Oranjebloesem 2023 moet wijken voor concerten Metallica

Foto: Floris ten Hacken

Met nog maar een maand te gaan tot Oranjebloesem 2023, komt de organisatie voor een vervelende beslissing te staan. De gemeente Amsterdam dwingt het festival tot het wijzigen van de openingstijden, line-up en capaciteit.

27 april belooft een drukke dag te worden in onze hoofdstad. Naast meerdere evenementen in het kader van Koningsdag, treedt ook Metallica op in de Johan Cruijff ArenA. De concert- en festivalgangers die in grote getale aanwezig zijn, moeten ooit weer naar huis. De voortdurende personeelstekorten in het openbaar vervoer hebben tot capaciteitsproblemen geleid. Voor Oranjebloesem 2023 betekent het enkele teleurstellende veranderingen.

Ten eerste is het festival per direct uitverkocht. De resterende tickets kunnen niet langer verkocht worden, aangezien er minder bezoekers toegestaan zijn. Oranjebloesem biedt wel busreizen aan in combinatie met een entreebewijs. Hiermee kun je via verschillende steden alsnog het Olympisch Stadion bereiken. Via doorverkoopplatform TicketSwap zijn er ook kaarten te koop.

Line-up en openingstijden

Daarnaast kan er minder lang gedanst worden. Hoewel het festival om half 12 zou beginnen, start het nu een half uur eerder. Daarvoor moet ingeleverd worden op de eindtijd: die verandert van half tien naar acht uur. Gelukkig houdt het feest niet helemaal op. Er is een afterparty in het Amsterdamse Club Atelier. In de afgelopen jaren kostte het evenement genaamd Nachtbloesem geld, maar op social media hopen bezoekers dat het dit jaar gratis is voor kaarthouders.

Op de after zijn ook enkele artiesten van de originele line-up aanwezig. Benny Rodrigues, Drknghts, Philou Louzolo verhuizen naar het evenement ’s nachts. Helaas moet het festival, naast bezoekers, ook podia en artiesten minderen. Daarom zijn er drie stages in plaats van vier en treden Nicky Elizabeth en Colyn niet meer op.

Foto: Benny Rodrigues

Teleurstelling

De organisatie is “erg teleurgesteld in de gang van zaken” en “het voelt bizar dat een nationale feestdag moet wijken voor een éénmalig concert”. Ook spreken ze van een hoop schade, maar verzekeren ze alle bezoekers van de beste Koningsdag.

Oranjebloesem 2023 is één van de vele feesten ter ere van de verjaardag van onze koning. Je kunt losgaan op uiteenlopende technoartiesten, van Reinier Zonneveld tot De Sluwe Vos. Het festival vond eerder plaats op het terrein van Blijburg aan Zee, met uniek uitzicht over het IJmeer. Nu wordt er gestampt in het Olympisch Stadion.