Dit zijn de 7 populairste cultuurhistorische festivals ter wereld

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

Festivals zijn niet alleen nu retepopulair: sommigen hebben een historie van honderden jaren en zijn diep geworteld in lokale culturen. Het leuke aan deze festivals is dat je voor de meeste helemaal geen kaartjes nodig hebt en ze vaak gewoon plaatsvinden in de stad. Om je een idee te geven welke cultuurhistorische festivals er zoal in de wereld zijn, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Festivals zijn een belangrijk onderdeel van veel culturen over de hele wereld, en ze zijn er in alle soorten en maten. Van de kleurrijke vieringen van Holi in India tot de sobere plechtigheid van de Dag van de Doden in Mexico, er zijn allerlei festivals die mensen samenbrengen in feest en bezinning. Je zit vaak helemaal in het moment en bent even afgesloten van je telefoon, dus even geen Instagram, memes of aandelen kopen. De populairste festivals zijn:

1. Holi

Het Holi festival wordt gevierd in India en Nepal, en markeert het begin van de lente. Het is een hindoefestival van kleuren, en mensen gooien gekleurd poeder en water naar elkaar. Het festival is een tijd van vreugde en geluk en wordt gevierd met muziek, dans en feesten.

2. Oktoberfest

Oktoberfest is een jaarlijks bierfestival dat wordt gehouden in München, Duitsland. Het festival duurt 16 dagen en wordt door miljoenen mensen bijgewoond. Het is een tijd van feest, met traditioneel Duits eten, bier, muziek en kostuums.

3. Diwali

Diwali, ook bekend als het Lichtfestival, wordt gevierd in India, Nepal en andere delen van Zuid-Azië. Het is een vijfdaags festival dat de overwinning van het goede op het kwade viert. Tijdens het festival steken mensen diya’s (olielampen) aan, wisselen ze geschenken en snoep uit en delen ze vuurwerk uit.

4. Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste feestdag in China. Het wordt gevierd gedurende een periode van 15 dagen en eert het begin van het Maanjaar. Mensen maken hun huizen schoon ter voorbereiding op het nieuwe jaar, steken vuurwerk af, wisselen geschenken uit en eten traditioneel voedsel.

5. La Tomatina

La Tomatina is een jaarlijks festival dat wordt gehouden in Buñol, Spanje. Het is een voedselgevecht waarbij deelnemers tomaten naar elkaar gooien. Het is een tijd van plezier en feestvreugde, en het vindt meestal plaats op de laatste woensdag van augustus.

6. Mardi Gras

Mardi Gras, of “Vette Dinsdag”, is een populair festival dat in veel landen over de hele wereld wordt gevierd. Het is een tijd van feest en overdaad, met wilde parades, muziek, kostuums en heerlijk eten.

7. Día de Muertos

Día de Muertos (De Dag van de Doden) is een Mexicaanse feestdag die de herinnering aan overleden dierbaren eert. Families komen samen om de overledenen te herdenken met altaren, offers en speciaal voedsel. De feestdag wordt gevierd met muziek, dans en kleurrijke versieringen.

Goed om te weten

Naar welk festival je ook gaat, een volle accu van je telefoon is een must. Nu zal je niet snel aandelen kopen op een festival, maar wel is het handig dat je in geval van nood iemand kunt bereiken. Neem daarom dus ook een powerbank mee. Mocht je batterij onverhoopt toch niet het einde van de dag kunnen halen, dan kun je je telefoon in ieder geval wel weer opladen waar nodig.