A State of Trance 2023 verenigt tranceklassiekers met progressiever beatgeweld

A State of Trance 2023
Photo: A State Of Trance

Afgelopen weekend was de Jaarbeurs in Utrecht het strijdtoneel voor een uitgebreide viering van het 20-jarig jubileum van trancebolwerk ASOT. Verspreid over twee avonden en maar liefst vijf podia staan ruim 35.000 bezoekers van meer dan 100 nationaliteiten stil bij de indrukwekkende mijlpaal van 1000 uitzendingen. De succesformule van A State of Trance 2023? Dansen tot in de vroege ochtend op een mix van grootse klassiekers en voortuitstrevender gebeuk.

Alle uithoeken van de wereld zijn dit weekend vertegenwoordigd. Zuid-Afrikanen, Argentijnen, Serviërs: zij dragen vol trots de vlag van hun land als cape. Ook qua leeftijd lijkt het publiek een ware potpourri. De oudere bezoeker put volop energie uit herinneringen aan de trancefeesten uit ‘hun’ tijd, terwijl de jongere garde kennismaakt met de trancehelden van morgen. A State of Trance 2023 is voor velen van hen vaste prik en voelt dan ook als thuiskomen.

A State of Trance 2023
Photo: A State Of Trance

De ereronde van Armin

Armin van Buuren is sinds het prille begin de drijvende kracht achter A State of Trance en ook tijdens dit ‘Celebration Weekend’ is hij de gevierde man. Op vrijdagavond draait de trancelegende een set van maar liefst 6 uur aan één stuk en op zaterdagavond is hij zelfs twee keer onderdeel van de programmering.

Alsof dat nog niet genoeg is, neemt hij ook plaats achter de decks tijdens één van de surprise slots in de geheime Heineken Silver stage. Armin geniet met volle teugen van ‘zijn’ feestje en kijkt vol energie naar de toekomst. Tijdens zijn set op het hoofdpodium klinkt het enthousiast: “Toen we de 500 uitzendingen haalden had ik nooit verwacht dat we de 1000e nog zo groots zouden vieren. Wat mij betreft gaan we op naar de 2000!”

A State of Trance 2023
Photo: A State Of Trance

Trip down memory lane

A State of Trance 2023 is niet zonder meer een eigen verjaardagsfeestje. Het is een viering van de trancemuziek in de breedste zin van het woord. Daar hoort natuurlijk een passend eerbetoon aan de grondleggers van het o-zo geliefde genre bij. Op deze jubileumeditie passeren, vanzelfsprekend, bijna alle iconische classics uit de jaren 90 en de vroege zeroes de revue. Bij de eerste klanken van klassiekers als ‘Insomnia‘, ‘Meet Her At The Love Parade‘, ‘Cafe Del Mar‘ en ‘Children‘ stijgt er een luid gejoel op boven de mensenmassa bij het hoofdpodium. De dansbewegingen worden nog nét iets fanatieker aangezet.

A State of Trance 2023
Photo: A State Of Trance

Een ’tranceformatie’ van genres

Vooral de sets in de eerste uurtjes verlopen volgens het klassieke trancerecept. Het is een constant muzikaal spel tussen opbouwen en vereenvoudigen, tussen sferische, minimalistische strijkers en meedogenloos energieke drops. De muziek wordt daarbij begeleid door een groot arsenaal aan lasers, stroboscopen, confetti- en rookkanonnen en pyrotechniek. Visueel én auditief wordt op ASOT 2023 alles uit de kast getrokken om dat euforische gevoel te versterken.

Later op de avond gaat er duidelijk een schepje bovenop. Vini Vici haalt bijvoorbeeld de sloopkogel door de Reflexion met zijn energieke Psy-Trance. Ook maRLo draait een pittig setje dat eerder op (hard) techno lijkt dan op ‘echte’ trance. De humoristische accenten in hun sets, zoals een tranentrekkerintermezzo op muziek van Lewis Capaldi, breken verder met de traditie van de klassiekere trancemuziek eerder op de avond.

A State of Trance 2023
Photo: A State Of Trance

Samensmelting

Toch gaat die mengelmoes er bij het publiek in als zoete koek. Dat geeft te denken hoezeer de dancescene anno 2023 een samensmelting van verschillende stijlen is geworden. De grenzen van de ooit zo karakteristieke genres lijken vervaagd. Maar wat maakt dat eigenlijk uit, als 35.000 duracellkonijntjes de nacht van hun leven hebben gehad?

A State of Trance Logo

A State of Trance 2023

Locatie
Nederland
Utrecht, Nederland
Datum 3-4 maart 2023
Line-up
Andrew Rayel
Tickets Niet meer beschikbaar.