Rock Werchter 2022: Spelen in de schaduw van Metallica

Zanger Brendan Yates van Turnstile verkent de podiumuitbreiding van Metallica op Werchter 2022. © Tim Vernimmen

Meer dan andere headliners werpt Metallica een schaduw over de bands die voor hen het hoofdpodium op moeten. Maar artiesten die zich niet laten intimideren, kunnen daar hun voordeel uithalen, bleek vrijdag tijdens Rock Werchter.

Sum 41

Opener op de Main Stage was vandaag Sum 41 – die stonden oorspronkelijk wat vroeger op de line-up voor zondag, maar werden om logistieke redenen verschoven. ‘We wilden dit festival echt niet missen,’ zei zanger Deryck Whibley, en hetzelfde gold duidelijk voor de festivalgangers, die om kwart voor één al in groten getale naar de weide waren afgezakt. Qua attitude is Sum 41 100% punk, natuurlijk, maar muzikaal is ook de metal een inspiratie. Dat bleek bij uitstek toen ze opener ‘Motivation’ lieten uitlopen in een lap pure thrash metal uit ’88’, de afsluiter van hun plaat Chuck uit 2004. Niet de hoofdreden dat hun show een succes was – dat waren uiteraard de hits ‘In Too Deep’, ‘Fat Lip’ en ‘Still Waiting’ – maar wel goed voor enkele bonuspunten.

IDLES

Zanger Joe Talbot van IDLES kwam vol zelfvertrouwen het podium opgeschreden, terwijl de band de intro van hun verpletterende ‘Colossus’ nog onheilspellender deed klinken dan op de plaat. Alvorens de tekst aan te vatten – een zondvloed van geweldige oneliners, we moeten onszelf intomen om ze hier niet allemaal op te noemen – schraapte hij betekenisvol zijn keel, als om de spanning erin te houden.

Voor ze aan de brug waren – ‘It goes and it goes and it goes‘ – kookten de voorste vakken al over, maar Talbot had halverwege de song nog een eitje te pellen met de headliner. ‘I see some sort of conundrum, created by those menaces Metallica. Normally, I split the crowd into two. Metallica split them into fucking five. Luckily, I’m a fan, so I’m gonna have to figure something out.‘ De oplossing: vijf pits, en de kreet ‘Are you ready to collide?‘ Dat waren we en deden we, voor de gelegenheid in vijfvoud.

IDLES, in 2019 nog op de Slope, was groots op de Main, ondanks het ontstoken been van de zanger. We hopen dat hij het goed zal verzorgen, want het zag er zo stilaan amputatieklaar uit. ‘I danced all night with splintered shins‘? Uit het leven gegrepen.

Je kan het concert van IDLES op Werchter hier herbekijken.

Gitarist Mark Bowen van IDLES wordt op handen gedragen op Werchter 2022. © Tim Vernimmen

Lewis Capaldi

Lewis Capaldi lijkt nooit helemaal op zijn gemak op het grote podium, maar vandaag spookte bovendien Metallica door zijn hoofd. Zijn nogal melige songs waren niet waar de al talrijke fans van die band op stonden te wachten, besefte hij. Gelukkig kreeg hij hen op de hand met de zelfrelativerende grapjes waarmee hij de gaten tussen zijn nummers poogde te vullen. Uiteindelijk ontglipte er hem zelfs een ‘Master, master‘ en gaf hij zichzelf de slappe lach door tijdens alweer een tranerige pianointro ‘Let’s fucking rock. Open up that pit!’ te roepen. Zo doe je dat dus als meisjesidool, openen voor Metallica. Nu nog wat meer humor in die songs van hem, en we worden nog fan.

Turnstile

Turnstile moest aanvankelijk tijdens de show van IDLES in de Barn spelen – zowel voor hen als de fans van stevige rock een spijtige zaak. Later schoven ze daar een trapje hoger nadat Sam Fender had afgezegd. Maar toen bleek dat ook subheadliner Greta Van Fleet er niet zou geraken, kreeg iemand het lumineuze idee om de ambitieuze hardcorepunkers gewoon voor Metallica op de Main te zetten. Dat bleek een werkelijk uitstekend idee. De band – die gewoon zelf soundcheckte – leek behoorlijk nerveus, want dit soort hele grote podia zijn ze allesbehalve gewoon. Maar zanger Brendan Yates rook een grote kans om door te breken bij een breder publiek, en gebruikte de podiumuitbreiding van Metallica om midden in de massa de punkpassie te prediken.

De elektronische elementen die ze op de nieuwe plaat ‘Glow On’ met de hulp van Twenty One Pilots-producer Mike Elizondo door hun songs weefden, bleken op het podium nog niet echt geïntegreerd in hun livesound. Met hun potige riffs en wervelende percussie deden ze soms eerder aan metalbands als Sepultura denken, zij het met alleen maar heldere, soms zelfs soulvolle vocalen. Van ons mag deze band volgende keer gewoon opnieuw bij zonsondergang op het hoofdpodium.

En toen was het dus nog de beurt aan Metallica zelf, een band die in het verleden ook niet altijd ontsnapte aan zijn eigen schaduw, maar zich gisteren ontzettend goed in zijn vel bleek te voelen. En de leden van Turnstile? Die stonden gewoon in de Snakepit, na te genieten van wat hen net onverwacht in de schoot was geworpen.

Je kan een deel van het concert van Turnstile op Werchter hier herbekijken.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2022

Locatie
België
Werchter, België
Datum 30 juni - 3 juli 2022
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.