20 jaar ‘A State Of Trance’: van radioshow tot toonaangevend dancemerk

Photo: Ben Houdijk

Wat in 2001 begon als een onschuldige radioshow, groeide over een periode van 20 jaar uit tot een toonaangevend, wereldwijd dancemerk en werd hét muzikale platform van en voor trance-liefhebbers. Armin van Buurens A State Of Trance viert komend weekend de imposante (uitgestelde) mijlpaal van 1000 uitzendingen in de Jaarbeurs in Utrecht. We blikken terug op een uniek succesverhaal dat nog altijd tranceliefhebbers van over de hele wereld weet te bereiken.

Een radioshow voor de massa’s

Op vrijdag 1 juni 2001 is de eerste uitzending van ‘A State of Trance’, toen nog onder de naam ‘Into Trance’, een feit. Het concept is simpel: Armin van Buuren mixt twee uur lang zijn favoriete trance tracks aan elkaar. Af en toe vertelt hij er een smakelijk verhaal bij. Van Buuren is in die tijd zelf een rising star. Trancefans van over de hele wereld weten de show dus al snel te vinden. Vanwege die internationale achterban spreekt Van Buuren vanaf aflevering 183 zijn fans dan ook in het Engels toe.

Door de jaren heen verandert er maar weinig aan de succesformule, al nemen er steeds vaker gastartiesten plaats achter de decks. Vandaag de dag wordt het radioprogramma in meer dan 84 landen uitgezonden. De ruim 100 radiostations die het programma overnemen zorgen voor gemiddeld 40 miljoen luisteraars per aflevering.

Armada Music: een label voor beginnende (en gevestigde) artiesten

ASOT heeft in de afgelopen twintig jaar veel betekend voor beginnende trance-muzikanten. Natuurlijk biedt de wekelijkse radioshow een uitgelezen mogelijkheid om nieuw talent in de spotlights te zetten. Daarnaast worden er regelmatig wedstrijden en competities georganiseerd voor amateurs en semi-professionals. De winnaar verdient vervolgens een prominente plek in de podcast of zelfs op het podium van één van de jaarlijkse evenementen.

Dash Berlin brak bijvoorbeeld door met de hit ‘Till The Sky Falls Down’. Het nummer werd uitgebracht op het label Armada Music, eveneens onderdeel van het ASOT-imperium. Ook het duo W&W dankt een groot deel van haar bekendheid aan het nummer ‘Impact’ dat op hetzelfde label verscheen.

Door de jaren heen doet Armin van Buuren zelf telkens een klein stapje terug. Daardoor ontstaat er ruimte voor andere bekende en minder bekende trance-acts om hun werk te presenteren en gastafleveringen te hosten. Zo ook voor de nieuwe formatie Lufthaus, dat eigenlijk een zijproject blijkt van niemand minder dan Pinkpop-headliner Robbie Williams.

Wereldwijde festivals en evenementen van internationale allure

In november 2005 vindt de eerste editie van A State of Trance in de Jaarbeurs in Utrecht plaats. Het blijkt een mijlpaal voor zowel Armin van Buuren als de Nederlandse dancescene. Het is meteen een daverend succes dankzij de aanwezigheid van 20.000 bezoekers én grootheden uit het genre zoals Tiësto, Markus Schulz en Above & Beyond. Een jaarlijkse terugkeer is niet meer dan op zijn plaats.

Het feest groeit uit tot één van de grootste trancefestivals ter wereld en krijgt al snel spin-offs in verschillende Europese landen, de VS, Mexico, India en Australië. ASOT-evenementen worden gekenmerkt door hun goede sfeer. Natuurlijk speelt de euforische trancemuziek daarin een belangrijke rol. Toch mag ook de aandacht die uitgaat naar de visuele effecten zeker niet worden onderschat.

Op grote dancefestivals als Ultra en Tomorrowland host A State of Trance ook vaak een eigen stage met daarop veteranen uit de hoogtijdagen van de trance én nieuw, aanstormend talent.

1000x ASOT: een jubileum dat 2 jaar op zich laat wachten

Eigenlijk is het een simpel rekensommetje: als je elke week een uitzending maakt en dat maar lang genoeg volhoudt, dan ben je na 20 jaar aanbeland bij de 1000e editie. Een mijlpaal die een uitbundige viering verdient, ware het niet dat er op dat moment in september 2021 een pandemie gaande is. Gelukkig staan inmiddels – twee jaar later – alle seinen op groen voor een jubileumfeest dat zijn weerga niet kent. Grootheden uit de trancewereld zoals Ferry Corsten, Giuseppe Ottaviani, Craig Connelly en uiteraard Armin van Buuren zelf staan te trappelen om fans van over de hele wereld in vervoering te brengen.

Het grootse jubileumfestival in de Jaarbeurs Utrecht is uitverkocht, maar inschrijven voor de wachtlijst is nog mogelijk. Naast het festival is ook de speciale interactieve tentoonstelling in dancemuseum Our House in Amsterdam een bijzondere herinnering aan ruim 20 jaar ASOT.

A State of Trance Logo

A State of Trance 2023

Locatie
Nederland
Utrecht, Nederland
Datum 3-4 maart 2023
Line-up
Andrew Rayel
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy