Vrouwelijke artiesten maken flinke opmars op de Nederlandse festivalpodia

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

Uit onderzoek van POPLIVE blijkt dat het aantal vrouwelijke artiesten op Nederlandse festivals hard stijgt. Hun aandeel is sinds 2016 bijna verdubbeld. Wel beperkt de trend zich grotendeels tot de lagere regionen van de affiches.

Martijn Mulder onderzocht elf Nederlandse festivals, waaronder Pinkpop, Lowlands en Down The Rabbit Hole. In 2016 bestond slechts 18 procent van de line-ups uit artiesten met minimaal één vrouw. Volledig vrouwelijke acts waren al helemaal moeilijk te spotten: zij hadden een aandeel van een luttele 8 procent op de festivalposters.

Maar: het aantal vrouwelijke artiesten op festivals stijgt verder in de jaren die volgen. Dit jaar zetten festivals die trend door. Maar liefst 34 procent van alle optredens was een act met minimaal één vrouw. De affiches van Best Kept Secret, Motel Mozaique en Welcome To The Village bestonden zelfs voor meer dan de helft uit vrouwelijke artiesten. Een primeur voor Nederland.

Geen headliners

Hoewel nu ook meer vrouwen op de mainstages optreden, zijn ze vaak geen headliner. Dit aantal daalde zelfs tot onder de 15 procent. Nog geen vijf procent was een volledig vrouwelijke act. Alle festivals hebben wel grote stappen gezet sinds 2016. Met één uitzondering: alleen Zwarte Cross boekt nog evenveel vrouwelijke artiesten als zes jaar geleden.

Photo: Femke Valks / Festileaks

Froukje en S10 voorop

Popzangeres Froukje komt als winnaar van dit festivalseizoen uit de bus. Ze trad op maar liefst zes van de elf onderzochte festivals op. Van Best Kept Secret tot Pinkpop: ze was overal te zien, ondanks dat de festivals uiteenlopende programmeringen hadden. Ook S10 deed het goed: zij stond op vijf festivals. Zeven artiesten werden vier keer geboekt. Ook waren dit allemaal Nederlanders, behalve de Belgische Sylvie Kreusch.

Nederlandser en elektronischer

Naast meer vrouwen, zagen we dus ook meer Nederlandse artiesten. Meer dan de helft van de programmeringen kwam uit eigen land. Vanwege corona bleven Amerikaanse acts vaker thuis. Rock en pop acts werden minder vaak geboekt. Zij moesten ruimte maken voor producers en dj’s, die het meest voorkwamen op festivals in 2022.

Was jouw favoriete festivalact een Nederlandse, vrouwelijke producer? Of is er een andere act die bovenaan jouw lijstje staat? Vergeet dan niet te stemmen op de Festivalacts Top 100!