‘Helft van de Britten koopt minder concertkaartjes door hoge ticketprijzen’

GBP | Pound Sterling
Photo: Suzy Hazelwood via Pexels

Stijgende prijzen houden onze portemonnee in zijn greep. Niet alleen de energierekening en onze dagelijkse boodschappen worden duurder. Ook voor concert- en festivalkaartjes leg je anno 2023 een flinke duit extra neer. De helft van de Britten koopt minder of geen kaartjes meer door de recente stijgingen in ticketprijzen en het omstreden ‘dynamic pricing’ systeem van Ticketmaster, zo blijkt uit onderzoek van YouGov.

Festivaltickets in 2023 ruim 10% duurder

De prijsstijgingen in de muziekbranche zijn onmiskenbaar. Zo werd een ticket voor Down The Rabbit Hole 2023 bijvoorbeeld al 11% duurder ten opzichte van vorig jaar. Voor een weekendje Pinkpop 2023 betaal je 12% meer dan in 2022. Ook concerten worden duurder. Zaalshows in de Ziggo Dome of AFAS Live die je voor minder dan 50 euro kunt bezoeken lijken een zeldzaamheid te zijn geworden.

Producenten en organisatoren worden zelf geconfronteerd met hogere inkoopkosten voor materiaal, drank en personeel. Ook de concertzalen betalen meer voor hun energieverbruik en zitten met torenhoge kosten opgescheept. Het is daarom haast onvermijdelijk dat de bezoeker hier uiteindelijk aan meebetaalt. Toch zijn er nog andere redenen waarom een concertbezoek ineens een stuk duurder uit kan pakken.

Het leed dat ‘Dynamic Pricing’ heet

Steeds vaker verloopt de kaartverkoop voor shows van een grote artiest volgens het ‘dynamic pricing’ systeem van Ticketmaster. De ticketprijzen kunnen dan stijgen als de vraag ernaar groter is. Volgens Ticketmaster is de achterliggende gedachte dat zo de illegale wederverkoop van tickets wordt bemoeilijkt.

Het systeem van vraag en aanbod is omstreden. De meeste fans moeten namelijk uiteindelijk gewoon flink meer moeten betalen om hun idool te kunnen aanschouwen. Kaartjes voor de Love on Tour shows van Harry Styles gingen bijvoorbeeld afgelopen jaar voor ruim 700 pond over de digitale toonbank vanwege de grote populariteit. Uit het onderzoek van YouGov blijkt dat 52% van de ondervraagde Britten een ‘felle tegenstander’ is van het nieuwe systeem.

Britten gaan minder naar concerten vanwege ticketprijzen

Daarnaast geeft 51% van de respondenten aan dat ze in de afgelopen 5 jaar minimaal één keer van een concertbezoek hebben afgezien omdat de ticketprijs te hoog was. Voor 18% komt dit zelfs regelmatig voor. Volgens 44% is live muziek in de afgelopen jaren dan ook ‘uitermate duur’ geworden.

De onderzoekers vroegen hun respondenten ook naar wat eerlijke ticketprijzen zouden zijn voor een grootschalig concert van een populaire artiest. Een bedrag tussen de 50 en 60 pond werd het vaakst genoemd als ‘eerlijke entreeprijs’. Wat heb jij over voor een show van je favoriete artiest?