers kwam de regen om de hoek kijken. Het was niet zomaar een buitje maar een echte hoosbui. Hierdoor viel de set ook in het water en bleven alleen de die hards over om tot het einde van zijn set te genieten.

De ECHTE headliner

Op dag 2 is dit duidelijk DJ Paul Elstak. Zodra de eerste klanken uit de speakers knallen, barst de tent al uit zijn voegen. Dit is dan ook een van de enige optredens waar op tijd een goede plaats voor moest worden gezocht. Tot ver buiten de tent staan mensen te raven en feesten. Daarnaast gaat het dak er ook af bij GO_A, De Likt en Goldband. Maar zo’n feestje als bij Paul Elsktak wordt het daar niet meer, helaas.

Foto: Mark Missoorten

Oordeel

Hoewel Vestrock voornamelijk zal draaien op de plaatselijke bevolking, die heerlijk bijkletst onder het genot van veel drankjes, is er bijzonder veel te beleven. Zeker de Kapel is een aanrader om zonder verwachting te genieten van nieuwe muziek. Ook valt er genoeg te genieten in de tent en op de mainstage. Al met al een prima, klein festival wat groter aanvoelt wanneer je een plekje hebt bemachtigd vlak vooraan bij het podium.

Vestrock Logo

Vestrock 2022

Locatie
Nederland
Hulst, Nederland
Datum 3-5 juni 2022
Tickets Niet meer beschikbaar.