De Efteling is er niks bij! 7 dingen die Into the Woods 2022 magisch maakten

Foto: Niels de Vries

Het bossige festival in Amersfoort staat al jaren bovenaan de must-go lijst van menig elektronisch muziekliefhebber. En niet onterecht. Into the Woods neemt met een eclectische line-up precies dat plekje in het festivallandschap in waar nog wat miste. Maar toch gaan we het vandaag niet over de muziek hebben, want dat is ondanks de hoge kwaliteit niet wat dit zo’n knaller van een festival maakt. Het gaat hier om de kunst van het ontdekken. Daarom dus zeven dingen die Into the Woods 2022 zo magisch maakten.

1. Kabouter Plop, eat your heart out


Voor de liefhebbers van speurtochten is dit festival de place to be. Iemand heeft zich op Into the Woods namelijk zo vrij gevoeld om kabouters te verstoppen op de gestoordste plekken. Allemaal voor het vermaak van de getrainde zoeker uiteraard. Ze allemaal vinden gaat echter waarschijnlijk niet lukken: we hoorden uit betrouwbare bron dat eentje wel zo’n 20 meter hoog in een boom te vinden is. Misschien een leuke uitdaging voor volgend jaar (als je een doodswens hebt). Deze aandacht voor detail maakt dit festival zo ultiem charmant. Allemaal leuk en aardig dat gedans, maar de vast bezoeker komt ieder jaar terug om te ontdekken wat er dit jaar weer nieuw is.

2. Verstoppertje spelen met NONCHELANGE

NONCHELANGE weet altijd wel komische interacties met zijn publiek af te dwingen. Vaak liggen ze zelfs tegen het ongemakkelijke aan. Maar dat is wel de bedoeling. (Toch?) Ook op Into the Woods waren zijn wall of love, waarbij het publiek in plaats van moshen moet knuffelen, en afgedwongen crowdsurfen weer een succes. Deze keer debuteerde hij ook nog de beste prank van het weekend. Aan het einde van de show moest het publiek verstoppertje spelen met hem. En terwijl zij daar druk mee waren, liepen NONCHELANGE en zijn band af. Om daarna niet meer terug te komen. Wie niet weg is is gezien.

3. Aan de randen van het bos

Het mooie aan Into the Woods is dus dat ook als je niks op het muziekprogramma ziet, je nog steeds een geweldige dag kunt hebben. Over het hele terrein zijn dingen verstopt waar je je uren mee kunt vermaken. Zo kun je bij kunstcollectief #Kunsdt uitvinden wie van jouw vriendengroep het meest geschikt is om te spacen. Diegene krijgt zelfs een tot in de puntjes verzorgde ruimtereis aangeboden. Ook kon je je zelf muzikaal compleet uitleven op twee boomstammen, waar lichtjes uitschoten. En dan denk je dat je alles gezien hebt, staat een stel besnorde bosnimfen karaoke te zingen in een boomhut. Soms twijfel je aan je eigen zintuigen, maar het ligt toch echt aan de verrassingen van Into the Woods.

4. Je bent zelf een boom

Zwarte Cross staat er natuurlijk al bekend om: de bordjes die over het hele festivalterrein te vinden zijn. Maar ook in Amersfoort kunnen ze er wat van. Over het hele terrein hangen bordjes met teksten klaar om gepost te worden in je Instagram-story. Bij elke stage is wel een knappe leus te vinden, maar ook de dixi’s waren niet veilig. Je ziet door de borden het bos bijna niet meer.

5. Complete ontlading bij Radio de Koperen Hond

Het is mooi om te zien hoe een collectief als Radio de Koperen Hond een plek heeft verdiend op de festivals van Kultlab. Niet veel weten met 90% sets van minstens 150 bpm zoveel mensen aan zich te binden op festivals waar het gemiddelde toch rond de 120 ligt. Maar, hoe leuk die sets ook zijn, dat is niet waarom je steeds terug blijft komen bij deze club. Het is de compleet ongeremde ‘fuck it’-attitude in alles wat ze doen. Met als kers op de taart het met een sloophamer volledig in elkaar rammen van allerlei voorwerpen, terwijl er leuzen als “en je schoonmoeder, wat een kutwijf!” over de speakers klinken. Zo veroveren ze niet alleen een plekje op de festivals, maar ook in ons hart.

6. De zoektocht naar de spiegeldixi


Oké, lang verhaal kort. Er kwam een verhaal tot ons dat er zich ergens op het terrein een dixi met spiegelwanden zou bevinden. En na het horen van verhalen van biechthok-dixi’s tijdens vorige jaren (inclusief priester met slecht advies), leek ons dit zeker plausibel. Na veel rondgevraagd te hebben of iemand in godsnaam die dixi heeft gezien, werd het tijd om op te geven. (Heb jij hem wel gezien? Laat het ons asjeblieft weten!) We gaan hem zelf nooit meer zien, die spiegeldixi. Maar de willigheid van de bezoekers om te helpen zoeken was hartverwarmend. It’s not about the spiegeldixi, it’s about the friends you made along the way.

7. De volkomen ongeremde euforie van alle aanwezigen

Het leek even compleet in het water te vallen, Into the Woods. De weersvoorspellingen zagen er nat uit en de treinstaking hielp ook niet mee. Gelukkig is de gemiddelde bezoeker niet van suiker. Compleet gehuld in regenponcho’s trotseerden zij zonder moeite de buien die vooral op vrijdag vielen. Het leek bijna alsof er helemaal geen regen was. Misschien was het omdat het voor velen de laatste van het festivalseizoen was. Maar wij denken gewoon dat ze het daar in de bossen al jaren helemaal snappen.

Wat vind jij van Into The Woods 2024?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Into The Woods 2024! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore
Into The Woods Logo

Into The Woods 2024

Locatie
Nederland
Amersfoort, Nederland
Datum 20-21 september 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Verkoop start 28 Feb 20:24.