Headlinen als helingsritueel: Pearl Jam verbluft op Rock Werchter 2022

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Zanger Eddie Vedder dankte donderdag het publiek dat het Pearl Jam door deze avond heen had geholpen. Het concert viel op een moeilijke datum voor de band.

Op 30 juni 2000, 22 jaar geleden, stierven tijdens het concert van Pearl Jam op het Deense Roskilde Festival negen mannen tussen 17 en 26. Na een dag met zware regenval ontstond een metersgroot gat in het publiek waar mensen over elkaar heen vielen, terwijl crowdsurfers bleven toestromen. In de chaos die volgde, raakten vele mensen gewond. Sommigen stikten.

Festileaks is weer op zoek naar de beste festivalacts van het jaar.
Het publiek bepaalt de top 100!
Breng je stem uit en selecteer jouw top 10 festivalacts van 2023!

Sindsdien hebben festivals als Rock Werchter veel extra veiligheidsmaatregelen genomen om dit soort incidenten te voorkomen. Het weer gisteren – hevige regenval in de vooravond – was gelijkend genoeg om bij de bandleden akelige herinneringen op te roepen. Maar de band beet door, en speelde alweer een ijzersterk concert.

Waar eerdere bands vandaag op het hoofdpodium vaak uitblonken in (gespeelde) eigenwaan – zanger David Le’aupepe van Gang of Youths liet een song twee keer opnieuw beginnen omdat er niet genoeg gedanst werd – leken Vedder en de anderen gisteren over te lopen van dankbaarheid, terwijl ze zichzelf in het zweet werkten.

Pearl Jam
Photo: Danny Clinch

Brandend actueel

Openen deed Pearl Jam op Rock Werchter met twee covers, ‘Rain’ van The Beatles (‘I can show you that when it starts to rain,’ zong Vedder, ‘everything’s the same.’) en de Ramones-song ‘I Believe in Miracles’. Vervolgens dook de band meteen in zijn debuutplaat Ten met ‘Why Go’ en ‘Even Flow’ – met zo’n entree was de regen inderdaad snel vergeten.

Uit het nieuwe album Gigaton putte Pearl Jam twee songs: ‘Quick Escape’, waarin de mensheid naar Mars moet verkassen omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, en ‘Dance of the Clairvoyants’, waarin een heidens ritueel een uitzichtloze situatie draaglijk maakt. ‘Expecting perfection leaves a lot to endure, when the past is the present and the future’s no more, when every tomorrow is the same as before,‘ klonk erg actueel terwijl opperrechters in de VS verworven vrijheden opnieuw afschaffen.

De band gooide er spontaan nog het opzwepende ‘Whipping’ achteraan (uit Vitalogy), een nummer dat niet op de setlist stond, maar de mindset van de band en zijn voorman goed weet te vatten: ‘Don’t need a helmet, got a hard, hard head. Don’t need a raincoat, I’m already wet.‘, en dat ook politieke frustratie en woede ademde.

Don’t mean to push, but I’m being shoved. I’m just like you, think we’ve had enough. I can’t believe a thing they want us to. We all got scars, they should have them too,’ zong Vedder. Dat was eigenlijk een geslaagder statement dan wat hij later aanving met een flard ‘Another Brick in the Wall’, waarin hij ‘teachers‘ door ‘government‘ en ‘kids‘ door ‘girls‘ verving. Soms zegt een goedgekozen song meer dan genoeg.

Te veel eer

Aan het einde kregen we nog een grote grabbel uit Ten te horen – die plaat blijft het kloppende hart van de concerten, en ‘Black’ en ‘Alive’ werden tot achteraan de wei uit volle borst meegezongen. En dan ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young, een sarcastische song waarvan het sarcasme in de loop der jaren ondergesneeuwd is.

Hoe Vedder hem bedoelde, daar hebben we het raden naar. Maar we waren het vanavond sowieso roerend met hem eens. ‘Thanks for helping us through the night, we love you!‘ zei hij aan het einde, en dat was echt te veel eer. Thank yóu, Pearl Jam.

Pearl Jam Setlist Rock Werchter 2022, European Tour 2022

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.