Muse op Rock Werchter 2023: Een portret in vier platen

De Britse rockband Muse komt dit jaar op Rock Werchter zijn negende studioplaat voorstellen. Ben je benieuwd naar de band, of wil je graag meer van hen horen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan helpt Festileaks je graag op weg!

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Dat kan met deze Spotify-playlist! →

Origin of Symmetry (2001)

Vandaag lijkt het onwaarschijnlijk dat iemand beide bands nog zou verwarren, maar in 2001 vond iedereen dat Muse verdacht veel als Radiohead klonk. Zo heel vreemd was dat niet voor een trio Britse twintigers rond de eeuwwisseling, maar helemaal accuraat was die vergelijking ook niet bepaald. Zanger Matt Bellamy kopieert hier inderdaad enkele typische vocale tics van Thom Yorke, maar de onweerstaanbare drang naar bombast die Muse populair zou maken – en waarvoor de radiokoppen almaar allergischer zouden worden – was hier al ruimschoots aanwezig.

Live-favorieten: ‘Plug in Baby’, ‘New Born’, ‘Bliss’

Black Holes & Revelations (2006)

Of je hun eerdere platen nu een beetje min of een beetje té vond, vriend en vijand zijn het erover eens dat Muse met deze plaat zijn meesterwerk afleverde. Een doorlopende verhaallijn hebben wij er nooit in kunnen ontwaren – de onthullingen uit de titel zijn nu eens persoonlijk en dan weer politiek. Door het strakke tempo is er gelukkig geen tijd om je te verbazen over alle van de pot gerukte muzikale plotwendingen in deze heerlijk hoogdravende rockopera. Hoogtepunt is het hitsige ‘Supermassive Black Hole’, waarin Bellamy geilt op smeltende gletsjers.

Live-favorieten: ‘Starlight’, ‘Knights of Cydonia’, ‘Supermassive Black Hole’

The Resistance (2009)

Zanger Matt Bellamy toonde al eerder een voorliefde voor samenzweringstheorieën, maar op The Resistance ging hij op dat vlak wel heel ver, gaf hij vorig jaar toe in een interview in the Guardian. Toen vervolgens bleek dat hij daardoor mensen als Fox News-presentator Glenn Beck tot zijn fans mocht rekenen, stemde hem dat tot nadenken over de vraag of hij ze zelf wel allemaal op een rijtje had. Muzikaal is dit zowel door Depeche Mode, Queen als Chopin geïnspireerde album echter minstens even indrukwekkend als zijn veel populairdere voorganger.

Live-favorieten: ‘Uprising’, ‘Resistance’, ‘Undisclosed Desires’

Will of the People (2022)

Vergeleken met de grensverleggende ambitie van zowat alle eerdere albums is Will of the People een nogal bescheiden plaatje. Ze duurt amper 37,5 minuut, en klinkt in zekere zin als een greatest hits-compilatie waarop de band al zijn beste trucs nog eens bovenhaalt. Maar dat doen ze met zoveel flair dat de fans hiervan zullen smullen, en misschien is deze zelfverzekerde, gebalde plaat precies wat ze nodig hadden om ook de jongere generaties aan boord te hijsen? Of betekent de albumtitel Will of the People eigenlijk gewoon ‘wat de mensen willen’?

Live-favorieten: ‘Won’t Stand Down’, ‘Compliance’, ‘Will of the People’

Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.