13 juni 2003: Arctic Monkeys debuteren in The Grapes in Sheffield

Arctic Monkeys live at The Grapes, Sheffield

Iedere band moet ergens beginnen. Voor The Rolling Stones is die plek de Marquee Club in London, voor Oasis The Boardwalk in Manchester. Voor Arctic Monkeys is de plek voor hun eerste optreden The Grapes in Sheffield. Op 13 juni 2003 beklimmen vier 17-jarige jongens het podium op 80 Trippet Lane. Nog geen vier jaar later betreden het podium van een van de grootste festivals van het Verenigd Koninkrijk. Met kolkende massa’s fans als gevolg.

De woorden “We Are Arctic Monkeys and this is ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’. Don’t Believe The Hype” staan bij velen nog in het geheugen gegrift. Deze tekst is van Alex Turner, de charismatische frontman van de band, die daarmee in 2006 hun eerste single aankondigt. Maar die hype is, tegen Turners advies, uitgegroeid tot een van de allergrootste hedendaagse indierockbands. De Britten zijn vandaag de dag goed voor zes studioalbums, allen anders maar toch herkenbaar, en een hele catalogus aan b-sides. Maar op dag #1 bestaat het repertoire uit slechts twee eigen nummers.

2003: Arctic Monkeys in The Grapes, Sheffield

Twee eigen composities, ‘Ravey Ravey Ravey Club’ en ‘Curtains Closed’. Daarvan zijn we zeker. De show van Arctic Monkeys in The Grapes in Sheffield bestaat namelijk voor een heel groot gedeelte uit getuigenissen en van horen zeggen. Een lokaal bandje die 25 minuten komt spelen in een kroeg in Sheffield, who cares right? Toch duikt daar dan een korte opname op van de show waarop de twee eigen nummers en een cover van ‘Rockafeller Skank’ van Fatboy Slim te horen is.

De rest van de set, ook al is het eigenlijk een natgeregend suikerklontje, bestaat uit covers. Onder andere ‘Black Math’ en ‘Hotel Yorba’ van The White Stripes, ‘I’m Only Sleepin’ van The Beatles en iets van The Strokes, The Vines en Jimi Hendrix passeren de revue. Inderdaad, iets. Want niemand kan meer aanwijzen welke nummers het nu precies waren.

Ondanks de mysterie rondom de show, hoor je op de tape een bandje met veel potentie. Een bandje waaruit je Arctic Monkeys zoals we die allemaal kennen misschien nog niet helemaal opmaakt. Toch hoor je hier het framework van het latere succes van de band; sterke songwriting, dansbaar doch denderend en die inmiddels herkenbare stem van Alex Turner. Maar, nog zonder zijn karakteristieke accent en verre van ontwikkeld. Evenals als het gitaarspel van Jamie Cook.

Debuteren als headliner op Glastonbury 2007

En dat latere succes? Uitkijken over 150.000 bezoekers als headliner van het legendarische Glastonbury, op 21-jarige leeftijd, spant gewoon de kroon. Met twee albums in hun achterzak, evenals een nieuwe bassist, bestormen Alex Turner en co The Pyramide Stage. Al vlug hoeft Turner zijn intro van ‘When The Sun Goes Down’ niet meer verder te zingen; daar zorgt het publiek van Glastonbury wel voor. De rest is geschiedenis.

Arctic Monkeys op de festivalweide in 2022

In 2022 zien we de heren uit Sheffield terugkeren op internationale festivals waaronder Lowlands, Pukkelpop, Sziget, Reading Festival en Leeds Festival. Op 21 oktober 2022 komt hun zevende studioalbum uit.