Arcade Fire’s Win Butler meermaals beschuldigd van seksueel wangedrag; frontman reageert

Foto: Kamiel Scholten / Festileaks

Win Butler, de zanger van Arcade Fire is meermaals beschuldigd van seksueel misbruik. Vier mensen doen bij Pitchfork hun verhaal. Een van hen beschuldigt de zanger van aanranding. De frontzanger erkent in een uitgebreide reactie de relaties, maar stelt dat er altijd sprake was van wederzijds consent.

Drie vrouwen noemen de seksuele handelingen die ze hebben verricht met Butler ongepast vanwege een groot leeftijdsverschil, machtsverschillen en de context waarin het plaatsvond. Zij waren allemaal tussen de 18 en 23 tijdens deze interacties. Butler was tussen de 36 en 39. Hij is sinds 2003 getrouwd met mede-bandlid Régine Assange.

Butler zou een vierde persoon, die genderneutrale voornaamwoorden gebruikt, twee keer hebben aangerand. Eén keer tijdens een autorit en de andere keer kwam Butler ongevraagd bij hen langs. Hij zou zijn hand in hun broek hebben gestoken en hun tegen hun zin in hebben gezoend.

Butler ontkent dwang

In een reactie naar Pitchfork geeft Butler de buitenechtelijke relaties toe, maar ontkent dat er sprake is geweest van dwang. “Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die gekwetst is door mijn gedrag, al waren deze relaties met wederzijdse toestemming. Ik hoop te blijven leren van mijn fouten en blijf hard werken om een beter mens te worden.” Echtgenoot Régine steunt haar man: “Hij is verdwaald geweest, maar heeft zijn weg teruggevonden.”

Lees het hele verhaal bij Pitchfork.