Arctic Monkeys op Rock Werchter 2023: Welk is hun allerbeste album? (#POLL)

Arctic Monkeys komen deze zomer naar Rock Werchter met maar liefst zeven platen onder de arm. Dit zijn onze favorieten, maar welk is volgens jou hun allerbeste album? Laat het ons zeker weten via onderstaande poll!

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Dat kan met deze Spotify-playlist! →

Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not (2006)

Het debuut van de Monkeys is springerig en nerveus, met gierende gitaren en hortende, haperende ritmes. Zelfs als zanger Alex Turner alleen maar nonsens zou uitkramen, zou dit een opwindende plaat zijn. Maar dat doet hij niet: in de beeldende zinnen van een literair auteur bezingt hij in ‘When the Sun Goes Down’ het trieste lot van de tippelende sekswerkers aan de overkant van de rivier, en in het treurige ‘Riot Van’ het kat-en-muisspel tussen baldadige hangjongeren en de politie. (Wil je graag veel meer weten over dit album? Check dan deze podcastreeks!)

Vaakst live gespeeld: I Bet You Look Good on the Dancefloor, The View from the Afternoon, Still Take You Home

Favourite Worst Nightmare (2007)

Veertien maanden later stond de band er alweer met een plaat die minstens evenveel indruk maakte. Veel nummers barsten opnieuw van de energie en deden wereldwijd festivalweides ontploffen, hoe onbewogen Turner er vaak ook bijstond. Maar het zijn de rijkgeschakeerde tragere liedjes vol liefdesverdriet die het langst blijven hangen: de prille liefde in ‘Only Ones Who Know’, de kletterende ruzie in ‘Do Me a Favour’, het lange wachten op een kans om het goed te maken in ‘505’. Zelden werden verwarrende gevoelens zo trefzeker in songs gevat.

Vaakst live gespeeld : Brianstorm, Fluorescent Adolescent, Do Me a Favour

AM (2013)

Met AM boorden de Monkeys een nieuw publiek aan, met minder eigenzinnige ritmes en meer gestroomlijnde melodieën, op maat van de grote podia waar ze zich stilaan eindelijk in hun sas begonnen te voelen. Turner transformeerde van een argwanende adolescent tot een wat dandyeske crooner. Zijn songteksten klinken hier wat minder doortastend en hun kenmerkende scherpte neigt vaker naar onversneden sarcasme. Maar ze werden minstens even uitbundig meegezongen, en AM is tot vandaag het best verkochte album van de band.

Vaakst live gespeeld : RU Mine?, Do I Wanna Know?, Arabella

The Car (2022)

Anno 2022 hadden de Monkeys de rock ’n roll zo goed als volledig vaarwel gezegd, en lijkt het soms alsof ze met opzet een beetje saai zijn. Veel fans van het eerste uur deed de band vermoedelijk geen plezier met The Car, maar wie ook Turner’s avonturen met The Last Shadow Puppets gevolgd heeft, is hier mogelijk beter tegen opgewassen. De persoonlijke verhalen maken plaats voor donkere scenario’s uit hardvochtige B-films. Maar voor wie de moed heeft om in te stappen in deze verdachte auto vol sigarettenrook valt er best wat te beleven.

Vaakst live gespeeld : Body Paint, There’d Better Be a Mirrorball, Sculptures of Anything Goes

Welk album van Arctic Monkeys is jouw favoriet?

View Results

Laden ... Laden ...

Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.