Musilac: één van de mooiste festivals van Frankrijk

Simple Minds @ Musilac 2022 – Sébastien Martinez

Het Musilac festival terrein bevindt zich in de buurt van de kleine stad Aix les Bain, een uurtje rijden vanuit Zwitserland. Het is een prachtig contrast, de drie podia afgezet tegen het idyllische landschap van Frankrijk, aan de voet van het grootste natuurlijke meer van het land. De afgelopen twintig jaar heeft het festival de grootste artiesten en bands al verwelkomd. 2022 is hierop geen uitzondering, dit jaar is er zelfs uitgepakt met een speciale vijf daagse editie. Mooie mix van ingrediënten om van 6 tot 10 juli er een onvergetelijk weekend van te maken.

Twintig jaar herinneringen Musilac

Het is een understatement om te zeggen dat de natuurlijke omgeving een bijrol speelt. Als je door de ingangspoort komt, word je gelijk meegezogen in het festival door de prachtige natuur. In combinatie met de indrukwekkende 3000 artiesten die de afgelopen twintig jaar op het affiche hebben gestaan. Dit maakt van Musilac een ongekend en onvergetelijk feestje. De lijst van artiesten is zo lang, met zoveel grote namen dat het onmogelijk is om je alles te kunnen herinneren. Zo zijn Santana, Muse, Macklemore, Christine and the Queens, The Cure al wel eens afgereisd naar het mooie meer.

In dit unieke festival komen vrienden elk jaar samen. Het publiek is lokaal, maar toch zijn er ieder jaar nieuwe gezichten te ontdekken. Franse en internationale toeristen worden regelmatig aangetrokken door het festival dat in het Franse landschap dat lokaal grote bekendheid geniet.

De edities zijn allemaal mooi en nooit hetzelfde. Oorspronkelijk duurde het festival twee dagen. Met een tussen jaar van drie en vier dagen nu zelfs naar 5. Elke avond komen tot 30.000 mensen bijeen om voor hun idolen te applaudisseren. Ondanks zijn rock-oorsprong heeft het festival zich altijd kunnen ontwikkelen tot een van de meest eclectische en prestigieuze festivals van het land. Het is niet ongewoon dat toeristen van het festival komen genieten tussen twee uitstapjes naar het meer.

Musilac 2022
The stages at Musilac 2022 – Sébastien Martinez

Een unieke plek, in een uitzonderlijke regio

De kracht van Musilac is zonder twijfel zijn ligging. Genesteld tussen het meer van Bourget en de Franse Alpen, is Musilac de perfecte plaats om te genieten van de de geprogrameerde acts. Je kan zo dichtbij de podia staan dat het niet ongewoon is om de emotie op de gezichten van de artiesten te kunnen zien.

Tussen de concerten doorkan je genieten van een goed biertje, maar ook van lokale gerechten, vooral kaas, een onmisbare specialiteit in de Franse Alpen en in Zwitserland.

Simple Minds @ Musilac 2022 – Sébastien Martinez

2022, een mijlpaal editie

In 2022 staan er meer dan zeventig artiesten op de indrukwekkende lineup. Tot de headliners behoren dit jaar Sum 41, Simple Minds, Angele, Mika, The Chemical Brothers, Tones en I, Alt J. Op de twee hoofd podia staan het gehele festival de meest grote namen.

Een derde podia biedt het publiek een mogelijkheid om artiesten te ontdekken of te herontdekken. Hier is ook Lilly Wood and the Prick weer voor de derde keer te vinden op Musilac: het duo werd bekend dankzij hun remix van Prayer in C, van Robin Shulz, de op één na meest geshazamde track ter wereld. We ontdekken hier ook Bob Vylan, Magenta. En we raken ultiem ontroerd van Cats on Trees en Claire Laffut.

Wat dit jaar nog gedenkwaardiger maakt is de intense zonneschijn zonder een wolkje aan de horizon. Musilac heeft alle weertypes al meegemaakt, zoalsregen, onweer, en soms zelfs keihare hagel hagel. Voor deze bijzondere editie zijn de weergoden ons goed gestemd. De zon staat aan de hemel, en verwarmt zo het hele festival onze harten.

Musilac
Musilac 2022 – Sébastien Martinez

Een complexe maar succesvolle editie

Ondanks het grote succes van deze editie en deze langverwachte terugkeer, laten de cijfers enige twijfel bestaan over het voortbestaan van het festival. Ongeveer 80.000 festivalgangers verzamelden zich aan de voet van het meer, wat niet genoeg is om het break-even te spelen, iets waarop het festival had gehoopt. Volgens festivaldirecteur Rémi Perrier waren er 20.000 extra festivalgangers nodig om het economisch succes van het evenement te verzekeren.

Als gevolg daarvan is de toekomst twijfelachtig. Voorlopig is er nog niets aangekondigd voor 2023. Het moet gezegd worden dat Musilac een festival is met een nogal rockachtige oorsprong, en vandaag de dag is het publiek erg versplinterd. Tussen rockfans, die wachten op legendes, en een nieuw publiek, dat dol is op elektronische moderne muziek. Een driedaagse opzet zou de levensvatbaarheid van het festival, dat niet uit het Franse landschap mag verdwijnen, kunnen vergroten.

Meer informatie over ht festival je vinden op de officiële website van Musilac 2022

Musilac Logo

Musilac 2024

Locatie
Frankrijk
Aix-Les-Bains, Frankrijk
Datum 10-13 juli 2024
Line-up
Justice
Placebo
Macklemore
Tickets Kopen