Queens of the Stone Age op Rock Werchter en Pinkpop 2023: Welk is hun allerbeste album? (#POLL)

De Queens of the Stone Age komen deze zomer naar Rock Werchter en Pinkpop met maar liefst zeven platen onder de arm. Dit zijn onze favorieten, maar welk is volgens jou hun allerbeste album? Laat het ons zeker weten via onderstaande poll!

Meteen meeluisteren tijdens het lezen?
Dat kan met deze Spotify-playlist! →

Rated R (2000)

Het openingsnummer van Rated R, ‘Feel Good Hit of the Summer’ is veel dingen tegelijk: heel veel genotsmiddelen, uiteraard, maar ook een parodie op de door drugs aangedreven stonermetal waarin de band zijn wortels heeft. En een eerbetoon aan de grondlegger van het metalgenre, Rob Halford van Judas Priest, die luidkeels meezingt. Daarmee was de toon gezet voor een plaat als een kopstoot, die eindigt met het hersenpanverpletterende ‘I Think I Lost My Headache’. Een ‘Parental Advisory’-sticker kreeg de plaat niet – de titel volstond.

Vaakst live gespeeld: ‘Feel Good Hit of the Summer’, ‘The Lost Art of Keeping a Secret’, ‘Monsters in the Parasol’
Line-up: Josh Homme, Nick Oliveri, Gene Trautmann
(muzikanten die nog steeds mee optreden staan in het vet)

Songs for the Deaf (2002)

Echt doorbreken deden de Queens pas met deze plaat voor dovemansoren, waarop niemand minder dan Nirvana-drummer en opper-Foo Fighter Dave Grohl de drumvellen beroert, terwijl gastzanger Mark Lanegan met zijn hele diepe stem zo nu en dan de microfoon zwartblakert. Hit ‘No One Knows’ blijft een schoolvoorbeeld van een song die tot aan het einde nieuwe wendingen neemt en daardoor alleen maar aanstekelijker wordt. Daar kunnen al die bands die in elke song drie keer exact dezelfde strofen en refreinen spelen een flinke punt aan zuigen.

Vaakst live gespeeld: ‘Go with the Flow’, ‘A Song for the Dead’, ‘No One Knows’
Line-up: Josh Homme, Mark Lanegan, Troy Van Leeuwen, Nick Oliveri, Dave Grohl

Lullabies to Paralyze (2005)

De verlammende slaapliedjes op deze donkere plaat werden destijds wel op de radio gedraaid, maar zijn bij band en fans wat minder in het hoofd blijven hangen. Enkel het verleidelijk donkere trio dat begint met het beukende ‘Burn the Witch’ en eindigt met het geniale gejengel van ‘Little Sister’ duikt nog regelmatig op in de liveshows. Het is echter nog steeds heerlijk verdwalen in deze schaduwrijke songs, van het sardonische sprookje ‘Someone’s in the Wolf’ tot ‘Skin on Skin’, waarin zanger Josh Homme zowaar zijn voorliefde voor cunnilingus belijdt.

Vaakst live gespeeld: ‘Little Sister’, ‘Burn the Witch’, ‘In My Head’
Line-up: Josh Homme, Mark Lanegan, Troy Van Leeuwen, Alain Johannes, Joey Castillo

…Like Clockwork (2013)

Wie dacht dat de Queens stilaan uitgezongen waren, zat er volledig naast, want …Like Clockwork was opnieuw een hemeltergend goede plaat waarop de band precies doet waar hij zin in heeft. Een bronstig duet met Alex Turner van Arctic Monkeys, genaamd ‘If I Had a Tail’? Sure. Een sarcastische klaagzang over ‘Fairweather Friends’ waarop zowel Elton John als Trent Reznor van Nine Inch Nails komen meezingen? Why not. Een song met de gevaarlijk misleidende titel ‘Smooth Sailing’ die eindigt bij windkracht twaalf? Oh yeah.

Vaakst live gespeeld: ‘My God Is the Sun’, ‘If I Had a Tail’, ‘Smooth Sailing’
Line-up: Josh Homme, Troy Van Leeuwen, Dean Fertita, Michael Shuman, John Theodore

Welk album van Queens of the Stone Age is jouw favoriet?

View Results

Loading ... Loading ...

Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Dagkaarten vanaf €135. Combitickets vanaf €275. Kopen